MG+MSUM

MG+MSUM | IN MEMORIAM | Okwui Enwezor (1963–2019)

Foto: Matija Pavlovec, Moderna galerija, Ljubljana

 

Pretreseni sporočamo, da je umrl eden najvplivnejših kustosov sodobne umetnosti na svetu, pesnik, pisec in profesor, Okwui Envezor. 

 

Enwezor je v globalni svet sodobne umetnosti vstopil sredi devetdesetih let dvajsetega stoletja s prelomno razstavo afriške fotografije In/Sight, ki jo je kuriral skupaj z Octavijem Zayo v muzeju Guggenheim v New Yorku. Od takrat je šla njegova kariera strmo navzgor, bil je umetniški direktor več mednarodnih razstav, med drugim 2. bienala v Johannesburgu (1996), 2. bienala v Sevilli (2006), 7. bienala v Gwangjuju (2008) pariškega trienala leta 2012. Leta 1998 je postal umetniški direktor Documente 11 v Kasslu, leta 2015 pa tudi beneškega bienala. Bil je prvi neevropski selektor kasselske dokumente in poleg legendarnega Haralda Szeemana edini kurator, ki je vodil obe najprestižnejši razstavi sodobne umetnosti na svetu, kasselsko dokumento in beneški bienale.

 

Enwezor je bil aktiven tudi na akademskem področju, med drugim je bil gostujoči profesor na univerzi Columbia v New Yorku, ter globalni profesor na oddelku za umetnostno zgodovino na Univerzi New York. Zadnja leta je bil direktor muzeja Haus der Kunst v Münchnu, kjer so teden dni pred njegovo smrtjo odprli potujočo razstavo velikega afriškega umetnika El Anatsui-ja, ki jo je so-kuriral.

 

Okwui Enwezor je bil v Ljubljani dvakrat, leta 2000 na pogovoru ob mednarodni razstavi v Moderni galeriji Ničvredno / Neprecenljivo, ki jo je kuriral gostujoči kustos Carlos Basualdo in pred dobrima dvema letoma na mednarodni konferenci Katera umetnostna zgodovina? In memoriam Piotr Piotrowski, ki jo je organizirala Moderna galerija v sodelovanju z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo, kjer je imel uvodno predavanje.

 

V spominu bo ostal kot kustos, ki je umetnost razumel kot pomembno orodje za interpretacijo, konfrontacijo in razumevanje družbene in politične sedanjosti, pri tem pa ni nikoli zanemaril njene estetske vrednosti.