MG+MSUM

DELAVNICA 2019 | Analiza sodobnega plesa
#

Na delavnici Analiza sodobnega plesa se bomo osredotočali na tista konkretna dela in prakse, ki so tesneje povezana s sodobnimi umetniškimi praksami zadnjih desetletij. Na obdobje, ko se je sodobni ples odmaknil od klasičnih form modernih plesnih kompozicij. Ko je v svoje prakse uvedel:

  • različne modele proceduralizmov (novih metod koreografskih proizvodenj, konstrukcijskih principov, partitur, nalog itn.),
  • ko je začel naseljevati alternativne prostore ali gledališča pretvarjati v neobičajne arhitekturne konfiguracije ali konstruirati specifične ambiente,
  • koreografirati predmete ali koreografije umeščati v funkcionalna prostorska orodja,
  • transformirati telesa izven kinetičnih kompozicijskih konfiguracij ter politizirati telesa,
  • spreminjati časovnost plesa izven modernih stilnih in kompozicijskih dispozitivov,
  • ko je različne socialne in kulturne prostore pretvoril v mesta specifičnih telesnih sledi,
  • ko je gotove plesne in telesne identitete (kaj je ples?) pretvoril v vprašanja fundamentalnih plesnih dejanj (koroegrafskih performativov; kaj ples ali telo naredi?),
  • ko je svojo pojmovanje plesne materialnosti s telesa razširil na njegove druge oblike,
  • ko se je začel spogledovati z drugimi umentiškimi in medijskimi praksami itn.

 

VODJA DELAVNICE

Rok Vevar, Začasni slovenski plesni arhiv.

 

METODA

Vsaka delavnica bo temeljila na posameznem plesnem delu ali seriji primerov, ki si jih bomo ogledali na videih iz avdio-vizualne zbirke Začasnega slovenskega plesnega arhiva v +MSUM. Temeljila bo na predavanjih in pogovorih. Na posamezne seanse bomo povabili goste: koroegrafinje in koroegrafe, teoretičarke in teoretike, kuratorice in kuratorje naše domače sodobnoplesne skupnosti. Slušateljicam in slušateljem bo ob delavnicah omogočen ogled predstav bodisi brezplačno bodisi po znižanih cenah vstopnic.

 

KJE IN KDAJ? 

Delavnica bo potekala dvakrat mesečno ob petkih med 15:00 in 18:00 uro v Začasnem slovenskem plesnem arhivu v Muzeju sodobnih umetnosti Metelkova, 1. nadstropje. V primerih, ko delavnice zaradi objektivnih okoliščin ne bo mogoče izvesti na predviden termin, bomo poskrbeli za nadomestne termine.

 

20. september 2019

4. oktober 2019

18. oktober 2019

8. november 2019

22. november 2019

6. december 2019

20. december 2019

 

ZA KOGA JE DELAVNICA PRIMERNA? 

Delavnica je primerna za dijake srednjih šol in gimnazij, študente in starejše gledalce sodobnega plesa. Primerna je za bodoče plesne kritičarke in kritike, ki bi si želeli obogatiti svoje znanje o sodobnem plesu. Predznanje je zaželjeno, vendar ne nujno.

 

Delavnica je brezplačna. Prijavite se na elektronski naslov: rok.vevar@gmail.com, v predmetu: ANALIZA SODOBNEGA PLESA.

 

Delavnica je del projekta S(v)odobnost, svoj potencial razvij skozi sodobno umentost, in je financirana s strani Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije. V sodelovanju s spletnim portalom Neodvisni. Produkcija: +MSUM, Neodvisni, Nomad Dance Academy Slovenia.