MG+MSUM

RAZSTAVA | Filmska komuna Rožava: Oblike svobode
05. marec 2020 — 16. avgust 2020
#
#
#
#
#
#

Filmska komuna Rožava

Oblike svobode

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Trajanje razstave: 5. marec – 16. avgust 2020

Odprtje z vodstvom kustosinje: četrtek, 5. marec 2020, ob 20. uri

Razstavo odpira Filmska komuna Rožava, leta 2015 ustanovljeni kolektiv filmskih ustvarjalcev, ki deluje v avtonomni regiji Rožava (kar pomeni zahod, nanaša pa se na zahodni del Kurdistana v sedanji severni Siriji). Odprtje in javno vodstvo kustosinje razstave iLiane Fokianaki bo ob 20. uri.

 

Filmska komuna Rožava, leta 2015 ustanovljeni kolektiv filmskih ustvarjalcev, ki deluje v avtonomni regiji Rožava (kar pomeni zahod, nanaša pa se na zahodni del Kurdistana v sedanji severni Siriji), odpira razstavo v Ljubljani. Pri pripravljanju razstave Oblike svobode so kustosinja iLiana Fokianaki in člani kolektiva iz obsežnega arhiva komune izbrali nabor skupinsko in individualno posnetih filmov, ki odražajo metodologije, miselne procese in radikalne imaginarije kolektiva.

 

Komuna si je za nalogo zadala, da približa in prikaže vsakdanje težave, ki jih prinaša sirska vojna, in kolektivni poskus grajenja nove družbe v Rožavi. Za razumevanje pogojev, v katerih dela kolektiv, je ključno spoznati potek in edinstvene vrednote rožavske revolucije. Ta demokratična družba brez države temelji na pravicah žensk, ekologiji in enakosti na vseh področjih življenja. Politični projekt Rožave se upira patriarhalnemu sistemu, krepi narodnostne in verske manjšine ter spodbuja k ustvarjanju lokalnih demokratičnih prostorov. Vse odločitve o socialnih vprašanjih, od infrastrukture in energetike do izobraževanja in nasilja v družini, se obravnavajo na javnih zborih, odločitve pa se sprejemajo kolektivno. Čeprav se skupnost sooča z grožnjo skrajnega nasilja, vseeno piše novo poglavje svoje zgodovine.

 

Potem ko je bila na ogled v State of Concept v Atenah (2018), Galeriji Nova v Zagrebu (2019) in e-fluxu v New Yorku (2020), razstava Oblike svobode v svoji četrti postavitvi daje na vpogled metodologije, morfološke posebnosti in estetske reference, ki oblikujejo delo kolektiva; to se giblje med fikcijskimi upodobitvami resničnih zgodovinskih dogodkov, dokumentarnostjo in pričevanji. Komuna ima za cilj ponovno vpeljati rabo kinematografije in filma kot sredstva za ponovno zamišljanje družbe. V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bodo predstavili pregled svoje prakse in nedavni film Berfin (2019).

 

Komuna tudi vodi Rožavsko filmsko akademijo, ki prireja enoletne tečaje v kurdskem jeziku o mednarodni zgodovini filma, filmski teoriji in vse fazah filmske produkcije. Tečaje vodijo lokalni in mednarodni strokovnjaki za film. Po strukturi je Akademija horizontalna, kar omogoča študentom sodelovanje pri organizaciji. Na razstavi je prikazan tudi manjši izbor študentskih filmov. Leta 2016 so diplomanti in soustanovitelji Akademije posneli prvi celovečerni film Komune, Zgodbe porušenega mesta, in prikazali resničnost vojnih območij. Istega leta je bil v mestu Kobanê prvič organiziran njihov mednarodni filmski festival, na katerem so kurdskim, asirskim in arabskim prebivalcem regije predstavili filme z vsega sveta. Med prvimi so predvajali stare neme filme, na primer filme Charlieja Chaplina, ki so bili izbrani zaradi svoje neposrednosti in humorja, pa tudi zato, da so za starejše občinstvo premostili jezikovno pregrado. Nema satira filmov, kot je Veliki diktator (1940), ki srhljivo spominja na vse bolj narcistično avtoritarnost današnjih svetovnih voditeljev, na razstavi deluje kot nemi vizualni dokaz orodij, ki jih uporablja Komuna. Poleg tega so razstavljeni še ročno naslikani plakati lokalnih umetnikov ter izbor bibliografij in drugega tiskanega materiala s filmskega festivala.

 

Razstava je nastala po umiku oboroženih sil Združenih držav Amerike iz severne Sirije lanskega oktobra, kar je destabiliziralo regijo in spodbudilo turške napade na civilno prebivalstvo, še zlasti okoli območij Rožave (katere oborožene sile so več regij osvobodile izpod Islamske države). Komuna zato deluje v zelo nestabilnih in negotovih pogojih, kar se ne odraža le v njihovi izbiri filmske tehnike, ampak tudi v njihovih idejah revolucionarne kinematografije.

 

Trditev »To je revolucija, ki bo na televiziji.« razkriva vlogo filma v boju Filmske komune Rožava za samoupravo. Prikazovati zgodovine in kulturo ljudi, ki jih je hudo zatiral sirski režim, zdaj pa jih ogroža Turčija, je za Komuno inherentno revolucionarno.

 

 

Razstavo pripravlja Moderna galerija s podporo State of Concept Athens.