MG+MSUM

Andraž Šalamun

 

ANDRAŽ ŠALAMUN, Bizon, 1986, olje na platnu

 

Ob koncu sprehoda nas čaka veliko presenečenje! Ko rečemo veliko, to razumite dobesedno.

 

Najboljši del skupnega ogleda so vaše reakcije ob umetniških delih, ki se precej razlikujejo od pričakovanj s pobarvank. Bizon Andraža Šalamuna je definitivno takšna umetnina, ki vas kljub namigom o njeni velikosti, vedno znova preseneti in navduši. In to je čar in bistvo vsakega skupnega ogleda na razstavi! To je moč umetnine, ki te prevzame ne glede na poprejšnja pričakovanja.

 

O divjem, svobodnem bizonu, ki teče po velikanskem slikarskem platnu brez okvirja obstaja zanimiva anekdota, ki jo je Šalamun povedal v nekem intervjuju. Navdih za ta nenavadni motiv (bizoni namreč ne živijo v naših krajih) je prišel iz skodelice kave, v katero naj bi mu padel bizon.

 

Zakaj je padel bizon slikarju v kavo oz. kako lahko sploh bizon pade v kavo? Ob naslednjem toplem napitku poiščite, katera žival pa je vam padla v skodelico! Njene oblike si lahko zamislite ob peni in barvnih odtenkih pijače ali v usedlini na dnu skodelice. Domišljija res nima meja, tako kot jih nima Šalamunov bizon, ki teče po platnu brez okvirja.