MG+MSUM

MG+MSUM | OSTANI DOMA I Sosedi

Petra Varl, Milenka v kuhinji, platno, 2005

 

Drage Minimalistke in Minimalisti!

 

Na zadnjem sprehodu so bili naši pogledi usmerjeni visoko proti oknom in balkonom blokov, ki skrivajo različne življenjske zgodbe svojih stanovalcev. Spomnili smo se, kako na razstavi stalne zbirke vedno pokukamo v stolpnico kiparja Lojzeta Spacala in si ob njegovem kipu Downing Street predstavljamo prebivalce bloka, izmišljamo si njihove življenjske zgodbe in (dobre) sosedske odnose… Enako smo počeli tudi na retrospektivni razstavi slikarja Marka Šuštaršiča pred nekaj leti, kjer smo se sprehajali med hišami in bloki različnih velikosti, barv, oblik in vzorcev, vendar vedno skrivnostnih in polnih ljudi, ki nas gledajo skozi okna, se skrivajo za zavesami in nam puščajo na pol priprta vrata, da lahko vanje pokukamo. Kdo živi v teh hišah in kakšno zgodbo nam želijo povedati?

 

Kako lahko (na pol) zaprta vrata v hipu pritegnejo našo pozornost, kako nam razburijo domišljijo zgodbe, ki jih ta vrata skrivajo?! Naša pričakovanja, radovednost, strah, vznemirjenje ob zaprtih vratih lahko potolaži delo Sosedje sodobnega umetnika Oliverja Musovika, ki nas popelje v raziskovanje (umetnikovega) bloka in njegovih (so)stanovalcev. Delo, ki vključuje dvajset fotografij detajlov blokovskega hodnika s pripombami o ljudeh, ki živijo v posameznih stanovanjih, je nekakšen sodobni portret bloka, v katerem Musovik živi.  Z zanimivimi opazkami, duhovitimi komentarji, (ne)navadnimi anekdotami nam pripoveduje zgodbe svoje soseske, na način, da se tudi sami počutimo kot del tega bloka oz. kot eni od sosedov, ki v njem živijo.

 

 

Kakšni pa so vaši sosedje in kaj o njih povedo njihova vrata?

Naslednjič, ko se boste sprehodili po bloku ali soseski, si oglejte vrata svojih sosedov in na/ob njih poiščite detajle, ki bi vam lahko odkrili, kaj se za vrati dogaja. Mogoče za njimi živi kakšna starejša gospa, kot je babica umetnice Tanje Lažetić, ali pa se v svoji sobi igra deklica s igračami kot na sliki Gabriela Stupice. Mogoče je kot v risbi Petre Varl Milenka v kuhinji, ali pa se sin in oče pogovarjata v dnevni sobi kot na sliki Marija Preglja.

 

Na Musovikovi fotografiji stanovanja št. 15 pred vhodnimi vrati ni predpražnika, ker v tem stanovanju nihče več ne živi. Ali je tudi v vašem bloku kakšno nenaseljeno stanovanje? Verjetno je v njih vzdušje podobno kot v interierjih Zmaga Jeraja ali Metke Krašovec

 

Ne glede na to ali živite v bloku ali v hiši, se gotovo tudi v vaši soseski, tako kot v bloku umetnika Musovika, najde kakšna soseda, ki svoj prag krasi s sobnimi rastlinami, dviguje predpražnike v znak očiščenega hodnika ali si pripravi vrečke s smeti pred vrata, preden jih nese v zabojnik. Ali imate tudi vi neprijetne sosede, ki uničujejo hodnik in ne spoštujejo svoje soseske? Vsi imamo vsaj eno starejšo sosedo, ki jo moti vsak šum in (glasni) pogovori mimoidočih… ali pa takšno, ki težko hodi in zato potrebuje našo pomoč, da pride do vhodnih vrat.

 

Starejše generacije vedno poudarjajo, kako se je nekoč veliko več vedelo o svojih so-stanovalcih. Sosedje so se bolj družili, otroci skupaj odraščali, starejši pa se niso počutili tako izolirani in sami. Trenutni tempo življenja nam ne dopušča veliko časa za mirovanje in opazovanje, vendar nas je pandemija novega koronavirusa malo ustavila. Zaprla nas je v stanovanja, kjer lahko ponovno čutimo dihanje lastne stavbe, smo bolj pozorni na ljudi okoli sebe in njihove dnevne rituale. Čeprav časi niso primerni za druženja, sta pa sočutje in solidarnost pomembnejša kot kdaj koli.

 

V muzeju smo zato vzpostavili solidarnostno mrežo Več muh na en mah / čuvaji solidarnosti za naše sosede v kulturi - sodelavce, umetnike, kulturnike.

 

Bodite, ostanite tudi vi pozorni na svoje sosede, ker občutek izoliranosti in ranljivosti v teh (prazničnih) dneh posebej narašča. Prilepite kakšno risbo na skupno oglasno desko ali jim vrzite v poštni nabiralnik kakšno prijazno pisemce. S starši ponudite pomoč pri nakupih ali drugih fizičnih opravilih, ali pa se jim samo nasmehnite in jim dajte prednost pri vožnji z dvigalom.

 

Ostanite zdravi!

Lep pozdrav do naslednjega sprehoda,

Priporočamo