MG+MSUM

MG+MSUM | OSTANI DOMA | Mali koraki po Leteči ladji

 

Drage Minimalistke in Minimalisti,

kako ste preživeli prvi teden brez običajnih aktivnosti, šole in druženj s prijatelji? Verjamemo, da biti zaprt doma ni lahko. Zato smo se odločili, da vas peljemo na sprehode! Na sprehode po (skritih) kotičkih naših muzejev in razstavnih dvoranah, ki jih nekateri že dobro poznate, drugi pa jih šele boste razisk(ov)ali. Na sprehode po moderni in sodobni umetnosti v »družbi« zanimivih umetnikov. Na sprehode, podobne našim sobotnim druženjem, ko naši Mali koraki stopajo pogumno novim izzivom naproti.

 

Mali koraki po Leteči ladji

Pogumno novim izzivom naproti kot umetniki avantgarde, ki so se skoraj stoletje nazaj odločili za drugačno umetnost in drugačen način izražanja. Želeli so ustvariti umetnost za vse ljudi ne glede na socialne razlike. Zbirali so se v umetniške skupine, razpravljali, družili, raziskovali družbo ter s prijatelji iz različnih področij ustvarjalnosti izdelovali (za svoj čas) nenavadne umetnine. Dela avantgarde zato v sebi vsebujejo veliko različnih oblik (umetniškega) izražanja – likovne elemente, glasbo, filozofijo, literarna in časopisna besedila, nastope, značilne za gledališko okolje, naravoslovne ideje…

 

Se spomnite sobe v Moderni galeriji, »oblečene« v časopisni papir? Vedno znova vas navduši in zlasti zanimivo vam je raziskovanje njenih nenavadnih del ter ugotavljanje, kaj točno predstavljajo. To je soba avantgarde, v kateri se družimo z veliko umetniki, med katerimi je tudi Srečko Kosovel, ki bi prejšnji teden praznoval rojstni dan.

 

Srečka Kosovela verjetno najbolje poznate po otroški poeziji, ki jo skupaj s starši berete in recitirate. Pri naslednjem obisku naše galerije, v sobi avantgarde, poiščite na stenskih tapetah Kosovelovo Letečo ladjo. Umetnik se je »igral« in namesto klasične pesmi uporabil lepljenko oz. tehniko kolaža. Pri tem je uporabljal besede izrezane iz časopisnega papirja.

 

 

Nedvomno se tudi pri vas doma najde veliko časopisnega papirja, ki čaka na reciklažo. Mogoče imate tudi kakšno knjigo Kosovelove poezije na policah? Vprašajte starše!

 

Za prvo druženje ne bomo preveč zahtevni… Poiščite najljubšo Kosovelove pesem in jo poskušajte oblikovati v lepljenko, podobno kot je to naredil Kosovel s svojo Letečo ladjo… Na naših sobotnih druženjih smo šli korak naprej in namesto klasičnih kolažev izdelovali stop-motion »lepljenke«. Če vam je od lepila ljubši fotoaparat, poskusite tudi sami. Sledite navodilom naših prijateljev iz Društva Slon, ki tudi nam pomagajo pri animacijah.

 

Svoje izdelke nam seveda lahko pošljete. Uvrstili jih bomo na spletno razstavo Mali koraki. Če pa jih želite objaviti na družbenih omrežjih, ne pozabite na oznake #ostanidoma in #(p)ostaniMinimalist, da jim lažje sledimo.

 

Uživajte v druženju s svojo družino, pripovedujte jim o delih, ki se jih spomnite z razstave, sprašujte starše in skupaj iščite odgovore na naši spletni strani in straneh drugih muzejev, ki so te dni zaprli svoja vrata in odprli (zanimiva) spletna okna.

 

Lep pozdrav do naslednjega sprehoda!

 
Priporočamo