MG+MSUM

MG+ | POBARVAJ ME, POIŠČI ME! | Aktivno raziskovanje stalne zbirke (za najmlajše)

 

Dragi starši, vzgojitelji, učitelji!

 

Pobarvanke so med našimi najljubšimi pripomočki ob vodenih ogledih za najmlajše, ker se ob tej relativno preprosti nalogi hitro sprostimo in povežemo, obenem pa so odlična osnova za pogovore o naših muzejskih zbirkah, umetniških delih in njihovih avtorjih, ter o umetnosti na splošno.

 

Po uvodnem pogovoru in barvanju, se naša druženja običajno nadaljujejo v razstavnih prostorih stalne zbirke umetnosti 20. stoletja na Slovenskem. Ker zaradi epidemioloških razmer obisk muzeja ni vedno mogoč, smo del druženja s pobarvankami prilagodili za spletno uporabo.

 

Upamo, da vam bo material, ki smo vam ga pripravili, v zabavo in pomoč pri učenju in odkrivanju umetnosti. Zavedamo se, da so muzejske izkušnje ob ogledu originalnih umetniških del nenadomestljive, zato si želimo, da bo ta spletni material kmalu samo uvodna dejavnost v naše srečanje v živo.

 

 

Najprej natisnite pobarvanke in si pripravite voščenke, flomastre ali barvice. Lahko se odločite pobarvati eno ali več pobarvank. Ne glede na to, katero pobarvanko ste izbrali, si pred pričetkom barvanja skupaj zastavimo nekaj osnovnih vprašanj:

●      Kaj menite, kako veliko je umetniško delo, ki ga barvate?

●      Ali lahko na prvi pogled presodite, ali gre za sliko, kip, fotografijo ali katero drugo umetnostno obliko (npr. umetniško instalacijo)?

●      Kaj se vam zdi, iz katerih materialov je narejena umetnina, ki jo barvate?

●      Zakaj ste izbrali ravno to barvo ali vzorec pri barvanju?

●      Ali lahko prepoznate motiv umetniškega dela, ki ga barvate (kaj umetnina predstavlja)?

●      Zakaj ste se odločili prav za to pobarvanko, čeprav morda ne veste kaj predstavlja (ker vam je všeč motiv, ker se vam zdi zanimiva...)?

 

Po uvodnem delu se naše druženje običajno nadaljuje v razstavnih prostorih stalne zbirke umetnosti 20. stoletja na Slovenskem, kjer skupaj poiščemo umetnine, ki smo jih izbrali in pobarvali.

 

Med sprehodom po razstavi se pogovarjamo o času in okoliščinah, v katerih so razstavljena dela nastala. Ustavimo se pri umetninah, ki so upodobljena na pobarvankah in naše izdelke primerjamo z originalom. Pogovorimo se o morebitnih razlikah med originalom in našimi pričakovanji med barvanjem.

 

V času epidemije, ko se po razstavnih prostorih ne smemo sprehajati skupaj, smo vam pripravili navodila in material na spletu. Kliknite in lahko si boste prebrali, kaj se ob umetniških delih pogovorimo ob obisku v muzejskih prostorih, oglejte si reprodukcije del v naši spletni zbirki in jih poiščite na fotografijah na spletu.

 

Takoj ko bo obisk muzejev mogoč pa vas vabimo, da nas spet obiščete. S seboj prinesite pobarvanke, s katerimi bomo skupaj poiskali izbrana dela na razstavi! V MG+MSUM-u vas čaka še veliko pobarvank in zgodb, in kar je najvažnejše, umetniških del.