MG+MSUM

TA VESELI DAN KULTURE 2019
Torek, 3. december 2019 | 18:00
#
#
#

PROGRAM DOGODKOV, MG+

15.30—16.00 NoO PARENTAL ADVISORY, igrivi vodeni ogled za otroke od 5. do 12. leta starosti

16:00—17:00 Neustavljivi čevljiotroška delavnica ob razstavi U3 – Živo in mrtvo

16:00  javno vodstvo po razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi, vodi Lea Cotič.

17:00  javno vodstvo po razstavi 9. Trienale sodobne umetnosti U3 – Živo in mrtvo, vodi Živa Brglez.

16:00—20:00 Bauhaus: imperativ transparence

Mednarodni simpozij, sodelujejo: Jörg Gleiter, Mateja Kurir, Vesna Meštrić, Bogo Zupančič in Sven-Olov Wallenstein. Organizacija: Goethe institut, Ljubljana.

 

PROGRAM DOGODKOV, +MSUM

14.30—15.30  NoO PARENTAL ADVISORY, igrivi vodeni ogled za otroke od 5. do 12. leta starosti po razstavi izbora del iz zbirke Arteast 2000+

15.30—17.30 Ekološki KOMENTAR, otroška delavnica animacije v sodelovanju z društvom Slon

15:30  javno vodstvo po muzeju, vodi Živa Brglez.

17.00 Kako je nastal svet? Predstava v produkciji Kulturno-umetniškega društva Ljud.

 

Popusti v knjigarnah MG+MSUM!

 

RAZSTAVE

Moderna galerija, MG+

9. Trienale sodobne umetnosti U3 – Živo in mrtvo

Urška Aplinc, Nika Autor v sodelovanju z Meto Krese, Andrejo Hribernik, Andrejem Šprahom, Nacetom Zavrlom in Les Films du Jeudi; Živa Božičnik Rebec, Mateja Bučar, Vuk Ćosić, Lenka Đorojević, Ryuzo Fukuhara, Marina Gržinić & Aina Šmid, Đejmi Hadrović, Borut Holland, Ištvan Išt Huzjan, Stane Klančnik, Barbora Kleinhamplová, Aleksej Kljujkov & Vasil Artamonov, Lene Lekše, Iza Pavlina, Franc Purg, Peter Rauch, Edvard Ravnikar, Teja Reba, Maruša Sagadin, Maja Smrekar & Oleg Kulik, Andrej Škufca, Aleksandra Vajd, Otty Widasari, Dalibor Bori Zupančič

 

70+7: Kaj je v številu? Kronika razstav v Moderni galeriji

Lani je Moderna galerija praznovala 70 let, Muzej sodobne umetnosti Metelkova pa 7 let. Posebej smo osvetlili izbor določenih razstav, ki sta jih strokovna in/ali laična javnost prepoznali za prelomne, referenčne, pionirske in ki so (so)avtorsko delo kustosov in strokovnih delavcev Moderne galerije.

 

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije

Razstava tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

 

Točke v času 1889–1991

Dopolnitev stalne razstave

Prostorsko krožna časovnica z izborom del, ki predstavlja osvežitev in dopolnitev stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Osredotoča se na dogodke, ki se tičejo vizualne umetnosti, razen ko pomembnost kakega zlasti razstavnega dogodka, vezanega na druge zvrsti, ne narekuje drugače. Prav tako je prednost, predvsem zaradi nujne količinske zamejitve, dana slovenskemu prostoru pred jugoslovanskim oziroma prej avstro-ogrskim. (Skoraj) celotna zgodovina v enem samem prostoru.

 

VR/360°@ANIMATEKA

Razstava izbora mednarodno odmevnih VR avtorskih animacij

V sodelovanju z Animateko, Ljubljana.

 

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Dimitry Orlač: Spomin/prisotnost

Razstava donacije

Dimitry Orlač je eden najbolj samosvojih sodobnih umetnikov. V programu Moderne galerije je sodeloval v preteklosti, njegovo delo hranimo tudi v zbirki slikarstva. Po prehojenem večjem delu svoje umetnostne poti se je odločil za dragoceno obsežno donacijo petdesetih del, nastalih v različnih tehnikah in časovnih obdobjih.

 

IZBOR DEL IZ ZBIRK Moderne galerije | Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

Zbirka Arteast 2000+ je prva muzejska zbirka, ki se je oblikovala in nastajala s poudarkom na vzhodnoevropskih povojnih avantgardah v širšem mednarodnem kontekstu. Od ustanovitve leta 2000 je zbirka zaslovela po tem, da podaja obsežen pregled umetnosti v regiji in, kar je morda najpomembnejše, omogoča vpogled v skupne družbenopolitične problematike, ki so v ospredju dela umetnikov nekdanjih socialističnih držav, ter pri tem izrisuje, kako so se te države razvijale od šestdesetih let preko tranzicijskega obdobja v devetdesetih letih do sedanjega konteksta globalnega neoliberalnega kapitalizma.

 

 Portret Jugoslavije v stilu skupine Art & Language

Leta 1975 so trije člani newyorške sekcije skupine Art & Language (Michael Corris, Jill Breakstone, Andrew Menard) obiskali Beograd in v sodelovanju z jugoslovanskimi konceptualnimi umetniki skušali indeksirati terminologijo, ki se je uporabljala v diskusijah o protislovjih znotraj kulturnih organizacij v samoupravnem socializmu.

 

BIO 26| SKUPNO ZNANJE | Zbirke znanj

Zbirke znanj je instalacija oziroma "arhiv, ki ga je mogoče predvajati" in je nastal v sodelovanju z Začasnim slovenskim plesnim arhivom, Rok Vevar v +MSUM-u. Obiskovalcem omogoča, da do arhiva dostopajo s pomočjo svojih gibov in na ta način prispevajo k njegovi vsebini. Namesto kraja za priklic informacij se arhiv s pomočjo instalacije spremeni v kraj proizvodnje znanja, ki razstavi svoje dokumente, tehnologije in institucionalne okvire ter jih mobilizira v nove kompozicije. Instalacija Zbirke znanj v duhu sodobnega plesa razbije notranjo logiko arhiva tako, da osvobodi emancipatorno moč gibanja.

 

PREPIH | Neja Zorzut: Adheziv

Na razstavi Adheziv je predstavljena nova slika in objekt. V njih Neja Zorzut problematizira razmerje dveh nezdružljivih entitet, njuno lepljivost, sprijetje, izbokline in nezmožnost ločitve.

 

Izar Lunaček: Rent-a-greh ali Vse se da nazaj vzet

Stenska risba prvih dveh ljudi pred klasično dilemo, ko je po eni strani vse nepopisno usodno, obenem pa efemerno minljivo, zamenljivo po enem mesecu...

 

 
Spletna razstava