MG+MSUM

+MSUM | SERIJA PREPIH

S serijo samostojnih razstav Prepih v pritličju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM predstavljamo sveže ideje na področju sodobne umetnosti.

 

V razstavnem ciklu Prepiha leta 2019 sodelujejo umetnice, ki v Moderni galeriji sicer čuvajo razstave, prodajajo v knjigarni ali pomagajo pri tehničnih zadevah. Kot večina naših umetnikov ne morejo živeti od lastne umetnosti, saj umetnostni trg pri nas ni razvit, institucije premalo odkupujejo, zaposlitev za umetnike pa je zelo malo. Nekateri umetniki delajo kot čuvaji v MG+MSUM, kjer skrbijo za razstavljena dela in obiskovalce. Lahko si samo mislimo, da to niso čisto »navadni« čuvaji in da čuvaji umetniki čuvajo drugače, saj dobro vedo, kaj čuvajo. Nekateri od teh čuvajev so pri nas že zelo dolgo in s svojo prisotnostjo bistveno vplivajo na vzdušje in kvaliteto ogleda razstave. Med njimi je veliko res dobrih umetnikov, in odločili smo se, da jih letos povabimo še k drugačnemu sodelovanju, sodelovanju z razstavo njihovih del. Prvenstvena ideja cikla Čuvaji na Prepihu je opozoriti na kvalitetne mlade umetnike, obenem pa tudi na prekarni status večine umetnikov pri nas.

 

Čuvaji na Prepihu bodo za to sodelovanje na Prepihu tokrat plačani prav za tisto, kar je njihov poklic, tako bodo posredno opozorili na svojo dvojno vlogo v MG+MSUM. Čuvaji na Prepihu sprožajo vrsto tesno povezanih vprašanj, ki se nanašajo na pogoje dela sodobnih umetnikov. Umetniki na Prepihu niso samo ustvarjalni, ampak tudi neskončno delavni, fleksibilni – lahko bi rekli, da so idealni delavci današnjega kapitalizma, vendar je tu treba poudariti razliko od tistih delavcev, ki svoje delo sproti spreminjajo v fetišistično blago in ki služijo cinični intrumentalizaciji kreativnosti. Naši umetniki v dvojni vlogi na svojem delovnem mestu ne estetizirajo našega vsakdana in ne obelodanijo nič več kot to svojo nujno razcepljeno pozicijo.