MG+MSUM

MG+MSUM | IN MEMORIAM | Ivan Kožarić (1921–2020)

 

V Zagrebu je umrl velik umetnik, akademik Ivan Kožarić. Rodil se je v Petrinji leta 1921. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, tam je zaključil tudi specialko pri profesorju Antunu Augustinčiću. V letih 1959 in 1960 je nekaj časa živel v Parizu, kjer se je podrobno seznanil s takratnimi najpomembnejšimi tokovi v umetnosti. Med letoma 1959 in 1966 je bil tudi član skupine Gorgona. Bil je izredno pronicljiv in duhovit umetnik, njegova dela so bila pogosto nepodpisana in nedatirana, spontana, tako v formalnem (»anti-forma«) kot v konceptualnem smislu, veliko je recikliral, ponavljal, uporabljal različne materiale, tudi odpadne, in iz vsega tega sestavljal nove projekte in pomene. Tako je leta 1971 v svojem ateljeju na Meduličevi ulici 12 v Zagrebu pobarval v zlato vse predmete, tako umetniške kot neumetniške; stvari, ki so bile prej ničvredne, se lahko kadarkoli spremenijo v umetnost in obratno, v umetniško vrednost je vedno mogoče dvomiti. Atelje je v naslednjih desetletjih doživel še vrsto umetniških transformacij; leta 1993 je bil v celoti preseljen v zagrebško galerijo Zvonimir, leta 2002 na enajsto Documento v Kassel, od leta 2009 pa je del stalne zbirke zagrebškega Muzeja sodobne umetnosti.

 

Ivan Kožarić je zelo veliko razstavljal po vsem svetu, imel je šestdeset samostojnih razstav in bil prisoten na več kot dvesto skupinskih razstavah, od Documente do beneškega bienala in bienala v Sao Paulu. Njegova dela so v pomembnejših svetovnih muzejih in zbirkah, kot na primer v newyorški MoMI, v zbirki Kontakt in Arteast 2000+.

 

Ivan Kožarić je bil tudi prijatelj Moderne galerije. Že od devetdesetih let je pri nas razstavljal tako samostojno (v Mali galeriji leta 1996) kot na skupinskih predstavitvah (Arteast 2000+ leta 2000, 2000+23 leta 2006, na razstavah iz zbirk MG Sedanjost in prisotnost v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova). V zbirki Arteast 2000+ hranimo pet njegovih del iz leta 1996: Zadovoljstvo, Brez naslova, Cestna skulptura, Začasna skulptura, Knjiga, v kateri piše vse, vendar je še nihče ni videl, prav tako pa hranimo tudi dela skupine Gorgona, v kateri je Kožarić sodeloval.