MG+MSUM

MG+MSUM | OSTANI DOMA I Pozdrav z okna

 

Drage Minimalistke in Minimalisti!

 

Pomlad je letos res krasna, kaj ne?! Se strinjate? Ali se nam morda to samo zdi, ker smo tako vezani na stanovanje? Dnevi so vse daljši in toplejši, in prav nič ne pomagajo pri tem, da ne bi pogrešali prijateljev in druženja na prostem. Letošnja pandemija, ki nam je neprijetno omejila gibanje, je posledično povzročila pojav nečesa, kar nam kot družbi zelo pogosto manjka, in to je pozornost.

 

V trenutku, ko se nam je spremenila oz. omejila možnost gibanja, se je spremenil tudi naš način dojemanja sveta okoli sebe. Ali so tudi vaši sprehodi (postali) kratki in velikokrat omejeni na iste poti? S starši ste gotovo našli načine, kako jih popestriti in narediti bolj zabavne. Zdaj, ko si vzamete čas le za sprehod, verjamemo, da ste veliko bolj pozorni na svojo okolico- odkrivate nova drevesa, presenečajo vas že tolikokrat videni detajli stavb... Počutite se kot turisti v domačem kraju. Pogled pa se pogosteje ustavi tudi na oknih in balkonih sosednjih blokov, v upanju, da bi našli obraze prijateljev, s katerimi po navadi spomladi uživamo na prostem. Veselje je toliko večje in sprehod toliko lepši, če ti obrazi pokukajo skozi okno ali pridejo na balkon, da se pozdravimo in ugotovimo, da vsi skupaj komaj čakamo novih srečanj.

 

 

Na sprehodih po stalni zbirki v Moderni galeriji pa naši pogledi vedno pokukajo v stolpnico kiparja Lojzeta Spacala. Ob njegovem kipu Downing Street, si predstavljamo prebivalce bloka, izmišljamo si njihove življenjske zgodbe in (dobre) sosedske odnose, na stop-motion delavnicah pa stolpnici animiramo okna in balkone, prižigamo luči v stanovanjih, zamenjamo nadstropja...

 

Z okni je fasciniran tudi umetnik Josef Dabernig. Njegovo serijo fotografij berlinskih oken in balkonov hrani naša zbirka sodobne umetnosti Arteast2000+. Veliko sodobnih umetnikov s svojimi deli opozarja na odnos zunanjega in notranjega, zasebnega in javnega. Pri tem svoja umetniška dela postavljajo na nepričakovana mesta in prostore. Tako npr. umetnica Sanja Iveković v delu Trikotnik izbere mestni balkon kot prostor izvajanja svoje umetniške akcije, performansa. Umetnik Braco Dimitrijević nameni pročelja fasad javnih zgradb fotografijam neznanih ljudi, delo pa duhovito naslovi Naključni mimoidoči, ki sem ga srečal. Veliko radovednih pogledov je pritegnila Zvezda premičnica umetnika Vadima Fiškina, ki je nekaj let visela nad vhodom v +MSUM in jezila ali veselila mimoidoče. Fiškinovo umetniško delo je bilo namreč sestavljeno iz (prižganega) sušilnika za lase in žarnice, ki se nenehno vrti in s tem ustvarja nekakšno svetlobno risbo. Posebno pozornost Minimalistov pa ob vsakem obisku pritegnejo velikanska muzejska vrata, porisana z duhovitimi komentarji umetnika Dana Perjovschega, ki s svojo stripovsko risbo ustvarja stenske intervencije ter komentira družbo in svet okoli sebe.

 

 

Pandemija in način življenja, ki ga s seboj prinaša izolacija sta idealna za podobne (umetniške) akcije, ki so iz dneva v dan številčnejše, bolj zanimive, kritične in duhovite... V času, ko je veliko več pogledov uprtih v okna in balkone, se zdijo logična izbira za razstavljanje naših misli in idej.

 

Ob naslednjem družinskem sprehodu poglejte v okna blokov v soseski in poiščite, če vam katera kaj sporočajo. V toplih spomladanskih dnevih izkoristite balkone za druženje z družinami. Skupaj si izmislite pozdrav z okna (narišite/oblikujte/napišite in ga prilepite na vidno mesto) ter tako razveselite svoje sosede in prijatelje, ki se bodo pod njimi ustavili v pozdrav. Bodite drzni, duhoviti in pogumni, kakršna je tudi sodobna umetnost! Na izobrazevanje@mg-lj.si nam pošljite svoje fotografije pozdravov, sporočil, ali pa utrinke druženj preko balkonov/oken.

 

Lepo se sprehajajte, raziskujte in se zabavajte!

Do naslednjega sprehoda.

 
Priporočamo