MG+MSUM

POLETNA MUZEJSKA NOČ 2017 | MG+MSUM
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Dogodki v okviru Poletne muzejske noči so letos na obeh lokacijah v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova tesno povezani z različnimi pogledi na dediščino.

 

+MSUM-u ob 18.00 uri odpiramo dokumentarno razstavo Življenja spomenikov, o spomenikih, povezanih z drugo svetovno vojno in postavljenih pri nas v času SFR Jugoslavije. Razstava je nastala v sodelovanju z Oddelkom za umetnostno zgodovino Univerze v Ljubljani.

 

Od 19. do 21. ure bo na muzejski ploščadi na Metelkovi potekal skupni FORUM z naslovom Dediščina v dialogu med muzeji in njihovimi sosedi, kjer bodo kustosi treh muzejev na Metelkovi (+MSUM, Narodni muzej, Slovenski etnografski muzej) v pogovoru z obiskovalci razmišljali kaj vse je danes lahko dediščina.

 

Moderni galeriji je na ogled razstava Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti, po kateri bodo od 18.00 ure naprej potekala javna vodstva v slovenskem in angleškem jeziku, prav tako bodo redna vodstva v obeh jezikih po obeh razstavah izbora del iz zbirk Moderne galerije (20. stoletje. Kontinuitete in prelomi in Točke v času 1889–1991 v MG+ in Nizkoproračunske utopije – reciklirano drugič v +MSUM). V programu +MSUM-a bo poseben poudarek na arhivskih projektih, v okviru katerih se na razstavi v prvem nadstropju ponovno odpira TV Galerija, ki je bila osemdesetih letih na območju nekdanje Jugoslavije posebej pomembna za ozaveščanje najširše publike o sodobni umetnosti. 

 

Na obeh lokacijah bo z ustvarjalnima delavnicama Ooosemdeseta in Neznani junaki poskrbljeno za vse generacije, organiziramo tudi tradicionalno prodajo publikacij na kilogram, v Kavarna Moderna pa živo glasbo in okrepčila vse do polnoči. 

 

Tudi letos bo med muzeji na voljo brezplačna krožna vožnja z Gooptijem.

 

POLETNA MUZEJSKA NOČ

 

MODERNA GALERIJA (MG+)

Sobota, 17. junij 2017, od 18:00 do 24:00

 

NA OGLED:

RAZSTAVA IZ ZBIRK | 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije.

Razstava linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

 

RAZSTAVA IZ ZBIRK | Točke v času 1889–1991

Prostorsko krožna časovnica z izborom del, ki predstavlja osvežitev in dopolnitev stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi in vodnika po njej

 

DEDIŠČINA 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti

Dediščina 1989 se ukvarja z največjo od razstav, katerih naslov se je začel s pridevnikom jugoslovanski in ki so prispevale k skupnemu jugoslovanskemu kulturnemu prostoru. Ponovno poskuša premisliti idejo skupnega, in sicer kot nečesa inherentno konfliktnega, kar pa je v času socialistične Jugoslavije, v vzdušju multikulturnosti in kolektivnosti kljub temu stimuliralo sposobnost družbenega povezovanja in solidarnosti.

 

JUSUF HADŽIFEJZOVIĆ | Depografija / Depotgraphy

Jusuf Hadžifejzović je umetniško pot začel kot slikar, a že od sedemdesetih let se najbolj posveča performansu in svojevrstni umetniški praksi, ki temelji na skoraj »arheološkem« raziskovanju depojev: zbira spravljene predmete in jih ponovno spravi v depo, preurejene v obliko instalacij v razstavnem prostoru.

 

Mladina 80ta

V avditoriju Moderne galerije je na ogled izbor naslovnic slovenskega tednika Mladina, ki so jih ustvarili oblikovalski kolektivi in avtorji posamezniki, ter ključnih prispevkov, ki prikazujejo politično, družbeno in kulturno turbulentno obdobje druge polovice osemdesetih let, natančneje med letoma 1987 in 1989. Takrat je Mladina s svojo liberalno odprtostjo in kritično obravnavo dokončno obveljala za nosilko radikalne ter kreativne forme in vsebine.

 

 

PROGRAM:

18.00 22.00 Ooo 80-a!, delavnica za vse generacije

Delavnica nas bo popeljala v osemdeseta – pisana, eksperimentalna, nepredvidljiva... Raziskovali bomo likovne, družbene in kulturološke posebnosti tega desetletja ter se potem lotili oblikovanja in eksperimentiranja z različnimi materiali in tehnikami.

18.00 vodstvo po stalni razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi | SLO, vodi Tjaša Kocjan

19.00 vodstvo po stalni razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi | ANG, vodi Tjaša Kocjan

19.00 vodstvo po razstavi Dediščina 1989 | SLO, vodi Miha Valant

20.00 vodstvo po razstavi Dediščina 1989 |ANG, vodi Miha Valant

21.00 vodstvo po razstavi Dediščina 1989 |SLO, vodi Miha Valant

22.00 vodstvo po razstavi Dediščina 1989 | ANG, vodi Miha Valant

 

OSTALA PONUDBA:

Knjigarna MG:

Tudi letos boste lahko kupili publikacije Moderne galerije z velikim popustom na kilogram! 

Kavarna Moderna:

19:00 24:00 DJ program.... VUKA in DISCO DURUM

Skupaj z Moderno galerijo bodo do polnoči odprta tudi vrata Kavarne Moderna, kjer bodo skrbeli za potešitev žeje, z njihovo sveže praženo kavo poskrbeli za pravo dozo kofeina, ter vam tako pomagali, da ostanete budni. Za pravo vzdušje se ob 19:00 začne dj program....tokrat bosta na gramofonih VUKA in DISCO DURUM. Vse do 24.00 ure. 

 

 

MUZEJ SODOBNE UMETNOSTI METELKOVA (+MSUM)

Sobota, 17. junij 2017, od 18:00 do 24:00

 

NA OGLED:

RAZSTAVA IZ ZBIRK | Nizkoproračunske utopije – reciklirano drugič

Razstava del iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+ .

To je osma postavitev zbirke, v kateri razvijamo koncept zbirke kot orodja. V okviru pričujoče razstave razlagamo zbirko in muzej kot orodji za vzdrževanje utopične zavesti.

 

Življenja spomenikov

Dokumentarna razstava o spomenikih, povezanih z drugo svetovno vojno in postavljenih pri nas v času SFR Jugoslavije, je nastala v seminarju »Umetnost za skupnostno rabo« na Oddelku za umetnostno zgodovino Univerze v Ljubljani s sodelovanjem Moderne galerije. Naslov seminarja naj bi bil poveden – študenta usmerja k umetnosti, ki je postavljena v javnem prostoru, namenjena široki javnosti in skupni rabi ter nastaja v kompleksnem soavtorstvu.

 

Józef Robakowski, Trg, 1970

Projekcija filma iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+

Józef Robakowski je avantgardni umetnik, ki živi v Łódźu na Poljskem, ukvarja pa se s filmi, fotografijo, instalacijami in konceptualnimi projekti. Je eden od so-ustanoviteljev Delavnice za oblikovanje filma (Film Form Workshop), v kateri je nastal tudi film Trg. Robakowski v tem filmu eksperimentira s filmsko formo, ko snema Rdeči trg Łódźu z različnih zornih kotov, pri tem pa skuša analizirati mehanizme, s katerimi v filmu ustvarjamo liluzijo realnosti.

 

KOMENTAR #6 | Vesna Bukovec: Varnost za koga?

Slovenija se z izgovorom zagotavljanja varnosti lastnine, državljank in državljanov vse bolj spreminja v policijsko državo. Že od vstaj v letih 2012–2013 se moč represivnih organov povečuje. V obdobju 2015–2016 je država povzročila, da je begunska kriza postala humanitarna tragedija. Država je vojski dodelila policijska pooblastila.

 

PROGRAM

18.00 Odprtje študentske razstave, študenti Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani.

 

18.00 22.00 Neznani junak(i), delavnica za vse generacije

Pogumni, slavni, narodni, požrtvovalni, akcijski, pravljični, neustrašeni... Vsaka doba ima svoje junake! Kdo so sodobni junaki, kaj počnejo in kako jih častimo? Na razstavi si bomo ogledali primere (že skoraj pozabljenih) spomenikov, postavljenih junakom preteklih časov in se tudi sami lotili oblikovanja prostorskih instalacij v spomin na (lastne) sodobne heroje.

 

18.00 vodstvo po razstavi Nizkoproračunske utopije – reciklirano drugič | SLO, vodi Anja Srdoč

19.00 vodstvo po razstavi Nizkoproračunske utopije – reciklirano drugič | ANG, vodi Anja Srdoč

19.00  21.00 FORUM Dediščina v dialogu med muzeji in njihovimi sosedi

Projekt treh muzejev (NM, +MSUM, SEM) na muzejski ploščadi

Trije nacionalni muzeji na Metelkovi se v okviru skupnehga programa FORUM obračajo na obiskovalce muzejske ploščadi z vprašanjem kaj je zanje dediščina, ki jo je vredno ohraniti za prihodnje rodove in zakaj. Pridite s svojimi predlogi in se o njih pogovorite s kustosi muzejev!

 

20.00 vodstvo po razstavi Nizkoproračunske utopije – reciklirano drugič | SLO, vodi Anja Srdoč

 

21.00 arhivski projekti na razstavi Nizkoproračunske utopije – reciklirano drugičEVR - E-flux Video Rental, TV Galerija in PUNK muzej | SLO / ANG, vodi kustosinja Adela Železnik

 

OSTALA PONUDBA:

Knjigarna DEPO:

Tudi letos boste lahko kupili publikacije Moderne galerije z velikim popustom na kilogram! 

 
Priporočamo