MG+MSUM

PREPIH | Maxime Berthou, Mark Požlep, Hogshead 733
13. april 2021 — 24. avgust 2021
#
#
#
#
#

PREPIH

Maxime Berthou, Mark Požlep
Hogshead 733

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, april – avgust 2021

 

Mark Požlep deluje na polju vizualne in performativne umetnosti, prostorskih instalacij in videa. Njegova umetniška praksa vključuje popotovanja, ki so nekakšni dolgotrajni performansi in vzdržljivostna umetnost. Gre za intenzivno raziskovanje, da bi se razkrila napetost med politiko, poetiko in akcijo posameznika.

 

V svoji umetniški praksi Maxime Berthou izdeluje kinematografske eseje, ki temeljijo na izkušnji performativnih gest. Deluje v kontekstu praktičnega raziskovanja, pri čemer na znanost gleda skozi okvir umetnosti.

 

Skupni umetniški projekt Požlepa in Berthouja Hogshead 733 (2015–2020) sestavljajo potovanje, pomorska pustolovščina, zgodba o dediščini, prijateljstvo in viski. Postopek je sledil obnovi tipične lesene ribiške jadrnice iz leta 1941, njenim zadnjim 733 miljam jadranja in dokončni preobrazbi barke, prežete s soljo in pustolovščinami, v dva soda za viski. Vsaka skrbno izbrana faza je omogočala raziskovanje poetike določene rokodelske veščine: grajenja jadrnic, jadranja, izdelovanja sodov in viskija.

 

Potovanje od bretonskega Trebeurdena do škotskega otoka Islay z 20 postanki je trajalo od 23. 8. do 21. 9. 2015. Projekt sta zaključila novembra 2020 s kinematografskim esejem Soutien de famille, ki bo v MSUM-u na ogled premierno.

 

____________________

Maxime Berthou (1981, Francija) je diplomiral na Ecole Supérieure d'Art d'Aix-en-Provence,  potem študiral na podiplomskem programu Fresnoy Studio National des Arts Contemporain v Tourcoingu in na doktorskem študiju na Ecole Supérieure de Arts Décoratifs v Parizu.

 

Mark Požlep (1981, Slovenija) je diplomiral in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in zaključil magistrski študij na Sint-Lukas Campus v Burslju in HISK v Gentu.

 

Kustos razstave je Igor Španjol