MG+MSUM

MG+MSUM | IZBOR PUBLIKACIJ V KNJIGARNAH | December 2020

Knjigarni v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova sta trenutno odprti, publikacije pa lahko naročite tudi po pošti. Pišite nam na info@mg-lj.si in navedite, katere publikacije želite. Plačate lahko po povzetju ali po predhodnem plačilu na naš bančni račun. Priporočamo:

 

 

The Wretched of the Screen

Hito Steyerl

The Wretched of the Screen je zbirka esejev na temo premikov in izkrivljanj pospešenega kapitalizma v povezavi z umetniškim sistemom skozi nenadzorovane razbitine postkolonialnega.

Založnik: MIT Press

Cena: 14,00€

 

On the Brink of Paradox

Highlights from the Intersection of Philosophy and Mathematics

Agustin Rayo

Knjiga On the Brink of Paradox zajema G. Cantor-jevo razmišljanje o neskončnosti, kjer so nekatere neskončnosti večje od drugih, v povezavi z Banach-Tarskim paradoksom in K. Gödel-ovi teoriji o nepopolnosti.

Založnik: MIT Press

Cena: 46,00€

 

The Software Arts

Warren Sack
Warren Sack v The Software Arts ponuja alternativno zgodovino računalništva, kjer je umetnost v središče razvoja programske opreme. Koncepte in kategorije umetnosti prevede v računalništvo in popularno kulturo.

Založnik: MIT Press

Cena: 38,00€

 

 

Situating Global Art

S. Dornhof, N. Buurman, B. Hopfener, B. Lutz (eds.)

Publikacija Situating Global Art je produkt konference Situating Global Art; Berlin 2015 v okviru International Research Training Group InterArt Studies. Raziskuje odnos med naraščajočo globalizacijo umetniškega diskurza in umeščenostjo njegovih praks.

Založnik: Transcript Publishing

Cena: 44,00€

 

The Transhistorical Museum

Mapping the Field

E. Wittocx, A. Demeester, P. Carpreau, M. Buhler, X. Karskens (eds.)

Transhistorical Museum: Mapping the Field obravnava kuratorska prizadevanja po »prazgodovinskem«; osredotoča se na razstave, na katerih so razstavljeni objekti iz različnih umetnostno-zgodovinskih obdobij in kulturnih okoliščin. Raziskuje zgodovino in prihodnost prazgodovinskega muzeja.

Založnik: Valiz

Cena: 25,00€

 

The Culture of Curating and the Curating of Culture(s)

Paul O'Neill
Kako je kurator spremenil umetnost in kako je umetnost spremenila kuratorstvo oz. pregled nastajajočega sodobnega kuratorstva. Na podlagi obsežne kuratorske literature in lastnih intervjujev z vodilnimi kustosi, kritiki, umetnostnimi zgodovinarji in umetniki, O'Neill sledi razvoju modela kustosa kot umetnika. Kultura kuriranja in kuriranje kulture dokumentirata številne načine, kako se je naše dojemanje umetnosti spremenilo s kuratorstvom in diskurzi, ki ga obkrožajo.

Založnik: MIT Press

Cena: 18,99€

 

 

Art and Democracy in post-communist Europe

Piotr Piotrowski

Piotr Piotrowski razpravlja o komunističnem spominu, o nacionalizmu, o zgodovinskih travmah v sodobni muzeologiji, v povezavi z ustanovitvijo muzejev sodobne umetnosti v Bukarešti, Talinu in Varšavi. Razkriva anarhistične motive, ki so imeli bogato tradicijo v vzhodnoevropski umetnosti in nedavno pojavljanje utopične vizije, ter natančno bere številne umetnike - med njimi Ilya Kavakov in Krzysztofa Wodiczko - ter dela Marine Abramović.

Založnik: Reaktion Books

Cena: 39,99 €

 

Empty Action: Labour and Free Time in the Art of Collective Actions

Marina Gerber

Raziskovalni interesi Marine Gerber vključujejo moderno in sodobno umetnost v odnosu do dela, prostega časa in znanja.

Kolektivne akcije so ene od najpomembnejših umetniških praks, ki izhajajo iz moskovskega konceptualizma. Osrednja točka Marine Gerber v Empty Action je v povezavi z delom v pozni Sovjetski zvezi. Na podlagi intervjujev s člani skupine (Monastyrski, Panitkov, Alexeev, Makarevich, Elagina, Romashko, Hänsgen in Kiesewalter) izpostavlja odnos med njihovimi službami, njihovimi individualnimi umetniškimi praksami in njihovim prispevkom h kolektivu v kontekstu poststalinistične debate o delu in prostem času. Gerber opredeljuje "empty action" kot obliko umetnosti po delu.

Založnik: Transcript Publishing

Cena: 46,00 €

 

Forms of Education: Couldn't get a sense of it

"Forms of Education: Couldn\"t Get a Sense of It" problematizira proizvodnjo in institucionalni okvir umetniškega izobraževanja, naglašajoč konflikte in trenja, hkrati pa njen kritičen potencial vidi kot izjemno pomembno opozicijo vse bolj dominantnim neoliberalnim stremljenjem. Publikacija prinaša širok spekter tem, od problema poučevanja o umetnosti v okviru institucije, neoliberalne reforme izobraževalnega sistema, do subverzivnih in alternativnih praks umetniškega izobraževanja. Prispevki avtorjev zajemajo različne perspektive od akademske, aktivistične, umetniške, tehnične, eksperimentalne in poetične.

Uredniki: Aeron Bergman, Alejandra Salinas, Irena Borić

Avtorji prispevkov v publikaciji so: Gregory Sholette, Eunsong Kim, Pablo Helguera, Duba Sambolec, MFA no MFA, Shelly Asquith, Roee Rosen, Aurora Harris, Ted Heibert, Mohamed Ali Fadlabi, Beatriz Santiago Muñoz, Marjetica Potrč, Escuela de Garaje, Vancouver Institute for Social Research, Judy Chicago, Bisan Hussam Abu-Eisheh, Diego Bruno, Clare Butcher, Chus Martinez, Sezgin Boynik, Audun Mortensen, Aeron Bergman & Alejandra Salinas, Irena Borić, Sondra Perry & Nicole Maloof, Robert Paul Wolff, Chris Kraus, Martha Rosler,Tadej Pogačar in Walid Raad.

Založnik: INCA Press

Cena: 25,00 €

 

Spielraum

Jasmina Cibic

Zajema večletni projekt umetnice Jasmine Cibic, ki se referira na istoimenski esej enega prvih evropskih piscev politične satire Karla Krausa iz leta 1912.

Cena: 39,99 €.

 

Supercommunity: Diabolical Togetherness Beyond Contemporary Art

Revija E-flux je bila povabljena na 56. beneški bienale in je v okviru razstave izdala št. z naslovom Supercommunity v kateri so združeni eseji, pesmi, kratke zgodbe; kjer umetniki in teoretiki analizirjo negativnost kolektivnega v relaciji do umetnosti, interneta in globalizacije v sodobnem življenju. Umetniki, teoretiki in pisatelji razkrivajo distopično in utopično prihodnost znotraj sedanjosti.

Cena: 25€

 

The Contemporary Condition

Geoff Cox & Jacob Lund

Kaj mislimo, ko rečemo, da je nekaj sodobno? In na kaj naj se sklicuje označevalec "sodobna umetnost"? Takojšen odgovor bi bil, da je sodobna umetnost - umetnost sedanjosti, da nekako nagovarja in izraža sedanjost. Toda, kaj je sedanje? Kaj predstavlja sedanjo sedanjost ali sodobnega sodobnika? Knjiga iz serije Contemporary Condition predstavlja nekaj ključnih vprašanj, ki zadevajo sodobnost kot pogoj za našo zgodovinsko sedanjost in poziva k ponovnemu razmisleku o strukturah temporalizacije.

Založnik Sternberg Press

Cena: 9,99€

 

The Destruction of Art

Dario Gamboni

Umetnostni zgodovinar Dario Gamboni se v knjigi The Destruction of Art loti analize uničenja v umetnosti v relaciji do ikonoklazma in vandalizma. Proučuje zapleten odnos med razvojem moderne umetnosti, propadom umetnosti in zgodovino ikonoklazma.

Cena: 18,00 €

 

Contemporary Gothic

Catherine Spooner

V Contemporary Gothic Catherine Spooner raziskuje razloge za vseprisotnost gotike in gotske senzibilnosti v popularni kulturi.

Cena: 17,00 €