MG+MSUM

RAZSTAVA | Folder Group: Italian Limes
24. april 2018 — 24. maj 2018
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Folder Group

Italian Limes

 

Odprtje razstave: 24. april 2018, ob 20.30 uri, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Trajanje razstave: 24. april 2018 — 24. maj 2018

 

Predavanje: 24. april 2018, ob 18:30, Kino Šiška

Marco Ferrari: Italian Limes - kartiranje premikajoče se meje na alpskih ledenikih

V okviru konference Transnacionalizmi.

 

 

Italian Limes raziskuje sodobno idejo meje v kontekstu najnovejšega razvoja tehnologij za prostorsko reprezentacijo in velikanskih posledic, ki so jih podnebne spremembe imele za alpski ekosistem v zadnjem desetletju. 

 

Po podpisu schengenskega sporazuma leta 1995 je v zadnjem obdobju prišlo do dramatičnih sprememb v obsegu in naravi italijanske severne meje: glavni alpski prelazi so se iz političnih filtrov med državami članicami NATA in južno konico železne zavese razvili v infrastrukturne kanale, ki jih urejajo predpisi EU, tržni standardi in logistična uspešnost.

 

Med letoma 2008 in 2009 je zadnja faza te spremembe prisilila italijansko vlado, da je izpogajala novo opredelitev meje z Avstrijo, Francijo in Švico. Zaradi globalnega segrevanja in krčenja alpskih ledenikov se je razvodnica, ki določa velike odseke meje med temi državami, enakomerno premikala. Tako je bil v nacionalno zakonodajo vpeljan nov koncept premične meje, ki prepoznava nestalnost razvodne geografije, s tem da redno spreminja fizična merila, ki določajo natančno mejo. 

 

Prek imerzivne in interaktivne instalacije, ki povezuje avtomatiziran risalni stroj v galeriji z mrežo GPS senzorjev na sončno energijo, nameščenih na ledeniku Similaun na 3.300 metrih nadmorske višine, Italian Limes razkriva politično razsežnost, ki je neločljivo povezana s problemom reprezentacije ozemlja. Razstava pokaže, kako so naravne meje podvržene kompleksnosti ekoloških procesov, ki je odvisna od tehnologij in norm, s katerimi jo reprezentiramo.

 

Italian Limes z razstavo še neobjavljenih gradiv iz arhiva Istituto Geografico Militare (ki deluje kot italijanski nacionalni topografski urad) razkriva, da je večinoma nedostopno ozemlje Alp, ki je v zadnjem stoletju na splošno veljalo za terro incognito, služilo kot stalen laboratorij za tehnološko eksperimentiranje in kako so nekateri sistemi nadzora, ki so igrali temeljno vlogo pri opredelitvi moderne suverene države, postali skoraj nevidni z razvojem topografije v hipernatančnost satelitskega GPS-a.

 

Projekt Italian Limes je bil prvič predstavljen na 14. arhitekturnem bienalu v Benetkah, kjer je prejel posebno omembo mednarodne žirije. Prejel je tudi srebrno medaljo za oblikovanje razstav na podelitvi evropskih oblikovalskih nagrad za leto 2015. Karto gibljivih meja je za svojo stalno zbirko odkupil muzej Victoria & Albert v Londonu.

 

_______________________

Italian Limes je projekt studia Folder (Marco Ferrari, Elisa Pasqual) s Pietrom Leonijem (interaktivno oblikovanje), Delfinom Sistom Legnanijem (fotografija), Dawidom Górnyjem, Alexom Rothero, Angelom Semerarom (video mapiranje), Claudio Mainardi, Alessandrom Masonom (ekipa).

 

 

Produkcija razstave v Ljubljani: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana; Drugo more, Reka, 2018
Partner: Moderna galerija

 

Razstavo Italian Limes je omogočil Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji.


Dogodek je izveden v okviru Evropskega projekta State Machines.

Podpora: Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.​



Medijski pokrovitelji: Radio Študent, TAM-TAM, Mladina

 

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.