MG+MSUM

SERIJA L'INTERNATIONALE | Umetniki v karanteni
21. april 2020 — 14. maj 2020
#
#

Sanja Iveković, Trikotnik 2000+, 1979 fotografija (ena iz serije štirih). Iz zbirke Moderne galerije, Ljubljana

 

Umetniki v karanteni

 

Sodelujejo: Babi Badalov, Osman Bozkurt, Simnikiwe Buhlungu, Ola Hassanain, Sanja Iveković, Siniša Labrović, Rogelio López Cuenca & Elo Vega, Kate Newby, Daniela Ortiz, Zeyno Pekünlü, Maja Smrekar, Isidoro Valcárcel Medina, Guy Woueté, Akram Zaatari, Paweł Żukowski

 

Organizira: Internacionala

 

Konfederacija muzejev Internacionala je povabila umetnike Babija Badalova, Osmana Bozkurta, Simnikiwe Buhlungu, Olo Hassanain, Sanjo Iveković, Sinišo Labrovića, Rogelia Lópeza Cuenca & Elo Vega, Kate Newby, Danielo Ortiz, Zeyno Pekünlü, Majo Smrekar, Isidora Valcárcela Medino, Guya Wouetéja, Akrama Zaatarija in Paweła Żukowskega, naj se udeležijo pogovora iz svojih sedanjih življenjskih in delovnih prostorov, pogojev in krajev. Njihovi razmisleki nam podajajo nove poglede na javni/zasebni prostor, solidarnost in kritiko, ki se seveda bistveno navezujejo na ta čas.

 

Na dan, ko je leta 1979 predsednik Tito obiskal Zagreb, je umetnica Sanja Iveković na svojem balkonu izvedla 18-minutni performans Trikotnik (1979). Šla je sedet na balkon, brala knjigo, pila viski in se pretvarjala, da masturbira, dokler ni na njenih vratih pozvonil obveščevalni agent in ji ukazal, naj gre v stanovanje in tam ostane. So taki domači prostori še vedno lahko potencialno subverzivni in lahko podajajo javno izjavo, kot jo je Sanjin balkon na koncu sedemdesetih let?

 

V tem času globalne izolacije so vlogo in pomen mestnih trgov za kolektivno izražanje prevzeli virtualni prostor ter okna, balkoni in fasade, kar je obenem tudi zabrisalo meje med javno in zasebno sfero. Umetniki v karanteni je skromen prispevek k razpravam o učinkih sedanje pandemije in ponoven razmislek o komunikacijskih kanalih, ki vplivajo na naše sedanje zaznavanje in porabo informacij, ter o potencialnosti obstoječih prostorov.

 

Prispevke umetnikov bomo delili na spletu preko družbenih omrežij Internacionale, na spletni platformi @internationaleonline ter na spletnih straneh in družbenih omrežjih njenih članic od 21. aprila dalje. Objavljani bodo dvakrat tedensko, ob torkih in četrtkih.

 

Maja Smrekar, feat. Urška Lipovž Internationale, Day 04, 2020

 

Paweł ŻukowskiCardboards, 2020

 

Siniša LabrovićYOU, 2020

 

Isidoro Valcárcel Medina, Balcony Landscape, 2020

 

Zeyno Pekünlü...but it's never capitalism, 2020

 

Guy WouetéL'heure de conter, 2020

 

Babi Badalov, Egaliti bis, 2020

 

Simnikiwe Buhlungu, My Dear Kite (You Can But You Can't) - Late Yawnings 01h43, 2020

 

Kate Newby, Ne počutim se dobro, dokler ne naredim tega, 2020

 

Daniela Ortiz, Njihove noge sestopajo v smrt – Njihovi koraki nam kažejo, kako živeti, 2020

 

Osman Bozkurt, Domača arheologija / Ateljejski dnevnik covida 19, 2020

 

Akram Zaatari, Drugo branje, 2020

 

Rogelio López Cuenca in Elo Vega, Nujni mir. Poteg zasilne zavore, 2020

 

Ola Hassanain, Summoning, 2019

 

Sanja IvekovićThe Advantages of being a Woman Artist in Quarantine, 2020

 

Več o Internacionali

V Internacionali je združenih sedem velikih evropskih ustanov s področja moderne in sodobne umetnosti: Moderna galerija (MG+MSUM, Ljubljana, Slovenija); Museo Reina Sofía (Madrid, Španija); MACBA Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Španija); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerpen, Belgija); Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (Varšava, Poljska), SALT (Istanbul in Ankara, Turčija) and Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Nizozemska), which team up with HDK-Valand Academy (Gothenburg, Švedska) and the National College of Art and Design (NCAD, Dublin, Irska). Trenutni program konfederacije evropskih muzejev Internacionala in njenih partnerjev je Naše mnoge Evrope, ki ga sofinancira program Kreativna Evropa Evropske unije. Vključuje več kot 40 javnih aktivnosti, kot so razstave, delavnice in raziskovalni projekti.

 

Drugi tekoči transverzalni projekti Internacionale

L’Internationale Online je skupen projekt deljenja raziskav, umetnosti in politike, ki skuša povečati raznolikost vokabularjev za produkcijo in distribucijo znanja skozi prizmo skupnega občutka nujnosti do sveta, v katerem sobivamo.

 

Trenutni projekt: umetnik na rezidenčnem programu, Dan Perjovschi / program predvajanj: ‘Uspavanka te male dobe’, María Salgado in Fran MM Cabeza de Vaca in ‘kako se pripraviš na orkan, 2. točka’ performans, Quinsy Gario

Nedavni epubi: Living with Ghosts: Legacies of Colonialism and Fascism

Prihodnji epub (maj 2020): Austerity and Utopia

 

 

 
Priporočamo