MG+MSUM

MG+MSUM | OSTANI DOMA | Razstava

 

Drage Minimalistke in Minimalisti,

 

Hvala za fotografije vaših umetnin. Vse več jih je in zelo nas veseli, da bo naša spletna stran bogatejša zaradi vaših pisanih del!

 

Prejeli smo tudi fotografijo, ki nam jo je poslal Jaka (6 let), ki pravi, da ga Kosovel trenutno ne veseli, da tudi on pogreša igrišča in prijatelje ter da nam pošilja fotografijo svoje razstave... Najbolj ga namreč kratkočasi risanje avtov ter izrezovanje in lepljenje risb na steno. Odgovorili smo mu, da je to super ideja in prav zanima nas ali je njegova razstava le začasna postavitev ali pa bo postala stalna razstava.

 

Stalna kot razstava del iz zbirke Moderne galerije, ki je že desetletje na ogled v (skoraj) enaki podobi v Moderni galeriji ali začasna, kot imenujemo razstave, ki si jih lahko ogledate le v določenem časovnem obdobju (npr. mesec dni ali več). Če ne bi bila naša muzeja trenutno zaprta, bi lahko izbirali med ogledi kar osmih razstav. Kliknite in preverite katerih!

 

Umetnostne razstave so torej lahko stalne ali začasne, lahko predstavljajo enega umetnika/umetniško skupino ali več umetnic in umetnikov, ki jih povezujejo skupne teme, ustvarjalne tehnike, umetnostna obdobja...

 

O tem kakšna bo razstava in koliko umetnikov bo predstavljenih odloča kustos razstave. Lahko bi rekli, da Jaka ni le umetnik, temveč tudi kustos svoje razstave, ker ni le narisal risb, temveč je izbral tudi kako in kje jih bo razstavil. Gotovo je dobro premislil, ali bo na razstavo dal vse svoje risbe vozil ali samo izbrane, ali bodo na ogled samo vozila, ali pa nas bo presenetil tudi s kakšnim drugim motivom... Mogoče se je pri tem posvetoval s starši?

 

Tudi pri postavitvah razstav v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova kustosom pomaga ekipa sodelavcev, velikokrat tudi umetnice in umetniki sami. Kustosi pa s pomočjo knjig, arhivov, dokumentov in fotografij raziskujejo in razmišljajo, kako na najboljši način predstaviti obiskovalcem moderno in sodobno umetnost.

 

Naša stalna postavitev zbirke v Moderni galeriji (MG+) je tako obsežna, da je zahtevala sodelovanje celo enajstih kustosov! Na njej je predstavljenih več kot 150 del različnih umetnikov 20. stoletja. Nekateri razstavo že zelo dobro poznate, ker se naši Mali koraki pogosto sprehajajo po njej. Dela so postavljena kronološko, kar pomeni po časovnem zaporedju. Za razliko od razstave v Moderni galeriji, je postavitev zbirke v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) veliko bolj igriva, nenavadna, nepredvidljiva, ker je taka tudi sodobna umetnost. Kustosi razstavo tudi pogosteje spreminjajo in umetnine razvrščajo glede na različne vsebine.

 

Se spomnite našega februarskega sprehoda? Ogledali smo si začasno razstavo v Moderni galeriji, ki je kot eksplozija različnih oblik, barv in materialov. Uživali ste v nenavadnih umetniških delih skupine V.S.S.D in umetnika Alena Ožbolta, se nasmejali ob igrivih naslovih umetnin, očaralo vas je  modro »suho morje« (Miha, 10 let) ter se z veseljem sprehajali skozi prostorske slike.

 

 

Zdaj pa vas vabimo, da nam pošljete fotografijo vaše hišne razstave, če želite, nas lahko po njej tudi vodite, tako kot to počnemo pri Malih korakih. Vaše izdelke bomo uvrstili na spletno razstavo.

 

 Uživajte v ustvarjanju in razstavljanju!

Lep pozdrav do naslednjega sprehoda!

 

 

 
Priporočamo