MG+MSUM

Dušan Tršar

 

DUŠAN TRŠAR, SO I, 1969, neon, pleksi steklo

 

Še ena nenavadna, ne popolnoma razumljiva pobarvanka, pri kateri ste vedno v dvomu ali gre za kip ali pa je upodobljena slika z močno poudarjenim okvirjem.

 

Tršarjevo delo na razstavi najdemo med umetninami iz 70ih let prejšnjega stoletja, kjer je vprašanje okvirjev posebej poudarjeno - nekatere slike imajo samo podokvir, podokvirji pa so velikokrat različnih in nenavadnih oblik; nekatere slike pa še podokvirjev nimajo in visijo na steni kot kos blaga ali platna ali pa slikarsko platno namesto tkanine zamenja kak drugi material.

 

Umetnost 70ih let prejšnjega stoletja na splošno zaznamuje eksperimentalnost, poskus, igrivost, raziskovanje. Zato ne preseneča, da našega okvirja s pobarvanke ne najdemo na steni, temveč na sredi razstavne dvorane. Gre za delo Dušana Tršarja, umetnika znanega po nenavadnih svetlobnih objektih, ki so bili v tistem času pravo odkritje.

 

V duhu sedemdesetih let Tršar raziskuje in uporablja različne materiale ter jih povezuje v nenavadne odnose in abstraktne oblike. Umetnikova svetlobna skulptura vas vedno znova navduši, kar izkoristimo za uvodni pogovor o sodobnih umetniških praksah. Veselje pa je toliko večje, ko tudi vaše pobarvanke postanejo vidne v temi, kar dosežemo s posebnimi fluorescentnimi barvami.