+MSUM | 2018

+MSUM

RAZSTAVA | Nezanesljiva okolja: 16 primerov sodobne fotografije v Sloveniji

Odprtje je prestavljeno zaradi tehničnih težav.
16 primerov sodobne fotografije v tej navezavi posredno ponuja razmislek o sodobnem okolju in o tem, kako nas je to oblikovalo s pogoji dela in življenja v različnih sistemih v zadnjih šestih desetletjih, od socializma preko tranzicije do zdaj že vse obvladujočega kapitalizma, ki brez prevzemanja odgovornosti za posledice prilagaja svet svojim interesom in profitom.
+MSUM

RAZSTAVA | VR/360°/GAMES@ANIMATEKA

27. november 2018 — 09. december 2018
Z razstavo na enem mestu združujemo najboljše nove izkušnje virtualne resničnosti in 360-stopinjskega doživljanja avtorskega animiranega filma: nekatera dela iz tega mednarodnega izbora čakajo, da jih raziščemo, druga nas vabijo k dejavni vključitvi v virtualni svet. Ob tem bomo predstavili tudi nekaj prelomnih računalniških interaktivnih iger.
+MSUM

KOMENTAR #10 | Robert Marin, Matjaž Rušt, Najlepše mesto na svetu

27. november 2018 — 27. januar 2019
Mesta si postajajo vse bolj podobna. Homogenizacija se odraža v geografiji gospodarskih pritiskov, turističnih poti, rivalstva za ozemlje, obenem pa tudi v ranljivosti njihove avtentičnosti.
+MSUM

RAZSTAVA | Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte

15. november 2018 — 17. februar 2019
Na razstavi so predvsem v ospredju drugačni modeli umetniške produkcije, ki so se razvili v Vzhodni Evropi v času socializma in to še posebej na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Drugačne modele umetniške produkcije so med petdesetimi in devetdesetimi leti 20. stoletja v Jugoslaviji, Sovjetski zvezi, na Madžarskem, Poljskem in v DDR, oblikovali umetniki sami, in sicer kot preformativni aspekt svoje umetnosti.
+MSUM

PREPIH | Rok Vevar in Snježana Premuš: Koreografske izjave

09. oktober 2018 — 25. november 2018
Razstava Koreografske izjave je del razstavnega programa Začasnega slovenskega plesnega arhiva, ki ga predstavljamo v okviru serije Prepih. Razstava v proces dokumentacije in arhiviranja uvaja tisto obliko ravnanja s časom v plesnem delu, ki inventarizira posamezne faze aktualnega koreografskega procesa in njegove razvojne logike.
+MSUM

RAZSTAVNI PROGRAM | Nebeška bitja: Ne človek ne žival

10. julij 2018 — 04. november 2018
Program performansov, javnih vodstev, predavanj, delavnic in diskusij ob skupinski razstavi Nebeška bitja: Ne človek ne žival.
+MSUM

RAZSTAVA | Nebeška bitja. Ne človek ne žival

10. julij 2018 — 04. november 2018
Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival nas opozarja na to, da smo tako ljudje kot živali produkt dolgotrajne zgodovine različnih uporov in pobegov iz danih okoliščin.
+MSUM

PREPIH | P L A T E AU R E S I D U E : ALMA MATER

07. junij 2018 — 08. september 2018
V jedru prostorske instalacije dvojca P L A T E AU R E S I D U E je kos ledu, natančneje stalaktit, ki ga umetnika iz ledene jame preneseta v muzej in ga tam ohranjata kot muzejski eksponat. Z njim opozarjata na razsežnosti izginjanja ledu zaradi segrevanja ozračja, ki je prizadelo tudi nahajališča ledu pri nas, obenem pa ju vodi fascinacija nad ledom in njegovimi optičnimi lastnostmi.
MG+MSUM

PREDSTAVITEV PRISPEVKOV IN POGOVOR | O novicah!

Sreda, 30. maj 2018 | 19.00 | Galerija ARCC.art, Dunaj
O novicah! bodo ob zaključku razstave Nike Autor Novicam se ne odpovemo! II predstavili strokovne prispevke Zdenka Badovinac, mag. Ciril Oberstar in dr. Andrej Šprah. Krajšim 15 minutnim predstavitvam bo sledil pogovor, ki ga bo povezovala dr. Andreja Hribernik, kustosinja razstave.
+MSUM

KOMENTAR #9 | Matej Stupica: You Are Here

25. maj 2018 — 09. september 2018
Matej Stupica You Are Here Muzej sodobne umetnosti Metelkova   Odprite muzeje! Odprite muzeje! Po Evropi že strašijo mrliči ...
MG+MSUM

RAZSTAVE 2018

Januar — december 2018
Objavljamo program razstav in večjih dogodkov, ki se bodo zvrstili v letošnjem letu v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.&...
+MSUM

RAZSTAVA | Folder Group: Italian Limes

24. april 2018 — 24. maj 2018
Italian Limes raziskuje sodobno idejo meje v kontekstu najnovejšega razvoja tehnologij za prostorsko reprezentacijo in velikanskih posledic, ki so jih podnebne spremembe imele za alpski ekosistem v zadnjem desetletju.
MG+MSUM

RAZSTAVA | Nika Autor | Novicam se ne odpovemo! II. | v Galerie ARCC.art

18. april 2018 — 30. maj 2018
V sklopu razstave Novicam se ne odpovemo! II. na Dunaju Nika Autor predstavlja razširjen projekt, ki je bil prvič razstavljen na 57. mednarodni umetnostni razstavi – La Biennale di Venezia – v nacionalnem paviljonu leta 2017.
+MSUM

Začasni slovenski plesni arhiv, Rok Vevar

Začasno umetniško delo, odprto za javnost vsak petek | 10.00—18.00
Začasni slovenski plesni arhiv je bil z marcem 2018 prenešen iz zasebnega stanovanja v varovanje v 1. nadstropje Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, kjer Rok Vevar uprizarja živi arhiv v trajanju. Postopek arhiviranja od zbiranja do sistematizacije in nenazadnje javne dostopnosti je viden. Začasni slovenski plesni arhiv tako postane performativna časovno-specifična in situ instalacija, ki prikaže arhiva kot časovno razvijajočo se, nikoli zaključeno tvorbo.
+MSUM

RAZSTAVA | Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča

29. marec 2018 — 24. junij 2018
Po preglednih razstavah Marka Pogačnika leta 2012 in Andraža Šalamuna leta 2017 v Moderni galeriji zdaj predstavljamo prakso tretjega ustanovnega člana skupine OHO, enega najpomembnejših umetnostnih fenomenov v Sloveniji. Razstavo Valovi: 50 let umetniškega ustvarjanja Milenka Matanoviča posvečamo letu 1968.
+MSUM

RAZSTAVA | Tomaž Grom: iMštrument

19. marec 2018 — 25. marec 2018 | Seminar, +MSUM
iMštrument   Tomaž Grom: zamisel Ana Čigon: snemanje in obdelava videa Vasja Progar: processing programiranje Tilen Sepič: oblikovanje i...
+MSUM

KOMENTAR #8 | Simona Semenič in Nada Žgank | Zapis celote

05. marec 2018 — 20. maj 2018
Simona Semenič (1975) je dramatičarka in performerka. Na AGRFT je diplomirala na smeri dramaturgija.   Simona je dobitnica nagrade Preše...
MG+MSUM

PUBLIKACIJA MESECA | OSEMDESETA

01. marec 2018
Publikacija Osemdeseta – Slovenija in Jugoslavija skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov prinaša prispevke štirinajst teoretičark oziroma teoretikov in kustosinj oziroma kustosov z vseh koncev nekdanje Jugoslavije ter dokumentarni del z izborom skupinskih razstav in bibliografije. Urejena je v treh sklopih esejev, ki sledijo naslovni delitvi na "dogodke, razstave in diskurze", temu sledi tudi dokumentarni blok.
+MSUM

PREPIH | Robertina Šebjanič: Piscis ludicrous / Zamaknjeni pogled (Ligofilija)

15. februar 2018 — 15. april 2018
Umetnica v video eseju predstavlja nečloveškega subjekta mehiškega salamandra »aksolotla« kot kulturno dediščino v biopolitičnih (dekolonialnih) odnosih ter prikazuje povezavo z mitologijo v sodobnem svetu. Piscis ludicrous predstavlja aksolotla z več vidikov: bodisi kot vrsto, ki se spopada z izumrtjem v svojem naravnem okolju; bodisi kot predmet znanstvenih raziskav.
+MSUM

IZBOR DEL IZ ZBIRK Moderne galerije | Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

05. februar 2018 — 31. december 2018
V trenutni postavitvi izpostavljamo dela, v katerih so umetniki poudarjali represivnost svojega okolja z mučenjem ali kaznovanjem lastnega telesa, kar je bila praksa zlasti v šestdesetih in sedemdesetih letih. V drugem sklopu izpostavljamo temo bivanja oziroma bivališč. V okviru postavitve je na ogled tudi poseben projekt Življenja spomenikov.
Arhivske povezave