MG+MSUM

RAZSTAVA | Dimitry Orlač: Spomin/prisotnost
28. november 2019 — 16. februar 2020
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Dimitry Orlač

Spomin/prisotnost

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Trajanje: 28. november 2019 – 16. februar 2020

Odprtje: četrtek, 28. november 2019, ob 20. uri

 

Pregledna razstava je izbor iz obsežne donacije del Dimitryja Orlača, enega najbolj samosvojih sodobnih umetnikov, ki se je po prehojenem večjem delu svoje umetnostne poti odločil podariti Moderni galeriji več kot petdeset dragocenih del, nastalih v različnih tehnikah in časovnih obdobjih.

 

Orlačev slikarski opus lahko umestimo v širši okvir konkretne umetnosti, v kateri se monokromna površina razširja v večplastno globino, povezano z dolgotrajnim procesom nastajanja. Orlačeva umetnostna praksa je od srede devetdesetih let naprej posvečena izdelovanju grafitnih slik. Postopek izdelave je zelo značilen: umetnik s svinčnikom povleče črto po površini nosilca in isti gib ponavlja, dokler grafitne poteze ne prekrijejo površine. Pri tem mu gre bolj kot za rezultat za trajanje dela, ki ga tudi natančno dokumentira. Genealogija ponavljajočih se gibov opozarja na materialnost grafitne slike in njeno realno prisotnost v času. Gre za radikalno prakso racionalizma, ki pri gledalcu lahko vzbudi odpor, ga sili v preučevanje ali sproži vizualno dogajanje na sliki. Grafitne slike so nekakšno igrišče našega pogleda; s tega stališča niso več objekt, temveč postanejo proces. Pogled potuje po slikovni površini in jo oživlja, to oživljanje pa je vir vizualnega užitka. In le s tem potovanjem pogleda in njegovim trajanjem se lahko materialna navzočnost grafita na papirju spremeni v sliko. Na prehodu iz leta 1997 v 1998 je Orlač v Mali galeriji, takratnem razstavnem prostoru Moderne galerije, delal grafitno sliko, ki je bila dokončana na dan zaprtja razstave. S tem je bil poudarjen realni vidik časovnosti, saj so mimoidoči gledalci delo na sliki lahko opazovali na televizijskem ekranu v izložbi galerije.

 

Osnovna ideja, ki jo lahko povzamemo kot »napolniti papir« oziroma »napisati pismo«, je značilna tudi za Orlačeve risbe in dela z barvo in tekstom. 

 

 

Dimitry Orlač (Orlac) se je rodil leta 1956 v Kopru, od tretjega leta naprej pa živi v Franciji. V Parizu je končal študij filozofije na Sorboni, pozneje pa tudi študij na Akademiji likovnih umetnosti v Bordeauxu. Živi in dela v Parizu.

 

Kustos razstave je Igor Španjol.

 
Priporočamo