MG+MSUM

+MSUM | OŠ: Vodstvo z delavnico

Sodobna umetnost je pogosto polna presenečenj, zato je obisk +MSUM-a toliko bolj igriv, nenavaden in spontan!

Polurnem uvodu na stalni ali začasni razstavi v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) sledi ustvarjalna delavnica v posebnem muzejskem prostoru.

 

 

Vodstvo z delavnico traja 90-120 minut. Naenkrat je na razstavi lahko največ 30 učencev oz. ena skupina. Najmanjši možni zamik med skupinami je 45 minut.

 

CENA (vstopnina+vodstvo z delavnico): 4,00 € na učenca, do dva spremljevalca imata brezplačen vstop. Prijave sprejemamo najmanj pet delovnih dni prej na izobrazevanje@mg-lj.si.

 

Na voljo je več tipov ustvarjalnih delavnic, ki so usklajene z uvodnim vodstvom in prilagojene starosti in zanimanju učencev:

 

delavnica KJE ŽIVI SODOBNA UMETNOST?

(primerna za 1/3, 2/3 in 3/3 OŠ)

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) ni navaden muzej! Ima velikanska vhodna vrata, poševne stene, sobo s travo in blazine po tleh... Nekatere umetnine se gibajo, slike in kipi so nenavadnih oblik, na razstavi pa nas velikokrat presenetijo igrive umetniške instalacije!

 

Ogledali si bomo +MSUM ter raziskali njegove javne in skrite prostore. Spoznali bomo druge svetovne muzeje sodobne umetnosti in se lotili izdelave svojega muzeja! Izdelali ga bomo kot prostorsko maketo, se poigrali z logotipi in ostalo vizualno podobo.

 

delavnica SODOBNE ZGODBE

(primerna za 1/3, 2/3 in 3/3 OŠ)

 

Delavnice ob umetniških delih na stalni in začasnih razstavah sodobne umetnosti, na katerih raziskujemo različne (likovne) tehnike in izrazna sredstva, se učimo gledati sodobne umetnine in razmišljati o svetu, v katerem živimo.

 

Sodobna umetnost je pogosto rada glasna, spontana in velikokrat nepredvidljiva. Zanimajo jo vsi aspekti človeškega življenja - družba, narava, znanost, gospodarstvo, kultura, politika... Ustvarja prostore izmenjavanja idej in mnenj, izziva in odpira pogosto neprijetna vprašanja ter ponuja veliko različnih odgovorov.

 

Različni (sodobni) umetniki nas nagovorjajo na različne načine. Zato je tudi delavnica ob vsakem umetniškem delu na naših razstavah popolnoma drugačno doživetje. Več o preteklih delavnicah lahko preberete tukaj.

 

delavnica KOMENTAR 

(primerna za 2/3 in 3/3 OŠ)

 

Dela sodobnih umetnikov s svojimi idejami na zanimiv, nenavaden in velikokrat duhovit način komentirajo pereče probleme naše družbe (ekološke, družbene , socialne, politične...).  Ena glavnih značilnosti sodobne umetnosti je tudi uporaba novih medijev, s katerimi se umetniki igrajo, raziskujejo njihove različne možnosti in jih uporabljajo v številnih izraznih oblikah.

 

Na delavnici z domiselnimi idejami in animacijo nadgradjujemo duhovite komentarje romunskega umetnika Dana Perjovschija. Umetnikove navidez preproste risbe (ogledali si jih bomo tudi na vhodnih vrateh muzeja) so odličen navdih za naše »stop motion« komentarje.

 

 

Za več informacij o posamezni delavnici nam pišite na izobrazevanje@mg-lj.si