MG+MSUM

IN MEMORIAM | Nevenka Koprivšek (1959–2021)

Pretreseni smo ob novici, da Nevenke Koprivšek ni več med nami. Bila je naša soseda, ustanoviteljica in dolgoletna vodja Zavoda Bunker, uprizoritvenega prostora Stare mestne elektrarne ter referenčnega festivala performativnih umetnosti Mladi levi.

 

Z Nevenko so nas družila dolga leta sodelovanja in prijateljstva. Še preden je Moderna galerija uradno odprla Muzej sodobne umetnosti Metelkova, smo skupaj z Zavodom Bunker in drugimi kulturno-umetniškimi akterji na področju mestne četrti Tabor ustanovili Društvo kulturna četrt Tabor. Njegov namen je bil uresničevati skupne interese njegovih članov, ki delujejo na vseh področjih umetniškega ustvarjanja, pa tudi delovanje na področju izobraževanja in sodelovanja različnih socialnih in starostnih struktur lokalnega prebivalstva.

 

Kot društvo smo redno sodelovali pri tradicionalni prireditvi Dan soseda, skupaj smo se uprli rasistični in homofobni politiki, ki je spremljala prihod migrantov leta 2015 ter skupaj razmišljali, kako pomagati in sodelovati z begunci, ki so dobili azilni dom na Kotnikovi, v neposredni bližini Stare elektrarne.

 

Nevenka Koprivšek je pustila neizbrisen pečat s svojim delovanjem v uprizoritvenih umetnostih. V svoji dolgi karieri je slovensko neodvisno produkcijo postavila na mednarodni zemljevid, odkrivala nove uprizoritvene prostore, se borila za pravice kulturnih delavk in delavcev ter se vedno postavila za tiste, ki imajo v družbi najbolj marginalen položaj.

 

Mlade leve smo na nek način posvojili tudi drugi delujoči na Metelkovi, legendarne otvoritvene zabave in nekatere predstave so dolga leta potekale na muzejski ploščadi, leta 2018 in 2019 pa so dogodki sovpadli tudi z mednarodno poletno šolo, ki jo je Moderna galerija organizirala v okviru konferederacije Internacionala. Pred dobrima dvema letoma smo tako skupaj z Nevenko in Zavodom Bunker organizirali tudi gostovanje izjemnega umetnika Walida Raada.

 

Nevenka Koprivšek ni bila samo neutrudna iskalka novih oblik uprizoritvenih umetnosti, temveč predvsem gonilna sila na področju medsebojnega umetnostno-kulturnega sodelovanja. Pogrešali jo bomo! Brez nje naša kulturna četrt in sploh prostor sodobne umetnosti v Sloveniji ne bosta več taka, kot sta bila doslej.

 

Iskreno in globoko sožalje izrekamo njeni družini, Bunkerjevi pisarni, ekipi Stare elektrarne, Betontancem, kolektivu Beton Ltd. in Glejevcem.

 

Sodelavci iz Moderne galerije

 

Foto: Nada Žgank, 2020