MG+MSUM

MG+MSUM | OSTANI DOMA I Omizje

Drage Minimalistke in Minimalisti,

 

Cel mesec je že, odkar smo ostali doma! Jutra se pričenjajo z vonjem kave in umirjenimi družinskimi druženji za kuhinjsko mizo. Nikamor se nam ne mudi, ne v šolo, ne v službo. Ali je tudi pri vas kuhinjska miza postala osrednja točka, epicenter dogajanja v stanovanju? Ob njej si povemo prve novice ob jutranji kavi in zaključimo dnevne dogodke ob toplem napitku po večerji. Včasih je delovna površina polna šolskih nalog ali službenih papirjev, včasih pa je umetniško stojalo za mala in velika umetniška dela. Miza pozna vse družinske skrivnosti, najprijetnejša pa je takrat, ko postane razstavni prostor za (mamine) kuharske poslastice. Ne glede na to ali ob njej (le) jemo, se družimo, igramo, delamo, razpravljamo, opravljamo, ustvarjamo… je miza tisti kos pohištva, ki nas najbolj povezuje.


Omizja so zato verjetno eden od najpogostejših motivov v umetnosti; tudi v naših muzejskih zbirkah in na razstavah. Naši Mali koraki po stalni razstavi Moderne galerije (MG+) se v vsaki sobi običajno ustavijo vsaj pri eni mizi ali omizju. Tudi kiparski depo hrani zanimivo Omizje Staneta Jarma. Po nenavadnih, velikokrat tudi pravljičnih omizjih pa je posebej znan slikar Marij Pregelj. Na umetnikovi retrospektivni razstavi pred nekaj leti, so bila mitološka bitja in čudežne pošasti redni gostje na njegovih (slikarskih) omizjih.

 

 

Vendar nam, seveda, najbolj nenavadna omizja ponuja sodobna umetnost. Umetniška instalacija Ilye Kabakova s simpatičnim naslovom Dvajset načinov, kako doseči jabolko ob poslušanju Mozartove glasbe, je pravzaprav velika pogrnjena miza, ki čaka na obiskovalce muzeja, da se poigrajo in tudi sami odkrijejo način, kako priti do jabolka na sredi mize. Pri tem si lahko pomagamo z dvajset duhovitih umetnikovih risb/predlogov, ki so kot komentarji postavljeni ob krožnikih.

 

Pri ogledu del iz zbirke Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM),  se sprehodimo tudi mimo dela umetnice Marine Abramović, vendar naši mali koraki veliko bolj veselo hitijo proti pisani instalaciji Mladena Stilinovića. Njegov stenski pogrinjek nas bolj kot katero koli drugo delo na razstavi mami, da se ga dotaknemo in poskusimo ali so kolači in pecivo na njem ta pravi. Raziskovanje je toliko težje, ker na delo skrbno pazijo naši muzejski čuvaji, ki ne dovolijo, da se ga dotikamo. Prava sodobna umetnina! Vedno pritegne vašo pozornost, zbudi radovednost... od nje se zelo težko ločite in nas ob vsakem ponovnem obisku opomnite, da si jo želite še enkrat ogledati. V času pandemije, ko je večina ljudi brez službe in posledično tudi brez prihodkov, je (to) Stilinovićevo delo toliko bolj aktualno. Umetnik se sklicuje na pogovor »Kdor ne dela, naj ne je« ter na humoren, ironičen način vzpostavlja odnos med hrano, revščino in oblastjo.

 

 

Če smo naš sprehod pričeli z vonjem kave ob družinski mizi, ga s kavo tudi zaključimo. Ob naslednjem zajtrku, pokukajte staršem v njihovo skodelico kave. Mogoče boste tudi vi v njej opazili kakšno žival, tako kot umetnik Andraž Šalamun, ki mu je »bizon padel v kavo«! Pošljite nam risbico živali, ki ste jo videli v skodelici. Predlagamo, da kot barvo uporabite kar ostanke kave, ali kakšno drugo naravno barvilo, ki ga najdete na mizi (rdečo peso, kurkumo... ). Lahko nam pošljete tudi fotografijo svojega nenavadnega omizja ali vaš najljubši recept, ki vas veselo združuje ob mizi. V vsakem primeru vam želimo čim več smeha in veselih dogodivščin ob mizi, na njej, pod njo... Čas, ko moramo ostati doma je idealen za odkrivanje vseh strani ene same družinske mize.

 

Lep pozdrav do naslednjega sprehoda.

Priporočamo