MG+MSUM

MG+MSUM | IN MEMORIAM | Neda Pagon (1941–2020)

 

Poslovila se je Neda Pagon, doktorica sociologije kulture, urednica založbe Studia humanitatis, prevajalka in dolgoletna članica Sveta Moderne galerije.

 

Rodila se je leta 1941 v Črnem Vrhu nad Idrijo. Diplomirala je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1964, kjer je pozneje tudi doktorirala. Na znanstvenem in publicističnem področju se je ukvarjala s sociologijo kulture, teorijo umetnosti, zgodovino marksizma in socialnih teorij ter teorijo socialnih utopij. Delala je kot predavateljica na Fakulteti za družbene vede, Pedagoški akademiji v Ljubljani, kot znanstvena svetnica na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU in kot predavateljica na drugih družboslovnih ustanovah.

 

Bila je prevajalka, publicistka in dolgoletna glavna in odgovorna urednica založbe Studia humanitatis. Bila je tudi soustanoviteljica Fakultete za podiplomski humanistični študij in Inštituta za civilizacijo in kulturo. Sodelovala je v civilnodružbenih gibanjih v 80. letih in v času osamosvajanja ter bila ena najprodornejših in uglednih družboslovk konca 20. in začetka 21. stoletja.

 

Neda Pagon je z Moderno galerijo preživela celo desetletje (2008-2018). Kot predsednica Sveta nam je vedno stala ob strani, kadar je bilo to potrebno. Konstruktivno je znala pristopiti k problemom, bila je korektna, kritična ter ves čas svojega življenja zagovornica samostojnega mišljenja in intelektualne avtonomnosti.  

 

Neda Pagon se je vedno znala pošaliti iz življenja, tudi na svoj račun, njen ostri um  je zadel bistvo, ne da bi pri tem izgubil človeško širino. Pogrešali jo bomo! 

 

Moderna galerija (MG+MSUM)