MG+MSUM

Gabrijel Stupica

 

GABRIJEL STUPICA, Avtoportret s hčerko, 1956, olje na platnu

 

Že na prvi pogled je jasno, da iščemo sliko, natančneje portret moškega, ki ima ob sebi deklico. Vendar pa željo po raziskovanju naprej spodbudi občutek nekakšne skrivnostnosti, ki ga to umetniško delo oddaja- Kdo je človek na sliki? Ali je deklica njegova hčerka? V kakšen nenavaden “prostor” sta postavljena oba lika? Iskanje umetniškega dela in odgovorov na razstavi v hipu postane prava raziskovalna pustolovščina!

 

Odgovore (in tudi obširnejšo zgodbo) dobimo kar pri samem umetniškem delu - velikem oljnem platnu Gabrijela Stupice, ki ga lahko vedno prepoznate kot slikarja, saj ga izdajajo barvni madeži na oblačilih in paleta, ki jo drži v roki, pa tudi kvadrati v ozadju, ki predstavljajo slike v ateljeju. Ob njem stoji hčerka Marija Lucija. Posebej vas navduši dejstvo, da so (bili) vsi člani družine Stupica slikarji oz. slikarke! Prepričani smo, da se tudi v vaši domači knjižnici najde kakšna knjiga pravljic z ilustracijami Marlenke Stupica (slikarjeve žene), Marije Lucije Stupica (hčerke) ali pa Hane Stupica (vnukinje).

 

Delo Avtoportret s hčerko se navezuje tudi na Stupičino sliko Miza z igračami in naše ugibanje, ali je deklica s slike kriva za razmetane igrače na mizi v ateljeju. Večino igrač na mizi prepoznate, tiste skrivnostne pa vam razkrijemo mi!

 

Kako smo odkrili, katerih predmetov oz. igrač na sliki ne moremo prepoznati? Katere skrite detajle in zgodbe odkrijemo na (ostalih) razstavljenih slikah Gabrijela Stupice? Ali nas lahko varajo lastne oči? Pripravite svoje pobarvanke in pridite na ogled v galerijo! Najavite nam svoj obisk, da vam bomo v živo razkrili vse zanimivosti in skrivnosti Stupičinih slik.