MG+MSUM

RAZSTAVA | Nika Autor | Novicam se ne odpovemo! II. | v Galerie ARCC.art
18. april 2018 — 30. maj 2018
#

Nika Autor

Novicam se ne odpovemo! II. 

 

Galerie ARCC.art, Kaiserstraße 76, 1070 Dunaj, Avstrija [VABILO PDF]

 

Trajanje razstave: 19. april — 30. maj 2018, od torka do petka med 12. in 18. uro. Za praznike, ob sobotah in nedeljah zaprto, možen ogled izven delovnega časa po dogovoru.

 

 

V sklopu razstave Novicam se ne odpovemo! II. na Dunaju Nika Autor predstavlja razširjen projekt, ki je bil prvič razstavljen na 57. mednarodni umetnostni razstavi – La Biennale di Venezia – v nacionalnem paviljonu leta 2017.

 

Časnik The Guardian umestil med pet najboljših paviljonov, sledila pa so tudi mnoga vabila na filmske festivale. Film je na Rotterdamskem filmskem festivalu prejel prvo nagrado v kategoriji "found footage".

 

Osrednjo točko na razstavi predstavlja Obzornik 63 – Vlak senc, ki poskuša umestiti in razumeti določeno podobo – drobec posnetka, ki so ga posneli begunci z mobilnim telefonom, na nekoč slavni železnici Beograd–Ljubljana, po kateri danes ne potujejo v vagonih, temveč med kolesjem vlakov. Film se poda v vizualno raziskovanje železnic, njihovega zgodovinskega, socialnega in političnega konteksta. Giblje se na meji med klasičnim informativnim in angažiranim anti-obzornikom ter esejističnim in eksperimentalnim filmom, ki gledalca vodi skozi zgodbo, medtem ko mu dopušča prazna polja za lastno refleksijo.

 

Sestavni del razstavnega projekta pa predstavlja tudi zbornik tekstov, ki sledi strukturi, ki je vpisana v formo obzornika. Zbornik, ki se navezuje na film Obzornik 63, so uredili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah. Publikacija združuje tako strokovna besedila kot tudi literarne in vizualne elemente, osredotočene na analizo stanja na področju aktualne obzorniške dejavnosti in njenih ključnih žariščih, hkrati pa odpira tudi možnost refleksije določenih historičnih poudarkov, s katerimi aktualne pobude stopajo v dialog ali iz njih črpajo svoj ustvarjalni naboj.

 

__________________

Nika Autor deluje v okviru neformalnega kolektiva Obzorniška fronta, ki se posveča proučevanju, reinterpretaciji obzornikov kot filmske forme ter obravnavi aktualnih družbenih tem znotraj le-te.

 

Andreja Hribernik je direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti in kustosinja slovenskega paviljona na Beneškem bienalu leta 2017.

 

 

Organizator in sofinancer: SKICA

Produkcija: Moderna galerija (komisarka slovenskega paviljona na Beneškem bienalu: Zdenka Badovinac), Koroška galerija likovnih umetnosti

 

Razstavo so finančno omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Slovenj Gradec

Priporočamo