MG+MSUM

MG+MSUM | OSTANI DOMA | Prekinjene igre

Prekinjene igre

 

V času, ko so igrišča zaprta in druženja prepovedana, se še bolj zavedamo, kaj nam pomenijo prijatelji, igra, svoboda… Igrišča, na katerih po navadi uživamo v družbi prijateljev, so naenkrat postala prazna, zapuščena. Kljub temu, da se vaši starši zagotovo trudijo organizirati čim prijetnejše in z igro izpolnjene dneve v karanteni, verjamemo, da vam ta situacija ni preveč všeč.

 

Tudi mi si želimo, da bi današnje sobotno druženje, ponovitev delavnice Igre brez meja, potekalo na naši muzejski ploščadi, kjer smo se, po ogledu umetnin na temo otroških iger, skupaj družili, ustvarjali in se igrali. Ker to ni mogoče, smo vam pripravili igrivo druženje s pomočjo spleta - … vaši mali koraki bodo virtualno poskakovali po spletni zbirki Moderne galerije v iskanju umetnin, ki jih bomo danes spoznali.

 

Pa začnimo… prvi korak je umetniško delo Slavena Tolja. Prekinjena igra, žal ni samo značilna za našo trenutno situacijo. Verjetno ste slišali, da je (bilo) na svetu veliko vojn, ki na podoben način vplivajo na vsakdanje življenjske radosti. Eno takšnih vojn je pred skoraj dvajsetimi leti preživel tudi hrvaški umetnik Slaven Tolj. Njegovo delo Prekinjene igre, predstavljeno s črno-belimi fotografijami, govori o umetnikovem doživljanju trenutka, ko vojna grobo spremeni dotedanje mirno življenje meščanov, prekine otroške igre na trgih in ulicah, ustavi žoge pred katedralo… Delo je umetnikova reakcija na vojno situacijo v njegovem Dubrovniku, obenem pa tudi svarilo o krhkosti lepote in življenja.

 

Tudi drugo izbrano delo je iz zbirke sodobne umetnosti Arteast 2000+. Kliknite na umetnika Adriana Pacija, ki v svojem videju Resnična igra beleži igro s svojo hčerko Jolando, s katero sta se bila zaradi vojnih razmer prisiljena preseliti iz Albanije v Italijo. Namesto, da bi poskušal opisati priseljenske izkušnje umetnik sam, se z Jolando skozi igro učitelj-učenka dotika vprašanj izolacije, domotožja in priseljevanja.

 

V teh dneh se verjetno tudi vi več igrate s svojimi starši, ki imajo kar naenkrat več vlog hkrati - postali so učitelji, kuharji, prijatelji in policaji… Poleg tega pa nekateri še delajo od doma in zato rabijo svoj prostor, ki jim služi kot pisarna. Zato včasih ne morejo biti posebej navdušeni, ko jih s svojim igračkami obiščete na njihovem »delovnem mestu«.

 

Svojega očeta, slikarja Gabrijela Stupico je v njegovi »umetniški pisarni« - ateljeju večkrat obiskovala hči Marija Lucija in se veselo igrala, medtem ko je njen oče slikal. Sčasoma se je v ateljeju nabralo veliko igrač, ki jih je puščala za seboj. Nekega dne pa je slikar ugotovil, da so na njegovi mizi namesto slikarskega materiala in pripomočkov - čopičev, barv, platen… zavladale hčerine igrače. Ko se kaj takšnega zgodi pri vas doma, vas starši verjetno opomnijo, da je treba igrače pospraviti, kaj ne? Slikar Gabrijel Stupica pa je v igračah našel navdih in tako je nastala serija slik Miza z igračami.

 

Če bi bili na delavnici v Moderni galeriji, bi ob ogledu Stupičine slike ugotavljali, katere igrače na sliki poznamo in s katerimi se igramo tudi sami. Morda bi se poigrali tudi pred kipom z naslovom Slepe miši kiparja Zdenka Kalina, čeprav bi s tem morda povzročili skrbi galerijskim čuvajem.

 

Ste že utrujeni od sprehoda? Čas je za delavnico!

 

Danes smo spoznali umetnike, ki za svoja dela uporabljajo različne (likovne) tehnike. Vsem pa je skupno, da reagirajo na dogajanje okoli sebe, govorijo o intimnem trenutku, lastni izkušnji in poskušajo svoja čustva in razmišljanja izraziti skozi umetnost. To je tudi naša današnja naloga!

 

Pošljite nam svoje umetnine, ki govorijo o zaprtih igriščih, prekinjenih igrah, oddaljenih prijateljih… Motivi vaših del so lahko prazna igrišča, igre z družino, najljubše igrače. Pri tehnikah se prepustite domišljiji – fotografirajte, posnemite videe ali stop-motion animacije, slikajte, kiparite, izdelujte instalacije. Kombinirajte različne likovne tehnike in se predvsem dobro zabavajte. Mogoče ste si že izmislili ali ustvarili kakšno novo igro? Pošljite nam tudi svoje ideje in ne pozabite napisati navodil. Gotovo bodo razveselile tudi kakšnega drugega Minimalista/ko. Kot primer lahko zaigrate spletno družabno igro Skrivnostni jeziki, ki so jo ustvarili učenci OŠ Livada na delavnici v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

 

Vaše izdelke bomo uvrstili na spletno razstavo Mali koraki. Če pa jih želite objaviti na družbenih omrežjih, ne pozabite na oznake #ostanidoma in #(p)ostaniMinimalist, da jim lažje sledimo.

 

Uživajte v druženju z družino in igri s svojimi igračami.

Lep pozdrav do naslednjega sprehoda.

 
Priporočamo