MG+MSUM

+MSUM | DELAVNICE | Igriva arhitektura | 2015/16

 

MESTO PO MERI ČLOVEKA

Sobota 17. oktober 2015 ob 16. uri

Delavnico bo vodila krajinska arhitektka Maja Baloh.

Jan Gehl je oblikoval mesta po meri človeka in v skladu z njegovimi idejami bomo raziskovali okolico muzeja in se spraševali kako različna okolja vplivajo na nas, naša življenja in zdravje. Pozornost bomo posvetili zaznavanju prostora, zasebnim in javnim prostorom, merilu, pogledom, elementom in materialom ... skratka vsemu, kar nam daje informacije, zakaj nam je nek prostor všeč ali ne, a tega običajno ne znamo dovolj jasno pojasniti. V drugem delu bomo risali prostore na velike liste papirja in si izmenjevali mnenja o tem, kje v narisanih prostorih bi se najboljše počutili in kje najmanj, ter kako bi jih lahko izboljšali za čim boljšo bivalno izkušnjo. 

 

INŽENIRJI IN ARHITEKTI

Sobota 14. november 2015 ob 16. uri

Delavnico bosta vodila arhitekta Andreja Pikelj in Matjaž Suhadolc.

Pier Luigi Nervi, veliki italijanski inženir in arhitekt, je v 20. stoletju premikal meje mogočega na področju armiranega betona. Izjemno drzne in elegantne konstrukcije tudi po pol stoletja še vedno jemljejo dih in so pravi navdih vsem, ki se spoznavajo z arhitekturo. Na delavnici bomo postali mali inženirji in iz preprostih gradiv izdelali konstrukcijo, kakršne je načrtoval Nervi. 

 

OD RAVNIH BAROČNIH DO VIJUGASTIH POTI KRAJINSKEGA SLOGA

Sobota 16. januar 2016 ob 16. uri

Delavnico bo vodila krajinska arhitektka Petra Grmek.

Ste vedeli, da tudi v krajinskem oblikovanju obstajajo različni slogi? V zgodovini se jih je zvrstilo kar nekaj, na delavnici pa bomo pobliže spoznali dva, ki sta pomembno vplivala na izgled parkovnih ureditev še dolgo po "njunem" času. S pomočjo načrta bomo najprej postavili preprosto maketo baročne vrtne ureditve, ki jo bomo nato preoblikovali z mehkimi vijugastimi potmi krajinskega sloga, ki bodo naš "park" pokazale v popolnoma drugačni luči. Vas zanima kakšni pogledi na park se nam bodo odprli tedaj?

 

OD GEOMETRIJSKEGA LIKA DO GEOMETRIJSKEGA TELESA

Sobota 27. februar 2016 ob 16. uri

Delavnico bosta vodila arhitekta Anže Koren in Viktorija Žavbi.

R. Buckminister Fuller je v začetku 20. stoletja iskal načine, kako izboljšati človeško prebivališče s pomočjo tehnološkega znanja, ki ga je apliciral na gradnjo konstrukcij. S tem je želel gradnjo narediti bolj učinkovito in enostavno, da bi lahko postala dostopna širši množici ljudi. Na delavnici se bomo poigrali z geometrijskimi liki in z njihovo pomočjo njih izdelali zanimive konstrukcije.

 

HIŠA IZ GLINE

sobota 19. marec 2016 ob 16. uri

Delavnico bo vodil arhitekt Vid de Gleria.

Glina kot gradbeni material spremlja človeštvo že od pradavnine. Na delavnici bomo spoznali arhitekturo arhitekta Martina Raucha, ki gradi iz gline in nato tudi sami preizkusili kako lahko košček gline postane naš novi dom.

 

PAPIRNATA HIŠA

sobota 16. april 2016 ob 16. uri

Delavnico bo vodila arhitektka Nina Majoranc.

Shigeru Ban je japonski arhitekt, ki je znan po svojem inovativnem delu s papirjem, zlasti recikliranih kartonskih ceveh. Spoznali bomo njegova dela in možnosti različne uporabe materialov, ter izdelali svojo papirnato hišo.

 

ULICA IDEJ

sobota 21. maj 2016 ob 16. uri

Delavnico bodo vodili arhitekti: Jure Hrovat, Ana Kosi in Ana Kreč (svet vmes).

Kaj so "prostori vmes" ? Kako nastanejo, kje jih najdemo in kako jih razvrščamo? Zakaj so tako pomembni, tako v mestih kot tudi v šolah, vrtcih in ostalih javnih zgradbah? Kako jih oblikujemo in zaznavamo?

Najprej bomo predstavili primere uspešne prakse doma in v tujini, in izpostavili arhitekte, ki so se v preteklosti ali danes ukvarjali s podobno tematiko. Nato bomo preko igre in oblikovanja velike makete - "Ulice idej", z uporabo različnih materialov in lastne kreativnosti ustvarili domišljijski prostor vmes, takega, kot ga vidijo otroci in naključni obiskovalci delavnice.