MG+MSUM

L'INTERNATIONALE ONLINE | spletna raziskovalna platforma

Marwa Arsanios, Who is afraid of ideology - Part 2, maj—avgust 2020 https://www.internationaleonline.org/.

 

Na spletnem portalu L’Internationale Online organiziramo serijo video projekcij. Med majem in avgustom 2020 je v jutranjem in večernem terminu na ogled video libanonske umetnice, raziskovalke in režiserke Marwe ArsaniosKdo se boji ideologije? v dveh delih. 
 
V dokumentarnem filmu se Arsanios ukvarja z družbenimi ekperimenti na pobudo žensk v treh vojnih območjih: Kurdistanu, Rožavi in kooperativi doline Bekaa blizu sirske meje. V teh skupnostih je osrednjega pomena zahteva po lastni zemlji, ki ponuja sredstva za preživetje in ustvarja pogoje za drugačno sobivanje.
 

V času posebnih ukrepov spletna platforma L’Internationale Online še naprej predstavlja aforizme Dana Perjovschija s humornimi in bolečimi dovtipi o družbenopolitični realnosti. Njegove ilustracije najdete v sekciji Opinions (Mnenja), v katero je od marca 2020 vabljena tudi švedska kritičarka Frida Sandström, ki bo analizirala sodobne primere kulturnopolitične mobilizacije in proizvodnjo alternativnih publik z vidika o koncepta avtonomije in soodvisnosti, dela in alternativnih oblik umetniške produkcije v času populizma in konzervativizma.

 

 

Konfederacija muzejev Internacionala je povabila umetnike Babija Badalova, Osmana Bozkurta, Simnikiwe Buhlungu, Olo Hassanain, Sanjo Iveković, Sinišo Labrovića, Rogelia Lópeza Cuenca & Elo Vega, Kate Newby, Danielo Ortiz, Zeyno Pekünlü, Majo Smrekar, Isidora Valcárcela Medino, Guya Wouetéja, Akrama Zaatarija in Paweła Żukowskega, da podajo umetniško izjavo o njihovih pogledih na javni/zasebni prostor, solidarnost in kritiko, ki se bistveno navezujejo na trenutni čas v seriji Umetniki v karanteni. Prva izjava umetnice Maje Smrekar je dosegla kar 15 tisoč spletnih ogledov.

 

Konfederacija L’Internationale, ki združuje sedem evropskih muzejev, je za svojo spletno izdajo v času izolacije, zaradi preprečevanja širjenja covida-19, pripravila tudi serijo štirinajstih posebej naročenih umetniških del, s katermini avtorji in avtorice na novo definirajo relacijo med zasebnimi in javnimi prostori v novo nastali situaciji.

 

L’Internationale Online bo od 20. aprila 2020 postopoma objavljala besedila iz nove elektronske publikacije Desire & Austerity (Želja in varčevanje), še posebej perečih družbenopolitičnih vprašanjih o razmerju med varčevalnimi ukrepi, njihovim učinkom na socialno državo in produkcijo želja v poznem kapitalizmu. Elektronska publikacije je del raziskovalne serije Politike življenja in smrti. Moderna galerija sodeluje tudi pri pripravi naslednje elektronske publikacije Degrowth & Progress (Odrast in napredek). 

 

Ob vstopu na spletno stran L’Internationale Online obiskovalcem ponuja tudi zvočno in video gradivo s predstavljanjem posebej zakupljenih umetniških del. V teh dneh je ob vstopu na stran med 8. in 14. uro ter 18. in 24. uro dostopno zvočno delo Uspavanka za to malo dobo Maríe Salgado in Frana MM Cabeza de Vaca. Ob ostalih urah pa je še vedno na ogled performans umetnika Quinsy Garia Kako se pripravimo na orkan, ki je bil izveden posebej za spletno platformo.

 

Iz arhiva L’Internationale Online priporočamo tudi ogled video gradiva v sekciji Pogovori, ki še posebej predstavljajo nekatere poglobljene vidike družbenih in kulturnih vlog muzejev v sodobnem času.

 

Priporočamo tudi prebiranje terminov iz Slovarja skupnega znanja, ki nastaja na pobudo Moderne galerije. Namen slovarja je ustvariti slovar drugačnih terminov, kot jih najdemo v obstoječi literaturi o umetnosti, in k oblikovanju slovarja pritegniti institucije in posameznike iz Evrope in drugih delov sveta, ki predlagajo termine, povezane z njihovimi lastnimi praksami in konteksti, in jih primerjajo med seboj. Naslednji seminar Slovarja skupnega znanja s tematskim okvirom Skupno / Solidarnost se bo odvil na spletu v začetku junija 2020.

 

O SPLETNI PLATFORMI

L’Internationale Online je platforma, ki s pomočjo teoretičnih besedil ter raziskovalnih in umetniških projektov predstavljala téme, ki se jih loteva Internacionala v sklopu programa Naše mnoge Evrope. Spletna platforma je nastajala od leta 2014 v okviru programa Rabe umetnosti. Zapuščina od 1848 in 1989. Platformo sestavljajo štiri raziskovalna področja: “Politika življenja in smrti / Politics of Life and Death”, “Dekolonizacijske prakse / Decolonising Practices”, “Prava demokracija / Real Democracy” in “Drugačna institucionalnost / Alter Institutionality.”  Poleg teoretičnih člankov je na platformi tudi prostor za diskusijo; v razdelku z naslovom Mnenja / Opinions svoje prispevke redno objavljaljo povabljeni blogerji, med katerimi je tudi skupina mladih teoretikov iz Ljubljane. V uredniškem odboru platforme sodelujejo predstavniki vseh sedmih partnerskih institucij, urednica platforme med leti 2014 in 2017 je bila Nataša Petrešin - Bachelez, kustosinja in kritičarka, ki živi v Parizu.

 

Koordinator spletne platforme je Valand Academy, Göteborg University (VA, Göteborg, Švedska), ki je z januarjem 2019 zaposlil novo urednico Corino Oprea.

 

Člani Internacionale:

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerpen, Belgija)

Moderna galerija (MG+MSUM, Ljubljana, Slovenija)

Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Nizozemska)

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS, Madrid, Španija)

Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (MSNW, Varšava, Poljska)

SALT Research and programs (SALT, Istanbul in Ankara, Turčija)

Museu d’art Contemporani de Barcelona (MACBA, Barcelona, Španija)

 

Partnerski instituciji:

National College of Art and Design (NCAD, Dublin, Irska)

Valand Academy, Göteborg University (VA, Göteborg, Švedska)

 

Povezava na spletno platformo: http://www.internationaleonline.org.

 

 

in njeni partnerji