MG+MSUM

SPLETNI VIR | Inštitut za kozmizem

Inštitut za kozmos je skupinski razlikovalni projekt, ki se je začel leta 2019, njegov naročnik pa je 2. mednarodni bienale sodobne umetnosti v Rigi, RIBOCA 2. Inštitut je osnovan na zamislih ruskega kozmizma in predstavlja prostor za ustvarjalno raziskovanje snovnosti kozmosa in njegovega nenavadnega univerzalizma z vidikov filozofije, antropologije, zgodovine znanosti in umetnosti.

 

1. septembra 2020 je bila objavljena spletna stran https://www.cosmos.art/, na kateri je mogoče najti veliko gradiva za raziskovanje ruskega kozmizma in tudi predavanje Antona VidoklejaNesmrtnost za vse: filmska trilogija o ruskem kozmizmu na poletni šoli Veliki premik: devetdeseta leta. Avantgarde v Vzhodni Evropi in njihova dediščina, ki jo je leta 2019 organizirala Moderna galerija.

 

S prepletom umetniških projektov, filmov, besedil in diskurzivnih dogodkov podaja Inštitut refleksijo o današnjem razumevanju naših bioloških in družbenih pogojev ter izrisuje vektorje našega prihodnjega razvoja po navdihu zgodovine kozmistične misli in špekulativnih praks, ki jo ohranjajo. Inštitut skuša sprostiti skriti potencial radikalnih imaginarijev s številnih področij in zgodovin znanja.

 

Veliko žgočih vprašanj imamo: Kako se lahko razširi naše razumevanje časa in prostora? Kako se lahko podaljša naša življenjska doba? Kaj so obzorja organskega in neorganskega življenja? Kako nadzorovati čas? Kako razumeti enotnost vsega, kar obstaja? Kako naša postsekularna družba postavlja pod vprašaj sodobno znanost in obratno? Kakšno družbenost bo prinesla kozmistična prihodnost? Kako je mogoče dodelati življenje na Zemlji in onkraj nje? Kakšni bi bili lahko nezemeljski umetnost in literatura? So rastline zavedajoča se bitja in ali je prav, da jih jemo? Kako živeti, ne da bi ubili kakršno koli obliko življenja?

 

Vabimo vas, da o teh vprašanjih razmislite skupaj z nami. Pobudnika Inštituta za kozmos sta Aresnij Žiljajev in Anton Vidokle. Kozmični novičnik ureja Marina Simakova. Časovnico ruskega kozmizma so sestavili Anastasja Gačeva, Marina Simakova, Aresnij Žiljajev in Anton Vidokle. Spletno stran inštituta je oblikoval Alan Woo.

 

Projekt so pomagali realizirati Hallie Ayres, Kaye Cain-Nielsen, Colin Beckett, Steven Zultanski, Brian Kuan Wood, Mariana Silva, Ana Gorskaja, Oleksij Radjinski, Hinda Weiss, Thomas Campbell, Anastasija Josipova, Ulvi Kasimov in Diana Hamis; Inštitut za kozmos se jim za pomoč najlepše zahvaljuje.