MG+MSUM

Novice in obvestila

MG+

AJKČEVE NOVE ZGODBE

16. marec 2023 ob 18. uri
Vabljeni na odprtje razstave slik, nastalih na naših delavnicah za osnovnošolce v letih 2022 - 2023. Na odprtju bo igral pihalni orkester Glasbene šole Franca Šturma.
MG+

FOTO | DELAVNICA: SLEPOTA IN SLABOVIDNOST

7. marec 2023
Na razstavo Od blizu so vključene prilagoditve za slepe in slabovidne. Na delavnici je teoretičnemu sledil praktični del, ki je potekal po razstavi Od blizu.
+MSUM

FOTO | Predavanje in vodstvo | Sezgin Boynik

3. marec 2023
Sezgin Boynik je predstavil družbene vidike konkretne in vizualne poezije.

IN MEMORIAM | PETER WEIBEL (1944–2023)

2. 3. 2023
Z žalostjo sporočamo, da je umrl Peter Weibel, umetnik, teoretik, profesor in kustos, ki je zadnjega četrt stoletja vodil ZKM (Center za umetnost in medije v Karlsruheju). Rojen je bil leta 1944 v Odesi, v svoji večplastni in izrazito mednarodno odmevni karieri pa je pustil neizbrisen pečat v umetnosti in kulturi.
MG+MSUM

KATALOG | Vaje v zbirki

Februar 2023
Ob razstavi Vaje v zbirki je izšel tudi katalog, ki vsebuje uvodni tekst kustosinje in kratke predstavitve umetnic in umetnikov na razstavi.
GOSTOVANJE

Delo Nike Autor na mednarodni skupinski razstavi v Londonu

17. februar 2023
V londonski galeriji Mosaic Rooms je na ogled mednarodna skupinska razstava Ozvezdja mnogoterih želja, ki jo je skupaj z galerijo Mosaic Rooms kurirala kustosinja Moderne galerije v Ljubljani Bojana Piškur. Na razstavi je premierno predstavljen film slovenske umetnice Nike Autor.
MG+MSUM

Novosti v knjigarnah: After the Internet in Immunodemocracy

Februar 2023
Novi publikaciji v knjigarnah
+MSUM

Igor Španjol: Medijska umetnost v delu Vuka Ćosića

Februar 2023
Čeprav tehnologija sama po sebi ni kategorija, po kateri bi presojali umetniška dela, Vuka Ćosića širša oziroma celo laična javnost najpogosteje označuje za internetnega umetnika.

Natečaj Ministrstva za kulturo | vizualna identiteta za Ravnikarjevo leto 2023

Februar 2023
Ministrstvo za kulturo je objavilo javni, anonimni, odprti natečaj za oblikovanje vizualne identitete za Ravnikarjevo leto 2023. K oddaji predlogov rešitev za celostno grafično podobo so vabljeni grafični oblikovalci, oblikovalski studii in študenti. Rok za oddajo predlogov je 3. marec 2023.

NOVOSTI V KNJIGARNAH | Čas prebujenja: slovenska umetnost 1880–1918. Tomaž Brejc

Februar 2023
V knjigarnah MG+MSUM na voljo tudi knjiga Tomaža Brejca Čas prebujenja: slovenska umetnost 1880-1918

IN MEMORIAM | ALBIN ROGELJ – BINE (1929–2023)

3. februar 2023
V mladosti aktiven smučarski skakalec je bil po študiju na ljubljanski Akademiji likovnih umetnosti, kjer je dokončal slikarsko specialko leta 1957, kot perspektiven slikar vključen v več razstav sodobne slovenske/jugoslovanske umetnosti po domovini in v tujini. Že leta 1958 je prejel ugledno nagrado za slikarstvo časnika Politika in leta 1963 štipendijo Moša Pijade za izpopolnjevanje v Franciji.

O pesniški zbirki, ki je izšla ob razstavi Nacija - Kultura

Februar 2023
"Soneti v zbirki Vuka Ćosića Nacija – Kultura niso le odslikava vrednot neoliberalne družbe in reciklirani "povzetki" prikaza delovanja demokracije, so tudi nazoren prikaz tega, kako delujejo naši možgani. Ti se ob prebranem sloganu, katerega

RAZPIS | Nagrada in priznanji Riharda Jakopiča 2023

3. februar 2023
Objavljamo razpis za Jakopičevo nagrado in priznanji 2023. Odbor za nagrado Riharda Jakopiča bo upošteval vse predloge, ki bodo vsebovali strokovno dokumentacijo in utemeljitev ter bodo prispeli do vključno do 3. marca 2023.

Vuk Čosić: Nazione – Cultura

Januar 2023
Knjižica sonetov z vzporednim prevodom v italijanščino.

POSTAVITEV | FOTO

Januar 2023
V okviru Laboratorija za nove medije je potekal Posvet o ohranjanju novomedijske kulturne dediščine: primer rekonstrukcije tehno performansa Sreča Dragana Matrica Koincidenca Zmenkarski klub iz leta 2006.
+MSUM

FOTO POSVETA | Laboratorij za nove medije | Srečo Dragan: Matrica Koincidenca Zmenkarski klub

19. januar 2023 ob 17. uri
V okviru Laboratorija za nove medije je potekal Posvet o ohranjanju novomedijske kulturne dediščine: primer rekonstrukcije tehno performansa Sreča Dragana Matrica Koincidenca Zmenkarski klub iz leta 2006.

POSNETKI PRISPEVKOV S SIMPOZIJA RAZSTAVLJANJE NA SLOVENSKEM II

Januar 2023
Posnetki prispevkov s simpozija Razstavljanje na Slovenskem II, ki je potekal 20. in 21. aprila 2022, so na ogled na Youtube kanalu Društva Igor Zabel.

Odmevi na slovenski paviljon 59. beneškega bienala

31. december 2022
Dnevnikov pregled kulture v letu 2022
MG+

RAZSTAVA Od blizu | postavljanje - foto

Postavljanje razstave pred odprtjem, 19. december 2022
Pri konserviranju-restavriranju umetnin, zlasti modernih in sodobnih, ni rutine. Pri nekaterih modernih umetninah lahko vsaj delno še sledimo pravilom obravnavanja, ki veljajo za starejše umetnine (tako sta, denimo, umetnika Marij Pregelj in Gabrijel Stupica še upoštevala tehnološka pravila), že pri drugih umetninah s srede prejšnjega stoletja in še posebej pri sodobnejših delih pa to ne velja več.
MG+

RAZSTAVA | Abstrakcija in likovna teorija Marijana Tršarja | Odprtje

15. december 2022
V četrek, 15. decembra 2022, smo odprli razstavo Abstrakcija in likovna teorija Marijana Tršarja | Foto
MG+

RAZSTAVA | Abstrakcija in likovna teorija Marijana Tršarja | Postavitev razstave

15. december 2022
Razstava, ki se v Moderni galeriji odpira v letu stote obletnice rojstva Marijana Tršarja (1922–2010), sooča dve področji njegovega delovanja: likovno prakso in teorijo.
MG+MSUM

NOVOSTI V KNJIGARNAH | Miroslav Griško, Eshatološka vojna

December 2022
Miroslav Griško se osredotoča na fizično in metafizično eshatologijo ter filozofijo vojne. V Eshatološki vojni se vrača k eni prvih filozofskih trditev, ki pravi, da sta življenje in svet v stalnem vojnem stanju. Kot bralci lahko tako sledimo koncepciji od evolucijske biologije, strategijam preživetja, metafiziki vojnih strojev, kartelov in tolp vse do politične teologije in do povsem notranje osebne vojne, izražene v samomorilskem dejanju.

Mednarodna konferenca | Zbirka kot glagol | Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Zagreb, 8. december 2022 ob 10. uri
Mednarodna konferenca Zbirka kot glagol obravnava vprašanje, kako predstaviti dela iz muzejskih zbirk tako, da bi pri tem ustvarili narativ, ki bi družbene izkušnje preteklosti povezal z aktualnimi potrebami današnje družbe.
+MSUM

Predavanje | Marko Pogačnik - foto

1. december 2022 ob 18. uri

NOVOSTI V KNJIGARNAH | Naključje in jaz. Filozofija za Louisa Althusserja, Aleš Mendiževec

December 2022
Knjiga Aleša Mendiževca se pojma naključja loteva s strastjo, z vznemo, z lucidnostjo in s pojmovno pregnantnostjo. Izhaja iz Althusserja in njegovega poznega radikalnega predloga novega aleatoričnega materializma, a v svojem zamahu sega še veliko dlje

Dobitnik nagrade Ivane Kobilca za življenjsko delo je Ivo Prančič

24. november 2022
Nagrado za aktualno produkcijo je prejel Damijan Kracina, priznanje za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti pa Marija Mojca Pungerčar.

DELAVNICA | Kako narediti kulturno produkcijo trajnostno?

18. november od 10. do 12. ure
V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bo v petek, 18. novembra, ob 10. uri potekala delavnica za muzealce z naslovom Kako narediti kulturno produkcijo bolj trajnostno?

IN MEMORIAM | GORAZD ŠEFRAN (1942–2022)

10. november 2022
Poslavljamo se od grafika Gorazda Šefrana.
MG+

KATALOG | Arzenal spominov ali intimna pokrajina? | Franc Ferjan in stereofotografija

3. november 2022
Ob razstavi Arzenal spominov ali intimna pokrajina? Franc Ferjan in stereofotografija je v založbi Moderne galerije izšel dvojezični katalog, ki ga je uredila Lara Štrumej. Besedila sta prispevali Lara Štrumej in Eszter Polonyi. Vključuje sedemnajst reprodukcij črno-belih in barvnih stereo diapozitivov.
MG+

POSTAVITEV | Arzenal spominov ali intimna pokrajina? Franc Ferjan in stereofotografija

3. november 2022–22. januar 2023
3. november 2022–22. januar 2023 Moderna galerija MG+ | spodnji razstavni prostor

Publikacija: CLIMATE: OUR RIGHT TO BREATHE

27. oktober 2022
Na platformi L'Internationale Online je izšla nova publikacija z naslovom Climate: Our Right to Breathe (Podnebje: naša pravica do dihanja), odgovor na vse slabše planetarne razmere, ki se vzajemno zaostrujejo: vse hitrejše propadanje biosfere zaradi podnebnih sprememb in vse bolj uničujočo dinamiko t. i. strupene politike (toxic politics).

Nagrada Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2022 Bojani Pejić

24. oktober 2022
Umetnostna zgodovinarka in kuratorka Bojana Pejić, ki je pomembno zaznamovala naš pogled na povojno umetnost vzhodne Evrope, je prejemnica letošnje nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo.

3D OGLED | VUK ĆOSIĆ: NACIJA – KULTURA 

13. oktober 2022 — 15. januar 2023

Vuk Čosić: Nacija – Kultura | Venec vencev vencev 1

13. oktober 2022
V knjigarni vas čaka zbirka Vuka Čosića, ki je bila izdana kot nadaljevanje razstave Nacija – Kultura v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Na voljo so tudi Nacija – Kultura nalepke.
+MSUM

Laboratorij za nove medije

Laboratorij za nove medije raziskuje in oživlja zgodnjo novomedijsko umetnost, predvsem dela, ki so bila že izvorno digitalna, vendar so zdaj težko dosegljiva.
Laboratorij za nove medije raziskuje in oživlja zgodnjo novomedijsko umetnost, predvsem dela, ki so bila že izvorno digitalna, vendar so zdaj težko dosegljiva. Programska platforma in strojna oprema, ki sta potrebni za njihovo uporabo in doživljanje, namreč nista več v uporabi.

Nagrada Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2022

18. novembra 2022 ob 20. uri
Slavnostna podelitev nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2022 bo v petek 18. novembra 2022 ob 20. uri v ljubljanski Cukrarni.
MG+MSUM

IZBOR PUBLIKACIJ V KNJIGARNAH

Ponudba v knjigarnah MG+MSUM
Ponudba v knjigarnah MG+MSUM je usklajena z galerijskim programom in osredotočena na umetnostne monografije ter kataloge preteklih in aktualnih razstav.
MG+

Momental–mente: Žive slike | Biografije umetnic in umetnikov

29. september–27. november 2022
Predstavljena so dela in biografije umetnic in umetnikov, ki razstavljajo.
+MSUM

KATALOG | UMETNOST NA DELU

22. september 2022
Ob razstavi Umetnost na delu v +MSUM je izšel tudi obširen katalog.

Izjava Komisije za iskanje umetniškega vodje documentov 15

19. september 2022
Objavljamo povezavo na izjavo Komisije za iskanje umetniškega vodje documentov 15

JAVNI POZIV: PROGRAM ARTIST-IN-RESIDENCE V DUNAJSKI MUZEJSKI ČETRTI, 2023

Prijave do 18. 9. 2022
Program je del dolgoročnih prizadevanj sklada ERSTE za podporo sodobni umetnosti in krepitev položaja njenih ustvarjalcev, zlasti v regiji srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

NOVOSTI V KNJIGARNAH | The Changing Constitutions of The Present

Avgust 2022
Eseji o umetniškem delu v času sočasnosti
MG+

Vabljeni k ogledu stalne zbirke v Moderno galerijo kljub prenovi

Avgust 2022
Kljub prenovi ste vabljeni na ogled stalne zbirke
+MSUM

NOVOSTI V KNJIGARNAH | Art writing in crisis

Avgust 2022
Sternberg Press. Urednika: Brad Haylock & Megan Patty

IN MEMORIAM | NATALIA LL (Natalia Lach-Lachowicz) (1937–2022)

12. 8. 2022
12. avgusta 2022 je v petinosemdesetem letu umrla Natalia Lach-Lachowicz, bolj znana kot Natalia LL.

IN MEMORIAM | KOSTJA GATNIK (1945–2022)

5. 8. 2022
Umrl je slikar Kostja Gatnik. Zapustil je številne ilustracije v knjigah in revijah, stripe, plakate, ovitke nosilcev zvoka, celostne grafične podobe in grafično oblikovane znake, ki so nam domači, ne da bi se zavedali njegovega avtorstva.
+MSUM

Publikacija: ZASILNI IZHOD

Junij 2022
Ob razstavi Zasilni izhod je izšel tudi katalog.
MG+MSUM

PUBLIKACIJE V ZBIRKI | Whitechapel: Documents of Contemporary Art

julij 2022
V knjigarnah MG+MSUM smo z najnovejšimi publikacijami dopolnili zbirko Documents of Contemporary Art (Whitechapel, MIT Press). Zbirka obsega skupaj 44 naslovov, novi pa so The Cute, Magic, Health, in Science Fiction.
MG+MSUM

KATALOG | Zasilni izhod

Maj 2022
Katalog prinaša predstavitev umetniških del z razstave

IN MEMORIAM | ALEKSANDRA KOSTIČ (1966–2022)

11. 7. 2022
Pridružujemo se žalostni vesti, da je preminula ena najvidnejših slovenskih osebnosti na področju refleksije o sodobni likovni in vizualni umetnosti Aleksandra Kostič.
MG+MSUM

Poletje v MG+MSUM

Obiščite nas - dogodki med junijem in septembrom 2022
Dogodki med junijem in septembrom 2022

Prejemniki Župančičevih nagrad 2022

9. junij 2022
Župančičevo nagrado za življenjsko delo v letu 2022 je prejel akademski kipar in univerzitetni profesor Matjaž Počivavšek, nagrade za dveletno ustvarjanje (2020‒2022) pa igralka, pesnica, pisateljica, dramatičarka in univerzitetna profesorica Saša Pavček, filmska in gledališka ustvarjalka Tijana Zinajić in glasbenik, skladatelj in glasbeni producent Tomaž Grom.
BENEŠKI BIENALE

Srečanja o umetnosti na 59. beneškem umetnostnem bienalu

7.–11. junij 2022
Do 11. junija potekajo srečanja, predavanja ... v okviru 59. bienala

Brane Zorman je zmagovalec Palma Ars Acustica

6. junija 2022
Nagrajeno zvočno delo spekulira o zvočni komponenti življenja dreves in prevprašuje preplet posameznega dela rastline s kolonijo organizmov in skupnostjo gozda.
+MSUM

ZASILNI IZHOD I ODPRTJE I FOTO

19. maj 2022 | 09:19
+MSUM

SKRITA MOČ MUZEJEV I panojska razstava

18. 5.–4. 9. 2022
Panojska razstava državnih muzejev Slovenije
BENEŠKI BIENALE

Odzivi na Jakšetovo razstavo Brez gospodarja

BENETKE | 24. april – 27. november 2022

Izbrani nominiranci Nagrade skupine OHO 2022

marec 2022
V četrtek 17. 3. 2022 je potekalo žiriranje nominirancev Nagrade skupine OHO 2022

Objavljeni enoletni projektni razpisi na področju umetnosti 2022

18. marec 2022
Rok za prijavo je 19. april 2022.

POSTAVITEV | The Otolith Group: Xenogenesis

17. marec 2022
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana. Trajanje razstave: 17. marec—3. september 2022
MG+MSUM

IZBOR PUBLIKACIJ V KNJIGARNAH | Junij 2022

Obsežna in celovita polifonična raziskava prakse umetniške skupine The Otolith Group.

Publikacija Xenogenesis

Marec 2022
Obsežna in celovita polifonična raziskava prakse umetniške skupine The Otolith Group.
MG+

RAZPIS | Nagrada, priznanje in posebna nagrada za življenjsko delo Riharda Jakopiča 2022

ROK ZA PRIJAVO | Petek, 11. marec 2022
Objavljamo razpis za Jakopičevo nagrado, priznanje in posebno nagrado za življenjsko delo 2022. Odbor za nagrado Riharda Jakopiča bo upošteval vse predloge, ki bodo vsebovali strokovno dokumentacijo in utemeljitev ter bodo prispeli vključno do 11. marca 2022.

ePub: Razred in redistribucija in Arhitekturne disonance

izid e-publikacij
Na platformi L'Internationale Online sta izšli novi elektronski publikaciji z naslovom Razred in redistribucija ter Arhitekturne disonance.
MG+MSUM

Jasmina Cibic prejela nagrado Jarman Award

23. november 2021 | 00:00
MG+MSUM

FOTOGRAFIJE | v kratkih radijskih igrah

20. september 2021 | 09:00
V sodelovanju z Radiem Slovenija – Program Ars – smo v mesecu septembru 2021 pripravili serijo fotografij iz Fotografske zbirke Modrne galerije. S fotografijami so opremljene spletne predstavitve posameznih kratkih radijskih iger.
MG+MSUM

Dr. Robert Simonišek je prejemnik Rožančeve nagrade

17. september 2021
Dr. Robert Simonišek je prejemnik Rožančeve nagrade za knjigo esejev Pejsaži – sanjati na soncu
MG+MSUM

Septembrsko znižanje v knjigarnah MG+MSUM

13. september 2021 — 30. september 2021
V knjigarnah MG+MSUM smo za vas za cel mesec september pripravili novo znižanje (preglednih) katalogov MG+MSUM.
MG+MSUM

IN MEMORIAM | Oleksandr Rojtburd (Alexander Roitburd) (1961–2021)

16. avgust 2021 | 10:00
Z žalostjo sporočamo, da je umrl Oleksandr Rojtburd (Alexander Roitburd). Rojtburd je bil rojen leta 1961 v Odesi. Bil je eden najpomembnejših predstavnikov ukrajinskega Novega vala in soustanovitelj teoretske skupine ukrajinske Transavantgarde, imel pa je tudi ključno vlogo pri uveljavljanju sodobne ukrajinske umetnosti po svetu.
MG+MSUM

Obisk MG+MSUM tudi z BONI21!

16. avgust 2021 | 10:00
Vabimo vas, da svoj BON21 unovčite v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova! Bon lahko izkoristite za plačilo: vstopnice, kataloge in publikacije Moderne galerije, ki jih lahko kupite v knjigarnah MG+MSUM, počitniške delavnice za otroke, praznovanja rojstnega dneva za otroke, vodenega ogleda s kustosom.
MG+MSUM

Poletno znižanje v knjigarnah MG+MSUM

14. julij 2021 — 31. avgust 2021
Na poletnem znižanju v knjigarnah MG+MSUM so nekateri starejši katalogi o tujih umetnikih, kot so: Karel Appel, John Baldessari, Max Beckmann, Joseph Beuys, Enzo Cucchi, Jan Fabre, Josef Kern in Hans Zimmer. Cene katalogov so zelo ugodne, saj so ti znižani kar za -70 %. Vabljeni po svoj nov star katalog v knjigarnah MG+MSUM.

SIMPOZIJ | Predsodobna akcija - postmoderna reakcija

06. julij 2021 | 16:00
Narodni muzej moderne umetnosti in Matica Hrvaška vabita na simpozij Dosežki modernosti v okviru razstave Predsodobna akcija - postmoderna reakcija, ki sta jo pripravila kustosa Neva Lukić in Vanja Babić. Na simpoziju bo predaval tudi kustos Moderne galerije, Igor Španjol, s predavanjem Zapuščina sistemskega kiparstva Vjenceslava Richterja v sodobni interpretaciji Tobiasa Putriha.

MEDNARODNA KONFERENCA | Umetnost in država v moderni Srednji Evropi (18. – 21. stoletja)

30. junij – 3. julij 2021 | Filozofska fakulteta, Univerza v Zagrebu
Marko Jenko bo 1. julija 2021, ob 15.15 uri predstavil svojo intepretacijo del poljskega slikarja Andrzeja Wróblewskega, ki je leta 1956 obiskal tudi Slovenijo v predavanju z naslovom The Waiting Room Fantasy, or, Art as Symptom (Fantazma čakalnice ali umetnost kot simptom), izhajajoč iz lansko razstavo v Moderni galeriji Andrzej Wróblewski, Čakalnica.

L'INTERNATIONALE POGOVORI | Muzej konstituentov v dialogu

24. junij 2021 | 16:16
Serijo petih pogovorov pričenja dialog Moderne galerije z naslovom Nikoli ne smemo zavrniti priložnosti, da smo lahko aktivno prisotni, ki temelji na video posnetku delavnice z Zdenko Badovinac v okviru mednarodne poletne šole Veliki premik: devetdeseta leta. Avantgarde v Vzhodni Evropi in njihova dediščina v organizaciji Moderne galerije v Ljubljani leta 2019 v okviru evropskega programa Naše mnoge Evrope.
MG+

SLOVENSKI DNEVI KNJIGE | Z Literarnim nokturnom skozi razstavo 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

16. junij 2021 — 20. junij 2021
V sodelovanju z Radio Ars letošnji Slovenski dnevi knjige prinašajo interaktivne pesniške sprehode skozi likovno zbirko Moderne galerije. Z uporabo QR kode, ki jo najdete na recepciji Moderne galerije, boste ob ogledu stalne postavitve 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi lahko prisluhnili izbranim Literarnim nokturnom ter pesniškim interpretacijam Ane Pepelnik, Muanisa Sinanovića, Veronike Dintinjane, Vesne Liponik, Marcella Potocca, Mance Klun in Sergeja Harlamova.

PROJEKCIJA | Nika Autor, Filmski Obzornik 80 – Metka, Meki

Torek, 15. junij 2021 | 21:30 | Kinodvor
Jeseni bo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova razstava Nike Autor, Meine Chance, Eine Chance, Keine Chance. Del razstave bo tudi Filmski Obzornik 80 – Metka, Meki s premiero v Kinodvoru.
MG+MSUM

ePUB | kaj pa podpora in kaj boj

Sobota, 22. maj 2021 | 13:00
L’Internationale Online objavlja novo e-publikacijo kaj je s podporo in kaj z bojem, zbirko poetičnih odzivov na eno najpomembnejših tém današnjega časa: kako preživeti ne/naravne katastrofe? Pridružite se spletnemu dogodku na tej povezavi https://us02web.zoom.us/j/86254645197 ali na Facebook strani L’Internationale Online
MG+

PRIZNANJE IZIDORJA CANKARJA monografiji Na robu : vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941)

22. april 2021 | 13:00
Z veseljem sporočamo, da je monografija Na robu, spremljajoča publikacija istoimenske mednarodne razstave v Moderni galeriji leta 2019, prejela priznanje Izidorja Cankarja, ki ga vsaki dve leti podeljuje Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo.
MG+MSUM

NAGRADA in PRIZNANJI Riharda Jakopiča 2021

17. april 2021 | 12:00
Prejemnici priznanja Riharda Jakopiča 2021 sta Uršula Berlot (1973) in Paola Korošec (1969). Nagrado Riharda Jakopiča 2021 prejme Silvester Plotajs Sicoe (1965). Letos izjemoma enakovredni nagradi za življenjsko delo Riharda Jakopiča 2021 prejmeta dva kandidata: Milena Usenik (1934), akademska slikarka in Franc Novinc (1938), akademski slikar in likovni pedagog.

MG+MSUM

MG+MSUM odprta za publiko

13. april 2021 — 6. junij 2021
Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova v torek, 13. aprila 2021 ponovno na stežaj odpirata vrata vsem umetnosti željnim obiskovalcem. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo vsa navodila za preprečevanje širjenja okužb. Muzeja bosta odprta najmanj do 30. maja 2021.  

MG+MSUM ponovno zaprta

01. april 2021 — 12. april 2021
Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova ponovno zapirata svoja vrata, in sicer vsaj do nedelje, 11. aprila 2021. Do ponovnega odprtja vas vabimo, da si ogledate video vodstva po razstavah in predavanja z naših preteklih dogodkov

MG+

RAZPIS | Nagrada in priznanji Riharda Jakopiča 2021

01. marec 2021 | 12:00
Objavljamo javni poziv k podaji predlogov za podelitev nagrade in priznanji Riharda Jakopiča v letu 2021. Odbor za nagrado Riharda Jakopiča bo upošteval vse predloge, ki bodo vsebovali strokovno dokumentacijo in utemeljitev ter bodo prispeli vključno do 29. marca 2021.

EPUB | Odrast in napredek

Izid e-publikacije
E-publikacija Odrast in napredek predstavlja polifonični pristop k nekaterim izzivom in grožnjam današnjega časa iz etičnih, ekoloških in političnih vidikov ter razkriva drugačne poglede na trenutno krizo s kritičnimi eseji, pripovedovanjem zgodb, znanstveno fantastiko, biomorfnim oblikovanjem, avdiovizualnimi sledovi umetniških praks in alegoričnimi zemljevidi.

IN MEMORIAM | Nevenka Koprivšek (1959–2021)

15. februar 2021 | 12:00
Pretreseni smo ob novici, da Nevenke Koprivšek ni več med nami. Bila je naša soseda, ustanoviteljica in dolgoletna vodja Zavoda Bunker, uprizoritvenega prostora Stare mestne elektrarne ter referenčnega festivala performativnih umetnosti Mladi levi.

EPUB | Odrast in napredek

Napovedujemo izid e-publikacije, 17. februarja 2021
Na platformi Internationale Online bo prihodnji teden izšla nova elektronska publikacija z naslovom Odrast in napredek. Publikacijo smo zasnovali skoraj leto pred pandemijo, trenutno stanje pa dokazuje, da so se znaki krize v družbi kazali že mnogo prej. Danes preprosto ne moremo več razmišljati o izobilju, ki ga v kapitalistični utopiji spremlja želja po kopičenju, saj le-ta ustvarja neenakosti in izčrpanost.
MG+MSUM

IN MEMORIAM | Drago Hrvacki (1936–2021)

30. januar 2021 | 13:00
Moderna galerija izreka globoko sožalje bližnjim in družini slovenskega kiparja Draga Hrvackega, ki nas je pred kratkim zapustil.
MG+MSUM

PISMO PODPORE uporabnikom Avtonomne Tovarne Rog ob nasilni izpraznitvi Roga 19. januarja 2021

20. januar 2021 | 16:00
Podpisani kustosi in strokovni delavci Moderne galerije najostreje obsojamo včerajšnjo nasilno odstranitev uporabnikov Avtonomne Tovarne Rog z območja nekdanje tovarne Rog. Menimo, da je kljub večletnemu konfliktu med uporabniki Avtonomne Tovarne Rog in Mestno občino Ljubljana, med katerim žal ni prišlo do konsenza o dinamiki uporabe teh prostorov, uporaba tako nasilnih sredstev, kot smo jim bili priča včeraj med izpraznitvijo prostorov Roga, popolnoma nedopustna.