MG+MSUM

MG+MSUM | IN MEMORIAM | Ida Barbarigo (1920–2018)

V ponedeljek je preminila umetnica Ida Barbarigo, življenjska sopotnica Zorana Mušiča.

 

Italijanska slikarka Ida Barbarigo je izhajala iz znamenite beneške družine Cadorin in je obiskovala beneško Akademijo lepih umetnosti. Leta 1949 se je poročila z Zoranom Mušičem ter z njim živela do njegove smrti v Parizu in Benetkah.

 

Bila je svojevrstna umetnica, za nekatere zadnja predstavnica t. i. italijanskega novecenta, ali kakor so sicer nekoliko grenko zapisali v beneškem časopisu: »z njo je umrl herojski čas beneške povojne umetnosti, ko so bile Benetke pomembne tudi zaradi lastne umetnostne produkcije in ne zgolj kot prizorišče mednarodnih manifestacij«.

 

Njen slikarski opus so opredeljevali na različne načine, bodisi slogovno bodisi motivno. Od leta 1969 do začetka osemdesetih let je sodelovala na vseh mednarodnih grafičnih bienalih v Moderni galeriji, leta 1961 pa je imela celo samostojno razstavo v Mali galeriji.

 

Ida Cadorin ali Barbarigo tako nikakor ni bila samo muza velikega slovenskega slikarja, ki jo je tolikokrat portretiral in za katerega umetniško zapuščino se je po njegovi smrti tako vneto zavzemala in skrbela.