MG+MSUM

RAZSTAVA | TINTA 2020 | Lewis Trondheim in Pijani zajci
09. oktober 2020 — 31. januar 2021
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

V okviru festivala stripa Tinta 2020 poteka razstava Lewis Trondheim in Pijani zajci, v katerih dela največjega imena francoskega stripa zadnjih desetletij sopostavljajo s produkcijo skupine slovenskih risarjev srednje generacije.

 

Lewis Trondheim (1964) je ustanovitelj najvplivnejše francoske neodvisne strip založbe L'Associacion, urednik avtorske linije pri galskem gigantu Delcourt in avtor več kot sto stripov od avtobiografskih prek avantgardnih do veselo komercialnih - mednje med drugim spada tudi razvpita Graščina, ki smo jo spomladi končno dobili tudi v slovenščini. Prvi del razstave prek originalov in reprodukcij predstavlja najpomembnejše mejnike Trondheimovega opusa.

 

Drugi del razstave je postavila slovenska ekipa Pijanih zajcev - Izar Lunaček, David Krančan, Miha Hančič, Matej DeCecco, Ivan Mitrevski, Igor Šinkovec, Tanja Komadina, Sanja Pocrnjić in Aja Sredanović,  ki so po načelih Trondheimovega eksperimentalnega stripa znanega kot OuBaPo (delavnica za potencialni strip, fr. ouvriere de la BD potentielle) skupaj ustvarili kup stripov, ki jih je mogoče brati v nenavadnih smereh ali pa se morajo določeni motivi v njih regularno pojavljati. Na otvoritvi razstave bodo Pijani zajci določene stripe ob glasbeni spremljavi projicirali tudi na steno +MSUM-ove fasade.

 

Tretji del razstave je posvečen lanskemu dobitniku nagrade Zlatirepec, Zoranu Smiljaniću

 

 
Priporočamo