MG+MSUM

MG+MSUM | PISMO PODPORE delujočim na Metelkovi 6

 

V Moderni galeriji (MG+MSUM) smo zgroženi nad nenadno zahtevo Ministrstva za kulturo RS, naj na Metelkovi 6 delujoče kulturne, raziskovalne in civilnodružbene organizacije do konca januarja 2021 izpraznijo prostore. Ta zahteva namreč ne izkazuje niti najmanjše skrbi za nadaljevanje kulturno-umetniške in civilnodružbene dejavnosti organizacij in kolektivov s tridesetletno tradicijo in izrednim simbolnim pomenom. Kako bodo naprej delovali ti ljudje, kam bodo preselili dragoceno arhivsko gradivo, ki je v tem času tam nastalo, kam se bodo hodili mladi ljudje izobraževat? Metelkova 6 predstavlja pomemben del kulturne in civilnodružbene dediščine tega prostora in do nje bi morala država čutiti večjo odgovornost in skrb za njeno življenje in ohranitev.

 

Morebitna sprememba vsebin na Metelkovi 6 zadeva ves slovenski kulturni prostor in kliče po širši javni debati. Posebno pa se dotika nas, ki delujemo v njeni neposredni soseščini. Metelkova 6 vsebinsko povezuje severni in južni del nekdanje vojašnice na Metelkovi, institucionalno in neinstitucionalno kulturo, živo in muzejsko dejavnost, umetnost in vprašanja civilne družbe. Prav v tem je Metelkova posebna, je del kulturne četrti po statusu različnih organizacij, ki niso vedno v harmoničnih odnosih, a vendarle soustvarjajo prostor skupnega. Česa takega ne najdemo nikjer na svetu! Metelkova je nekaj enkratnega, predstavlja drugačen in inovativen model kulturne produkcije, nekaj, s čimer bi se naša država lahko postavljala v tujini, nekaj, kar bi njene voditelje lahko navdihovalo tudi pri njihovem delu.

 

Dotrajano stavbo Metelkove 6 je nedvomno treba obnoviti, a kdaj bo stekla ta obnova, kakšen program stoji za njo? Ali ta progam upošteva simbolni kapital, ki so ga v teh desetletjih ustvarili tisti, ki jim zdaj grozi, da bodo ostali brez svojih delovnih prostorov?

 

Posamične organizacije na Metelkovi 6 so bile v različnih projektih večkrat partnerke Moderne galerije (MG+MSUM). V teh letih sobivanja sta se med nami sosedi spletla ustvarjalen dialog in solidarnost, brez katerih bi bila naša prihodnost zelo osiromašena. Metelkova bi bila lahko dobra izkušnja pri oblikovanju kulturne politike v času pandemije in po njej. Tukajšnji sosedje smo drug drugemu vedno priskočili na pomoč z opremo in nasveti, gostili smo projekte in se dogovarjali o novih zdajšnjih in prihodnjih sodelovanjih. Vsi, ki delujejo na Metelkovi 6, bistveno soustvarjajo naše kulturno življenje, aktivni pa so tudi v širšem mednarodnem prostoru. Društvo NSK informativni center, Društvo za retroavantgardo (Laibach), Društvo za sodobni ples Slovenije, EnKnap, Exodos Ljubljana, Forum Ljubljana, Otok, zavod za razvijanje filmske kulture / festival Kino Otok, Maska - Zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost, Mesto žensk – Društvo za promocijo žensk v kulturi, Mirovni inštitut, Plesni Teater Ljubljana, SCCA Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana, ŠKUC in drugi sodelujejo v številnih projektih doma in so redno vabljeni na tuja gostovanja, razstave, festivale, koncerte in konference. Gre za prepoznavne in večkrat nagrajevane raziskovalce, kulturne delavce in ustvarjalce. Metelkova 6 je prostor produkcije znanja, ustvarjalnosti, izobraževanja in preizkušanja novih načinov delovanja in življenja skupnosti.

 

Bolj kot razdvajanje in nestrpnost sta v teh časih nujna sodelovanje in solidarnost. Zahteva, da se morajo organizacije na Metelkovi 6 izseliti, je zato toliko bolj nerazumna. Prav tako so obsodbe vredne diskreditacije posameznih nevladnih organizacij, ki v stavbi delujejo.

 

Moderna galerija (MG+MSUM) izraža delujočim na Metelkovi 6 vso podporo in poziva vlado in Ministrstvo za kulturo RS k dialogu in k ohranitvi najemnih pogodb tam delujočim organizacijam.

 

Moderna galerija (MG+MSUM)

 

Peticija: Ustavimo deložacijo nevladnih organizacij z Metelkove 6