MG+MSUM

NIKA AUTOR | Slovenski paviljon | 57. Beneški bienale 2017
13. maj 2017 — 26. november 2017
#

Obveščamo vas, da bo Nika Autor zastopala Slovenijo na 57. Beneškem bienalu, mednarodni umetnostni razstavi, ki bo potekala od 13. maja do 26. novembra 2017. Paviljon Republike Slovenije bo še naprej lociran v okviru prostora Arsenale, osrednjega razstavišča glavne bienalne razstave.

 

Nika Autor svojo umetniško prakso razume kot refleksijo družbene stvarnosti, ki prispeva k upiranju pogleda in ostrenju misli, k opolnomočenju in podajanju glasu in podobe neslišnemu in nevidnemu. Leta 2008 je končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2016 doktorat na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Je soustanoviteljica in članica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, kulturne in politične teorije in umetnosti. Njena dela so vključena v zbirke Moderne galerije, Mednarodnega grafičnega likovnega centra, Koroške galerije likovnih umetnosti in zasebno likovno zbirko RIKO. Za svoje delo je prejela Priznanje Riharda Jakopiča, Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Priznanje za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani in Priznanje Franceta Brenka za izjemne dosežke na področju filmske kulture.

 

Med pomembnejšimi nastopi Nike Autor zadnjih let so razstava Novice so naše! v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Film d’actualites- l’actu est a nous v Jeu de Paume v Parizu, Med svetovi II v Galeriji Miroslav Kraljević v Zagrebu, Shifts in Time: Performing the Chronic v Mumoku na Dunaju ter 6. in 7. trienale sodobne umetnosti v Sloveniji U3.

 

Minister za kulturo Anton Peršak je imenoval direktorico Moderne galerije Zdenko Badovinac za komisarko Republike Slovenije na 57. Beneškem bienalu. Na njen predlog je imenoval Andrejo Hribernik, direktorico Koroške galerije likovnih umetnosti za kustosinjo tokratne predstavitve. Fundacija La Biennale di Venezia, ki organizira mednarodne razstave umetnosti in arhitekture v Benetkah, je v letu 2015 spremenila koncept organizacije vsakokratnega razstavnega dogodka. Zaradi teh sprememb država imenuje komisarja za vsako razstavo, ki mora biti oseba na vodstvenem položaju v osrednji nacionalni instituciji s področja vsebine bienala. Tako je minister imenoval direktorja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje za komisarja za arhitekturni bienale, direktorico Moderne galerije pa za likovni bienale. Komisarka je zadolžena za pripravo, izvedbo in organizacijo predstavitve Republike Slovenije na Beneškem bienalu 2017, kustosinja pa za vsebino in umetniški izraz predstavitve na bienalu.

 

Dr. Andreja Hribernik je direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec. Leta 2006 je prejela delovno štipendijo v Galeriji za sodobno umetnost v Leipzigu, kjer je po končanem štipendijskem programu delala kot kustosinja. Ukvarjala se je z digitalnimi arhivi in raziskovala eksperimentalne oblike podatkovnih baz. Po letu 2013 se je osredotočila na proučevanje družbene vloge muzejev za sodobno umetnost in njihovega potenciala, letos pa doktorirala na temo Muzej kot prostor utopij.

 

 

Kontakt:

Andreja Bruss, odnosi z javnostmi MG+MSUM

andreja.bruss@mg-lj.si

 

Več informacij o umetnici:

www.autor.si

www.obzorniska-fronta.si