MG+MSUM

IN MEMORIAM | Geta Brătescu (1926–2018)

Sem V 92. letu je umrla Geta Brătescu, ena osrednjih osebnosti avantgardne umetnosti v Romuniji.

 

Rojena je bila leta 1926 v kraju Ploieşti v Romuniji, od šestdesetih let naprej pa je živela in ustvarjala v Bukarešti. Obširen umetniški opus Gete Bratescu vključuje zelo raznolike medije kot so risba, kolaž, grafika, tapiserija in objekti, pa tudi fotografija, eksperimentalni film, video in performans.

 

Osrednja tema njenega vizualnega ustvarjanja je telo, oziroma, izkušnja telesa, drugi tematski sklopi so atelje, mitologija in klasična literatura. V svojem delu Brătescujeva pogosto uporablja prvine, ki govorijo o ženski senzibilnosti: tkanine, gledališki kostum, igle, ogledala. Vse te prvine, vključene v kolaže, tapiserije, objekte ali instalacije, vzbujajo vtis stalno grozeče nevarnosti, krhkosti telesa in življenja na sploh.  

 

Geta Brătescu je bila s svojo več kot šestdesetletno umetniško kariero zelo pomembna za evropsko avantgardno umetnost, mednarodno prepoznavnost pa je dosegla šele v zadnjih letih. Prvo večjo samostojno razstavo je imela leta 2015 v Tate Liverpool, z vsemi fazami svojega ustvarjanja pa je bila izčrpno predstavljena v romunskem paviljonu na lanskem beneškem bienalu. S svojim delom je bila prisotna tudi na zadnji documenti.

 

Moderna galerija hrani delo Gete Brătescu Ne nasilju iz leta 1974 v zbirki Arteast 2000+. Aluzivne oblike stenske instalacije in risb, ki je na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova na razstavi Izbor del iz zbirke. Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke so videti kot proteze, ki jih potrebuje izmaličeno in izmučeno telo. Telo je predstavljeno v odnosu do vsega, kar ga ogroža ali podpira.

 

Umetnica je v nekem pogovoru dejala: »V življenju sem veliko potovala in obiskovala muzeje, vendar nikoli kot turistka. Moja potovanja so bila raziskovalna in na njih sem se naučila, da je umetnost nekaj zelo resnega in da mora biti umetnik predvsem odgovoren.«