MG+MSUM

KOLEDAR DOGODKOV | Oktober 2018
01. oktober 2018 — 31. oktober 2018
#
#
#

RAZSTAVE

 

Stojan Kerbler: Retrospektiva 

Moderna galerija, Cankarjeva 15

Odprtje: 25. oktober 2018, ob 20.00 uri, Moderna galerija, Ljubljana

Trajanje razstave: 25. oktober 2018 — 13. januar 2019
Stojan Kerbler je ena osrednjih osebnosti v polju fotografije na Slovenskem v zadnjih petdesetih letih. V Moderni galeriji smo ob njegovem življenjskem jubileju, osemdesetletnici, ki jo bo praznoval 23. novembra letos, pripravili veliko pregledno razstavo.

Pričujoča retrospektiva je prvi tako obsežen pogled v nizu njegovih razstav. Zajema širok časovni razpon Kerblerjevega ustvarjanja, od poznih petdesetih let minulega stoletja do leta 2014.

Na razstavo je vključenih 174 fotografij, v vitrini je razgrnjena bogata bera revij, katalogov in drugih publikacij s prispevki o Kerblerjevem delu, ogledati pa si je mogoče tudi dva dokumentarna filma o fotografu.

 

 

70+7: Kaj je v številu? Kronika razstav v Moderni galeriji

Od 24. aprila naprej, Moderna galerija

Avtorji razstave: dr. Marko Jenko, dr. Bojana Piškur, Bojana Rogina

Moderna galerija letos praznuje 70 let, Muzej sodobne umetnosti Metelkova pa 7 let. Posebej smo osvetlili izbor določenih razstav, ki sta jih strokovna in/ali laična javnost prepoznali za prelomne, referenčne, pionirske in ki so (so)avtorsko delo kustosov in strokovnih delavcev Moderne galerije.

 

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Moderna galerija

Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije

Razstava 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

 

Točke v času 1889–1991

Moderna galerija

Dopolnitev stalne razstave

Prostorsko krožna časovnica z izborom del, ki predstavlja osvežitev in dopolnitev stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Osredotoča se na dogodke, ki se tičejo vizualne umetnosti, razen ko pomembnost kakega zlasti razstavnega dogodka, vezanega na druge zvrsti, ne narekuje drugače. Prav tako je prednost, predvsem zaradi nujne količinske zamejitve, dana slovenskemu prostoru pred jugoslovanskim oziroma prej avstro-ogrskim. (Skoraj) celotna zgodovina v enem samem prostoru.

 

Nebeška bitja. Ne človek ne žival

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, + MSUM, Maistrova 3

Odprtje razstave: 10. julij 2018, ob 20. uri

Trajanje razstave: 10. julij 2018 – 4. november 2018

Umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

Tako ljudje kot rastline in živali trpimo zaradi klimatskih sprememb, zaradi dejstva, da smo samo surovina za nadaljnjo proizvodnjo, ne pa tudi bitja, ki si želijo svobodo in harmonijo. Vse to proizvaja željo po begu iz neznosnih pogojev ter željo po uporu, in če sledimo posrednemu sporočilu naših umetnikov, je mogoče misliti skupni upor vseh živih bitij. Ali se lahko človek upre skupaj z rastlinami in živalmi? Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival nas opozarja na to, da smo tako ljudje kot živali produkt dolgotrajne zgodovine različnih uporov in pobegov iz danih okoliščin.

 

Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

Razstava iz zbirk, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Zbirka Arteast 2000+ je prva muzejska zbirka, ki se je oblikovala in nastajala s poudarkom na vzhodnoevropskih povojnih avantgardah v širšem mednarodnem kontekstu. Od ustanovitve leta 2000 je zbirka zaslovela po tem, da podaja obsežen pregled umetnosti v regiji in, kar je morda najpomembnejše, omogoča vpogled v skupne družbenopolitične problematike, ki so v ospredju dela umetnikov nekdanjih socialističnih držav, ter pri tem izrisuje, kako so se te države razvijale od šestdesetih let preko tranzicijskega obdobja v devetdesetih letih do sedanjega konteksta globalnega neoliberalnega kapitalizma. Leta 2011 je zbirka postala jedro novega Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), ki deluje v sklopu Moderne galerije.

 

Življenja spomenikov

Razstava, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Študentska dokumentarna razstava, posvečena povojnim spomenikom na Slovenskem. Ob vstopanju v svet te svojstvene umetnosti so študenti najprej splošno razmišljali o bistvu in namembnosti spomenikov, o povezanosti formalnih rešitev in učinkovanja spomenikov, o dramaturgiji spomeniških prostorov in poti ter o komemoracijah kot njihovih sestavnih delih. Nadalje so se posvetili kontekstu, saj generacija, rojena ob razpadu Jugoslavije, že težko razume, zakaj je prav naša nekdanja država postavila celo plejado fascinantnih modernističnih spomenikov.

 

 

DOGODKI

 

Četrtek, 4. oktober 2018, ob 18:00, + MSUM

PREDAVANJE | Mojca Kumerdej: Notranji robovi in meje kulture

Predavanje se osredotoča na umetniško prakso Maje Smrekar, ki uprizarja »ekstimno« na meji med naravo in kulturo, med notranjim in zunanjim.

Mojca Kumerdej je pisateljica in filozofinja. Dela tudi kot neodvisna kritičarka in novinarka.

 

Petek, 5. oktober 2018, ob 17.00 – 18.00, +MSUM

NOVA MAPIRANJA EVROPE | Delavnica z migranti

Javna predstavitev rezultatov delavnice, ki jo je vodil umetnik Ibro Hasanović.

 

Petek, 5. oktober 2018, ob 18:00, OSMO/ZA

SPLETNA RAZSTAVA | Premeščanja. Vezja

Razstava Premeščanja | Vezja po izboru Lenke Đorojević in Alje Lobnik predstavlja 35 arhivskih videogradiv umetnic s področja performativnih umetnosti, ki so bile ključne pri vzpostavljanju performativne scene in praks (gledališča, plesa, performansa) tako v festivalski zgodovini kot v širšem kulturnem okolju.

 

Sobota, 6. oktober 2018, ob 15:00, OSMO/ZA

Ida Hiršenfelder: Razširjeni prostori. Zgodnja računalniška umetnost v Sloveniji

Predavanje v okviru Vectorhack Festivala temelji na razstavi Pionirji računalniške umetnosti, ki je bila na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM leta 2016.

 

Nedelja, 7. oktober 2018, ob 11:00, Moderna galerija

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi in Točke v času 1889 – 1991

Vodeni ogled po stalni zbirki vsako prvo nedeljo v mesecu. Vstop prost. Po razstavi bo vodil Miha Valant.

 

Torek, 9. oktober 2018, ob 19:00, Moderna galerija

PREPIH | Rok Vevar in Snježana Premuš: Koreografske izjave

Pogovor in odprtje razstave, ki je del razstavnega programa Začasnega slovenskega plesnega arhiva v okviru serije Prepih. Razstava v proces dokumentacije in arhiviranja uvaja tisto obliko ravnanja s časom v plesnem delu, ki inventarizira posamezne faze aktualnega koreografskega procesa in njegove razvojne logike.

 

Sobota, 13. oktober 2018 | 11.00 – 13.00, +MSUM

Klub Minimalistov MG+MSUM | muzejsko druženje in brezplačna delavnica Biti žival

Delavnice so namenjene otrokom od 4. do 12. leta starosti. Število mest je omejeno, obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

 

Torek,16. oktober 2018, ob 18:00, +MSUM

Marko Pogačnik, “Čast živalim in angelom Zemlje”

Zašli smo v nenavaden čas, ko se razsežnosti življenja, ki so do zdaj veljale za ezoterične, kažejo kot vsakdanja resničnost. Tudi živali niso več, kar so bile, in angelov ne velja zgolj pripisati nebu. Avtor ponudi pogled na resničnost, kjer imajo živali prostor tudi znotraj človeka, angeli pa znotraj Zemlje kot njena prvinska ustvarjalna orodja, imenovana zmaji.

Marko Pogačnik je soustanovitelj gibanja OHO in član skupine OHO (1965–1971) ter član poljedelske in umetniške komune Družina v Šempasu (1971–1979). Razvil je litopunkturo – umetnost akupunkture pokrajin in mest, povezano s slikovnim jezikom kozmogramov.

 

Sreda, 17. oktober 2018 | 20.00, MG+

VEČER POEZIJE | senzorična uprizoritev Čarne

 

Četrtek, 18. oktober 2018 | 10.00 – 11.00, +MSUM

Vozičkanja po umetnosti – ogled razstave Nebeška bitja. Ne človek ne žival

Vodeni ogledi so namenjeni mamicam, očkom, starim staršem, varuškam in ostalim, ki se sprehajate po Ljubljani z otroškim vozičkom.

Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

 

Četrtek, 18. oktober 2018 | 16.00 – 17.00, + MSUM

Mali koraki - ogled razstave Nebeška bitja. Ne človek ne žival

Vodeni ogledi z aktivnostjo za otroke od 2. do 4. leta.

Število mest je omejeno. Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

 

18. in 19. oktober 2018, Moderna galerija

Simpozij: ugoslovanski spomeniki, povezani s 1. svetovno vojno (1918–41)

Danes se spomenike, povezane s 1. svetovno vojno, ki so nastali v medvojni Jugoslaviji, praviloma obravnava ločeno, v okvirih držav naslednic. Simpozij bo poskušal predstaviti čim bolj celovito sliko te produkcije in zarisati njene skupne značilnosti, a obenem tudi razlike, v veliki meri pogojene z zelo raznolikimi lokalnimi tradicijami komemoriranja in postavljanja obeležij.

Organizator: Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Simpozij je del seminarja Umetnost za skupnostno rabo.

Partnerja: Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo in Moderna galerija.

 

Sobota, 20. oktober 2018 | 16.00 – 18.00, + MSUM

Igriva arhitektura 

Brezplačne delavnice, na katerih mlade arhitektke in arhitekti na sproščen in igriv način odpirajo otrokom nove svetove ter jih skupaj z njimi gradijo. Delavnice so namenjene otrokom od 5. do 12. leta starosti. 

 

Torek, 23. oktober 2018 | 14.00—19.00 | avditorij MG+

SIMPOZIJ | O fenomenu krožišč

Na simpoziju bo o fenomenu krožišč v desetminutnih predavanjih spregovorilo 14 domačih strokovnjakov s področij urejanja prostora, družboslovja ter umetnosti. Sledila bo razprava ter zaključno predavanje tujega strokovnjaka Miguela Álvareza Martíneza. 

 

 

 

Četrtek, 25. oktober 2018, ob 20:00, Moderna galerija

Odprtje razstave Stojan Kerbler: Retrospektiva

 

 

29. in 30. oktober 2018, 10:00 – 12:00, ZOO, +MSUM

Jesenski počitniški dvojček

Dvodnevno druženje in delavnica v ZOO Ljubljana in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), namenjeno otrokom od 6. do 12. leta. Cena dvodnevnega paketa je 20 €.

Prijave na posamezne dneve niso možne. Število mest je omejeno. Več informacij in prijave na izobrazevanje@mg-lj.si. Prijave zbiramo do ponedeljka, 22. oktobra 2018.

 

 

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 
Priporočamo
Spletna razstava