MG+MSUM

MG+MSUM | Ta veseli dan kulture
Četrtek, 3. december 2020
#

MEDNARODNA KONFERENCA | Ves svet kot naš svet

03. december 2020 — 04. december 2020

Mednarodna konferenca, zasnovana v sodelovanju z Društvom Igor Zabel, vnovič premišlja univerzalno v času globalnega kapitalizma in pandemije, da bi na novo razmislili skupno prihodnost in pojavnost umetnosti v svetu, ki (še) ni naš svet. Z nami bodo: T. J. DemosBoris GroysruangrupaApolonija ŠušteršičAlberto Toscano in Alenka Zupančič.

Dogodek bo na ogled prek spletnega prenosa v živo in bo potekal v angleščini. Konferenco lahko spremljate v živo med 15.00 in 17.00 CET na Youtube kanalu ali Facebook Live. Za dodatne informacije o konferenci se lahko prijavite k ogledu konference (Prijava).

 

 

Video vodeni ogledi po aktualnih razstavah

- Tematski sklopi o razstavi Andrzej Wróblewski, Čakalnica v Moderni galeriji, pripravil Marko Jenko.

- Tematska vodenja po stalni postavitvi v Moderni galeriji: 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi in Točke v času 1889 – 1991; Avantgarde (Marko Jenko), Fotografija (Lara Štrumej), Povojni modernizem (Martina Vovk), Partizanska umetnost (Miklavž Komelj), Umetnost tridesetih let (Asta Vrečko).

- Umetnica Jasmina Cibic predstavlja samostojno razstavo Fundus prizadevanja v +MSUM.

- Izar Lunaček vodi po razstavi Lewis Trondheim in Pijani zajci v +MSUM.

 

 

Spletna razstava Virusni avtoportreti

15. maj 2020 — 31. december 2020

Spletno razstavo Virusni avtoportreti smo začeli pripravljati sredi pandemije covida-19, ko smo bili še vsi doma izolirani. Najprej smo se obrnili na 23 mednarodno delujočih kustosov na različnih koncih sveta, da bi na osnovi spodnjega vabila predlagali vsak po pet umetnikov, ki bi naredili avtoportrete. Odzvalo se je 100 umetnikov od vsepovsod po svetu. Seveda tukaj nismo imeli v mislih dobesedno podob obrazov izbranih umetnikov, ampak bolj vse tiste sile, ki danes oblikujejo naše subjektivitete. Sile realnosti, ki pa je danes, v času pandemije, polna neznank: ne vemo, kakšna prihodnost je pred nami, zamišljamo si jo kot razpeto med dve možni skrajnosti: med možnostjo skrajno avtoritarnih režimov in med perspektivami družbe pravičnejše delitve dobrin. Prvič smo močno soočeni z minljivostjo vsega obstoječega, tudi nas samih, z našo lastno smrtjo, ki smo jo tako dolgo odrivali na rob misli. Življenje vse večjih pospeškov se je ustavilo, vsaj za trenutek, upajmo, da dovolj dolg za kolektivni premislek.

 

Izobraževalni programi na spletu in družbenih omrežjih

SLON V MUZEJU | Animateka 2020

28. november 2020, 5. december 2020, 6. december 2020

Pred nami je 17. Mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki vam poleg najlepših animiranih filmov za otroke ponuja tudi ustvarjalne delavnice animiranega filma. Tri Zoom delavnice animacije za otroke od 9. do 15. leta.

 

SLON V MUZEJU | Virusni avtoportreti

06. december 2020, ob 10.00 uri 

Kako vidimo in dojemamo sebe v teh virusnih časih? Ali nam je bivanje v izolaciji odkrilo kakšne nove plati naše osebnosti, nekaj, česar poprej nismo poznali in se je pokazalo šele v času (prisilnega) mirovanja? Animacija v sodelovanju z Društvom za izvajanje filmske vzgoje Slon. Primerno za mlade od 11. leta naprej.

 

ČUDEŽNI ČAJ | Delite z nami recept za (babičin) čaj

Za vse generacije ... Za desetimi gorami, enajstimi rekami in stotimi cestami je živel hudobni virusni kralj Korona...

 

MALI KORAKI za vse generacije

Cikel vodstev #ostanidoma je nastal že spomladi 2020, v času zaprtja muzejev. Gre za »sprehode« po moderni in sodobni umetnosti, ki so podobni našim muzejskim druženjem, ko Mali koraki pogumno stopajo novim izzivom naproti.

 

(S)TRIP | Stripovsko popotovanje za pogumne

Virtualno stripovsko popotovanje, kjer vas čakajo nenavadni stripi, simpatično vodstvo kustosa razstave in zanimive stripovske naloge po navodilih ekipe Pijanih zajcev. Vendar pozor, naši striparji opozarjajo - naloge so precej zahtevne, zato pa toliko bolj zabavne. Le pogumno!

 

ZOOM VODENI OGLEDI za dijake in študente

Naši vodiči Janja Zupančič, Urška Sterle in Miha Valant vas bodo popeljali skozi razstavne dvorane Moderne galerije (MG+) in Muzeja sosobne umetnosti Metelkova (+MSUM) ter vam na ta način poskušali popestriti ure pouka na daljavo.

 

 

KNJIGARNI MG+MSUM

Knjigarni v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova sta trenutno zaprti, vendar lahko publikacije naročite po pošti. Pišite nam na info@mg-lj.si in navedite, katere publikacije želite. Plačate lahko po povzetju ali po predhodnem plačilu na naš bančni račun. 

 

 

 

Priporočamo