MG+MSUM

Uspeh velike retrospektivne razstave Marija Preglja
#

Tik pred lanskimi božično-novoletnimi prazniki smo v Moderni galeriji odprli dolgo pričakovano retrospektivo enega največjih slovenskih slikarjev 20. stoletja: Marija Preglja. Razstava, ki jo je odprl predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor, je v javnosti doslej požela izredno veliko zanimanja, saj si jo je do konca marca 2018 ogledalo več kot 16.000 obiskovalcev. Organizirali smo preko 100 vodstev za različne skupine obiskovalcev, od predšolskih otrok, do šolske mladine, študentov, strokovne publike in starejših, ter delavnic za otroke. Veliko zanimanja za razstavo je mogoče razbrati tudi med turisti, ki predstavljajo čedalje večji delež naših obiskovalcev in se vse pogosteje udeležujejo strokovnih vodstev v angleškem jeziku. Da je razstava že ob odprtju naletela na izreden odziv, pričajo tudi številni medijski odzivi, zapisi in radijske ter televizijske oddaje, posvečene Pregljevi retrospektivi in njegovi umetnosti.

 

Ob razstavi smo organizirali vrsto predavanj in strokovnih vodstev poznavalcev Pregljevega opusa, do konca razstave pa jih načrtujemo še nekaj. Retrospektiva Marija Preglja je tudi spodbudila idejo za sklic mednarodne konference na temo muzejskih zbirk v vzhodnoevropskih državah (MG, Zmagovalci ali poraženci, 2. - 3. marec 2018) saj je polovica Pregljevega slikarskega opusa danes v lasti beograjskega Muzeja za savremeno umetnost, ki je svoj delež Pregljevih slik prijazno posodila za retrospektivo v Moderni galeriji. S tem se obuja medinstitucionalno sodelovanje na področju nekdanje Jugoslavije, kar bogati že tako izdatno mednarodno dejavnost Moderne galerije. Ob razstavi smo gostili tudi spominski večer In memoriam Marij Pregelj, na katerem sta Aleksander Bassin in Drago Tršar ter nekdanji Pregljevi študentje delili neusahljivo občudovanje do slikarjeve osebnosti in njegovega dela.

 

Ob razstavi je izšel zajeten katalog s sedmimi študijami slovenskih in tujih avtorjev, ki se izdatno posvečajo različnim vsebinskim vidikom Pregljevega opusa in ponujajo tudi radikalnejše interpretacije v luči sodobnejše humanistične misli, kar priča o tem, da je Pregljevo slikarstvo miselno izredno aktualno tudi za današnji čas. Katalog je bogat tudi z izborom barvih reprodukcij Pregljevega dela, zato zanimanje zanj ne poide.

 

V zapisih medijev je Pregljeva retrospektiva »Enkratna priložnost, da vidimo nekaj res dobrega!«, zato vas vabimo k ogledu še vse do 20. maja 2018!

 

 

25. aprila 2018 v sklopu retrospektive najavljamo še odprtje spremljevalne razstave Marij Pregelj pod drobnogledom, ki bo predstavila restavratorsko-konservatorsko delo na opusu Marija Preglja ob pripravah na retrospektivo in je nastala v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje UL, Restavratorskim centrom RS, Narodno galerijo, Fakulteto za kemijsko tehnologijo UL in Moderno galerijo.

Priporočamo