MG+MSUM

L'INTERNATIONALE POGOVORI | Muzej konstituentov v dialogu

 

L'Internationale Talks

Muzej konstituentov v dialogu

 

Serijo petih pogovorov pričenja dialog Moderne galerije z naslovom We should never abandon the possibility of our active presence/Nikoli ne smemo zavrniti priložnosti, da smo lahko aktivno prisotni, ki temelji na video posnetku delavnice z Zdenko Badovinac v okviru mednarodne poletne šole Veliki premik: devetdeseta leta. Avantgarde v Vzhodni Evropi in njihova dediščina v organizaciji Moderne galerije v Ljubljani leta 2019 v okviru evropskega programa Naše mnoge Evrope.

 

Internacionala je 24. junija 2021 na spletni platformi L'Internationale On Line objavila serijo pogovorov The Constituent Museum in Dialogue, ki v video diskusijah z različnimi skupinami ali posamezniki tematizirajo emancipacijski potencial evropskih muzejev danes.

 

Pogovori se navezujejo na begunsko in okoljsko krizo, na reprezentacijsko paradigmo umetnosti v njenih institucijah, od kvirovskih tematik do antifašističnega boja, od radikalnih pedagogik do poskusov normalizacije.  

 

Z upoštevanjem različnih praks izven institucij kot tudi muzejskih izkušenj v devetdesetih letih 20. stoletja upamo, da bodo dialogi pripomogli k razmisleku, kako misliti muzej konstituentov (constituent museum) prihodnosti.

 

Dialoge je pripravila skupina mediatorjev partnerskih muzejev Internacionale: Piet Van Hecke (M HKA), Loes Janssen (Van Abbemuseum), Francisco Mateo Martínez Cabeza de Vaca (MNCARS), Pablo Martínez (MACBA), Marta PrzybyłMarta Skowrońska-Markiewicz (MSN Warsaw), Onur Yıldız (SALT) in Adela Železnik (MG+MSUM).

 

Serijo petih pogovorov pričenja dialog Moderne galerije z naslovom We should never abandon the possibility of our active presence/Nikoli ne smemo zavrniti priložnosti, da smo lahko aktivno prisotni, ki temelji na video posnetku delavnice z Zdenko Badovinac v okviru mednarodne poletne šole The Big Shift − the 1990s: The Avant-Gardes in Eastern Europe and Their Legacy, ki jo je Moderna galerija organizirala v Ljubljani leta 2019 v okviru evropskega programa Our Many Europes.

 

Delavnica je obsegala pogovor med Zdenko Badovinac in nekaterimi udeleženci in udeleženkami poletne šole, ki so delovali tudi kot somoderatorji. Študenti so bili soudeleženi tudi pri postprodukciji videa, katerega avtorica je Nika Ham. Video je bil končan junija  letos, v tem času so se v Evropi zgodile nekatere radikalne politične spremembe.

 

 

L'Internationale pogovori so del štiriletnega programa Naše številne Evrope, ki ga vodi konfederacija muzejev Internacionala s partnerjema Akademijo Valand (Univerza v Göteborgu) in Državnim kolidžem za likovno umetnost in oblikovanje v Dublinu. Podpira jo program Evropske unije Kreativna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo.