MG+MSUM

UMETNOST NA DELU | Otvoritveni program
22. september 2022 ob 15. uri
#
#
#
#
#
#
#

Umetnost na delu
Na razpotju med utopijo in (ne)odvisnostjo 
22. 9. 2022–29. 1. 2023, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

 
OTVORITVENI PROGRAM

ČETRTEK, 22. SEPTEMBER 2022

15:00–17:00 | Džuverović (ona/nje)
Arhiv solidarnosti jugoslovanskega gibanja neuvrščenih, dokumenti Olje Džuverović.

Prvo srečanje delovne skupine, na katerem bodo udeleženci (osebno ali preko spleta) skupaj proučevali Solidarnostni arhiv gibanja neuvrščenih, dokumente Olje Džuverović. Skupina si prizadeva za oblikovanje prostora, kjer bi se z arhivskimi materiali povezovali na globlji ravni in s tem presegli njihovo enoznačno predstavitev v kontekstu umetnostne razstave (preberite več).

PERFORMANSI na otvoritvi:

20:15–20:40 | Damir Avdić
Jaz anarhist
Koncertni performans temelji na resnični zgodbi človeka, ki se po vojni preseli v ZDA (v San Francisco), kjer se srečuje z banalnostjo svojih prepričanj. 

Od 20:15 | Hristina Ivanoska
Lahka akumulacija kapitala
Lahka akumulacija kapitala
je na raziskavi utemeljen osemurni performans, ki se posveča vprašanju diskriminacije žensk v makedonski tekstilni industriji. Naslov projekta se navezuje na knjigo Akumulacija kapitala Rose Luxemburg, ki je bila rezultat poglobljene analize Marxovega Kapitala
V času odprtja razstave bo umetnica na razstavljeno tekstilno delo izvezla nov stavek iz knjige Akumulacija kapitala Rose Luxemburg. 

20:40–21:00 | Siniša Labrović
Delaj na sebi
V performansu umetnik izvaja vaje, ki temeljijo na pilatesu, body workoutu in podobnih oblikah vadbe. Vaje predstavljajo serijo likov iz svetovne zgodovine umetnosti. 

Glasba: »Dus - Sheeboom«, Zvonimir Dusper Many Europes (Act 29)

21:00– 21:30 | Biljana Tanurovska - Kjulavkovski in Ivana Vaseva 
»Kako je moje življenje postalo kulturni delavec – kulturniki stopijo na oder«
Predavanje – predstavitev – performans
»Kako je moje življenje postalo kulturni delavec – kulturniki stopijo na oder« je analiza življenj dveh severnomakedonskih kulturnih delavk iz različnih generacij, ki delujeta na neinstitucionalni sceni v Severni Makedoniji, zgoščena v obliki predavanja-performansa dveh avtoric, ki sta ga dramaturško razvili v sodelovanju z dramaturgom Rokom Vevarjem iz Slovenije.

21:30–22:00 | Via negativa
EXTIMA: Rodovitna prst
Performans temelji na raziskavi o tesni povezavi med logiko civilizacije in okoljem ter o nesorazmernem vplivu ekološke degradacije na ženske, s posebnim poudarkom na okoljski in spolni nepravičnosti. 
Rodovitna prst je prvi del štiriletnega projekta pod skupnim naslovom EXTIMA. Olja Grubić v njem po eni strani raziskuje pozunanjenje intimnega kot temeljne geste umetnice, po drugi pa odpira zapleteno razmerje med privatnim in javnim, osebnim in družbenim.

Avtorica in izvajalka: Olja Grubić
Soavtorice in izvajalke: Lana Zdravković, Kristina Aleksova Zavašnik, Barbara Kukovec, Nohemi Barriuso
Avtorja glasbe: Andrej Fon, Vid Drašler
Produkcija: Via negativa

 

PETEK, 23. SEPTEMBER 2022

11:00–15:00 | Skupščinska razprava in delavnici
Skupščinska razprava: 11:00–12:30
Območja nekdanje Jugoslavije si poleg skupne zgodovine delijo tudi podobno izkušnjo bolj ali manj brutalne integracije v zahodni kapitalistični trg. Kulturni modeli večine držav so kompleksen konglomerat ostankov samoupravnih socialističnih struktur javnih zavodov in samostojnih kulturnih delavk in delavcev v kombinaciji z neoliberalnim projektnim delovanjem in prekarizacijo, ki ne omogoča dostojnega življenja. 
Moderatorka: Biljana Tanurovska – Kjulavkovski

 

Prva delavnica: 13:30–15:00 
Organiziranje delavk in delavcev v kulturi
V situaciji individualizacije postfordističnega dela, ko delavke in delavci nastopajo brez delovnega mesta in neposrednega nadrejenega in ko se prekarnost zažira tudi v življenje in odnose, je treba na novo premisliti možnosti organiziranja delavk in delavcev v kulturi. 
Moderator: Miha Zadnikar

Druga delavnica: 13:30–15:00 
Zagovorniške politike in spremembe kulturnega modela
Oblastniški diskurz nas sili v razumevanje nezmožnosti preživetja v kulturi prek polja individualnih porazov. Kaj so primeri dobre prakse varovanja delavskih pravic v kulturi na območju nekdanje Jugoslavije, kakšne konkretne spremembe kulturnega modela potrebujemo danes in kako jih lahko dosežemo?
Moderatorka: Vida Knežević

NEDELJA, 25. SEPTEMBER 2022

10:30–12:30 | Džuverović
(ona/nje)
Arhiv solidarnosti jugoslovanskega gibanja neuvrščenih, dokumenti Olje Džuverović
Na drugem srečanju delovne skupine bodo povabljeni udeleženci pričeli razpravljati o dokumentih Olje Đuverović, ki so hranjeni v okviru Solidarnostnega arhiva gibanja neuvrščenih. Skupina si prizadeva za oblikovanje prostora, kjer bi se z arhivskimi materiali povezovali na globlji ravni in s tem presegli njihovo enostavno predstavitev v kontekstu umetnostne razstave (preberite več).

 

 
Priporočamo