MG+MSUM

Zdenko Kalin

 

ZDENKO KALIN, Otroške igre III (Slepe miši), 1953, bron

 

Pozor, otroci na razstavi!

Preden si ogledamo razstavo ponovimo, kako se je treba obnašati v muzejskih prostorih - na razstavah ne tečemo, ne dotikamo se umetnin, pozorni smo na to kje hodimo, saj muzej in galerija nista igrišče. Pa vendarle tudi v galeriji obstajajo izjeme: Med njimi je skupina otrok, ki teh pravil ne upošteva! vrtijo se v krogu Zdenka Kalina, in se z zavezanimi očmi igrajo slepe miši... To razigrano skupino imenujemo Kalinovi otroci in kot ste verjetno že uganili, njihovi obrisi nastopajo tudi v naši pobarvanki.

 

Otroške igre Zdenka Kalina nam ponujajo veliko tem za pogovor; najprej se osredotočamo na občutek gibanja, ki ga, kljub izbiri težkega materiala kot je bron, kipar mojstrsko obvlada, s svojo tehniko pa nam pričara občutek plesa, vrtenja, vetra v laseh...

 

V dvoranah z deli iz 70ih in 80ih let prejšnjega stoletja skulpture Kalinovih otrok primerjamo s še eno umetnino, ki pa je resnično v gibanju, in to je - akvamobil Slavka Tihca. Ta zanimiv, gibajoči se objekt vas vedno znova navduši s svojo igrivostjo in nenavadnostjo ter je odličen uvod v razumevanje moderne in sodobne umetnosti.