MG+MSUM

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN | Muzeji za enakost: raznolikost in inkluzivnost
Ponedeljek, 18. maj 2020 | 10.00—18.00
#

Letos zaradi izrednih okoliščin praznujemo Mednarodni muzejski dan digitalno. Kljub temu bo glavnina muzejev v Sloveniji, med njimi tudi Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova, v ponedeljek, 18. maja 2020, odprta od 10.00 ure do 18.00 ure, vstop pa bo prost za posamične obiskovalce, ki bodo upoštevali navodila za varno gibanje po razstavnih prostorih.

 

Moderna galerija sodeluje tudi pri tradicionalni akciji ICOM-a Slovenije, ki je objavljena a ICOMovi spletni stran s plakatoma, ki predstavljata dva razstavna projekta MG+MSUM,  ki se navezujeta na letošnjo temo Muzeji za enakost: raznolikost in inkluzivnost.

 

Povezava na PDF

 

Na to temo smo pripravili tudi on line program, ki plakata dopolnjuje s spletnimi vodstvi, obenem pa izpostavlja projekte, ki so se v preteklih dveh mesecih odzvali na izolacijo zaradi epidemije koronavirusa, iniciativo mednarodne konfederacije evropskih muzejev Internacionala, katere ustanovna članica je tudi Moderna galerija in muzejski projekt Začutiti umetnino, ki nastaja v dialogu s slepimi in slabovidnimi.

 

Video vodstva

Zoran Mušič: Obsojeni na upanje kratki video uvodnik v ogled razstave, vodi kustos Marko Jenko (ta bo on line do petka)

Filmska komuna Rožava: Oblike svobode, kratki video uvodnik v ogled razstave, vodi kustosinja iLiana Fokianaki

Karol Radzsiszewski: QAI/CEE, video vodstvo po razstavi, vodi Karol Radzsiszewski

 

Začutiti umetnino

Rihard Jakopič pod drobnogledom. Stare poškodbe — nove rešitve

 

Predstavitev trimesečnega študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK), pri katerem študenti štirih fakultet Univerze v Ljubljani pod vodstvom restavratorskega oddelka MG+MSUM in ALUO na podlagi komentarjev slepih ljudi nadgrajujejo pred letom izvedeni projekt Kaj vidimo z očmi, kaj vidimo s prsti.

 

V letošnjem projektu Začutiti umetnino ima naslov dvojni pomen – vključuje tako otip kot tudi čustveno dojemanje umetnine. Pripravili so več nivojev možnega spoznavanja izbranega umetniškega dela, ki vključujejo več čutil: otip, zvok, vonj in zgodbo. Modeli umetnine - slike impresionističnega slikarja Riharda Jakopiča - bodo pripravljeni v več nivojih – najprej kot shematski prikaz oblik celote in zatem detajli, na koncu pa še zmodeliran motiv. Vonj, zvok in pripoved zgodbe bodo spremljali doživljanje hkrati z dotikanjem predmeta in ustvarili celostno dojemanje umetnine.

 

Projekt je del prihajajoče razstave Rihard Jakopič pod drobnogledom. Stare poškodbe  nove rešitve, ki bo v Moderni galeriji nadaljevala cikel raziskovalnega dela na področju konserviranja - restavriranja modernih in sodobnih likovnih del.  

 

Pedagoški program

Spletno vodstvo Mali koraki za najmlajše in Socialne igre, ki so nastale v okviru EU projekta New Mappings of Europe v sodelovanju z OŠ Livada in begunskimi otroki.

 

Internacionala

Mednarodna muzejska konferedacija Internacionala, katere ustanovna članica je skupaj s šestimi evropskimi muzeji tudi Moderna galerija, verjame, da so muzeji in druge umetnostno-kulturne institucije ključnega pomena za družbo, ki svoja načela gradi na vrednotah demokratične družbe, ki je vključevalna, povezovalna in trajnostno naravnana. V času pandemije smo realizirali kar nekaj spletnih projektov (MG+MSUM od doma), zelo uspešna pa je bila skupna akcija Umetniki v karanteni, v okviru katere je imel video Maje Smrekar več kot 19270 ogledov na družbenih omrežjih (na straneh Facebook in Instagram Internacionale in na straneh posameznih partnerjev).

 

Ob Mednarodnem dnevu muzejev so direktorji Internacionale napisali skupno izjavo, v kateri se zavzemajo za solidarnost in skrb za tiste, ki jih je pandemija covida 19 in kriza, ki ji sledi, najbolj prizadela.

Priporočamo