MG+MSUM

RAZSTAVA | Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča
29. marec 2018 — 24. junij 2018
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Po preglednih razstavah Marka Pogačnika leta 2012 in Andraža Šalamuna leta 2017 v Moderni galeriji zdaj predstavljamo prakso tretjega ustanovnega člana skupine OHO, enega najpomembnejših umetnostnih fenomenov v Sloveniji. Razstavo Valovi: 50 let umetniškega ustvarjanja Milenka Matanoviča posvečamo letu 1968.

 

 

Matanovič je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja deloval v skupini OHO, pozneje pa je na sorodnih izhodiščih v bližini Seattla v državi Washington, kjer živi in dela, ustanovil Pomegranate Center. Ta skupnostim pomaga načrtovati in graditi skupne prostore za druženje ter deluje na področjih srečevanja umetnosti, ekologije, ekonomije, zdravstva in vzgoje. Njegovi interdisciplinarni projekti temeljijo na soodvisnosti in skupnih raziskavah življenjskega prostora ter delujejo v točkah srečevanja skupnosti.

 

Razstava je razdeljena na štiri poglavja. Ohojevska produkcija je predstavljena s serijo značilnih posegov v parkih, gozdovih, na poljih in v rekah. Z lesenimi palicami, vrvico, svečami ali zvitki papirja je Matanovič v okviru Poletnih projektov v okolje vnašal preproste posege. Delovanje v okviru Pomegranate Centra je predstavljeno s serijo parkov in zbirališč, nastalih po letu 1986, ko je svoje veščine ponujal skupnostim za ustvarjanje in ob tem razvil postopke načrtovanja projektov z uporabo lokalnih materialov in znanja. »Vaje iz umetnosti« prinašajo slikanje v tehniki akvarela in preproste skulpture ter risbe s svinčniki in tušem, ki nastajajo od otroških let do danes. Zadnji del razstave je posvečen sedanjemu samostojnemu delu. Matanovič predstavlja serijo novih prostorskih postavitev, ki bo pokazala, kako bi se njegova umetnostna praksa razvila po OHO-ju, če bi jo nadaljeval po tej umetniški poti.

 

 

______________________

Milenko Matanovič se je rodil leta 1947 v Ljubljani. Študiral je umetnostno zgodovino, pisal konkretno in vizualno poezijo, delal slike in objekte, za katere je deloma uporabljal industrijske materiale. Kasneje je izdeloval »revne« objekte in instalacije iz konoplje, lesa, gume in železa. V času Poletnih projektov so nastala dela, ki temeljijo na ravnotežju in napetosti, v zadnjem obdobju OHO-ja pa več konceptualnih projektov. Ukvarjal se je še s filmom, happeningi in glasbo. Leta 1971 se je pridružil Družini v Šempasu, konec leta pa je začel potovati, da bi si razširil izkušnje, in je živel najprej na Škotskem in od 1973 v ZDA. Tam deluje kot mislec, učitelj in umetnik ter pripravlja skupnosti na prihodnost: skupaj gradijo parke in zbirališča. Delal je s skupnostmi po vseh ZDA in drugod, postavil več kot 50 zbirališč, predaval na univerzah in konferencah ter usposabljal voditelje skupnosti. Matanovič je avtor nekaterih ikoničnih del slovenske umetnosti: Konstelacija sveč na polju ustreza konstelaciji zvezd na nebu (1968), Triglav (1968) v parku Zvezda in Žito in vrvica (1969). Njegova dela se nahajajo na pomembnih razstavah in v zbirkah, vključno z newyorškim muzejem MoMA.

 

 

Ob razstavi bo izšel katalog z besedili Milenka Matanoviča, Beti Žerovc in kustosa razstave, Igorja Španjola.

 

 

Razstavo so podprli Ministrstvo za kulturo RS, fundacija Erste in Ameriška ambasada v Ljubljani.

 

 

 

 

 

 
Priporočamo