+MSUM | IGRIVA ARHITEKTURA | sezona 2018/19

 

DELAVNICE IGRIVA ARHITEKTURA 2018/19

Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)

 

NAPOVEDUJEMO:

Sobota, 16. februar 2019 | 16.00‒18.00

Sobota, 9. marec 2019 | 16.00‒18.00

Sobota, 27. april 2019 | 16.00‒18.00

 

MOJ PROSTOR, MOJ DOM

Sobota, 16. februar 2019 ob 16. uri

Delavnico bo vodila arhitektka Irena Kirn.

 

Vpliv prostora na naše življenje je precej večje, kot se tega dejansko zavedamo. Prostor, kjer bivamo, nas oblikuje – našo osebnost, naše življenje. Najprej mi izberemo in oblikujemo svoj prostor – dom ‒ in nato dom oblikuje nas in naše bivanje.

Kakšen je moj najljubši prostor? Koliko prostora potrebujem? Kako se počutim v njem? Kaj se mi zdi lepo? Kaj potrebujem in o čem sanjam?

Raziskali bomo svoj prostor, svoj dom in skozi to samega sebe. Naredili bomo kolaž sanjskega doma – pa naj bo ta sredi mesta, v naravi ali pa na Marsu.

 

Program izobraževanja za otroke na področju arhitekture in prostora pod imenom Igriva arhitektura deluje pod okriljem Centra arhitekture (CA) že sedmo leto, v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) pa že četrto leto. Tudi letos smo k sodelovanju povabili mlade arhitektke in arhitekte, ki bodo otrokom na sproščen in igriv način odpirali nove svetove ter jih skupaj z njimi gradili. Delavnice so namenjene otrokom od 5. do 12. leta starosti in so brezplačne.

Projekt podpira Mestna občina Ljubljana.

 

 

PRETEKLE DELAVNICE:

delavnica | NARAVNA GRADIVA SKOZI 5 ČUTOV

Sobota, 20.oktober 2018 | 16.00‒18.00

Človek si je že od prazgodovine naprej za zaščito pred vremenskimi vplivi in divjimi zvermi gradil bivališča iz materialov, ki so mu bili pri roki. Znanost in tehnika sta prinesla napredek pri gradnji, z vračanjem k tradicionalnim gradivom pa tkemo vezi z davnimi predniki.

Raziskovanja naravnih gradiv se bomo lotili z vsemi 5 čuti, zatem pa iz kamna, lesa, gline, trstike in slame zgradili bivališče.

Delavnico bo vodila arhitektka Nina Kozin.

 

delavnica | ZUNAJ, ZNOTRAJ

Sobota, 24. november 2018 | 16.00‒18.00

Na delavnici se bomo osredotočili na osnovno orodje arhitekture ‒ na element pregrajevanja ‒ in se ob primerih pogovorili o načinih ter oblikah takšnega zamejevanja prostora ter se osvobodili arhetipske podobe stene. Pod vprašaj bomo postavili vprašanje izkušnje »zunaj« in »znotraj«, pa tudi, kako lahko razumemo pojem stene, paravana, zaslona, draperije, v odnosu do funkcije, svetlobe, zvoka, prostorskih zmogljivosti in likovnih možnosti.


Za izdelavo abstraktnega izdelka bomo uporabili samozatezne plastične vezice, iz katerih bomo izdelali draperijo in jo s pomočjo osvetlitve preučevali v njeni vertikalni (paravan) in horizontalni (baldahin) podobi.

 

delavnica | OD KOD PRIHAJAM?

Sobota, 19. januar 2019 ob 16. uri

V evropskem letu kulturne dediščine si želimo spodbuditi občutek pripadanja skupnemu evropskemu prostoru. Kulturna dediščina je pomemben element naše identitete, Tromostovje, Ljubljanski grad, Kongresni trg, pastirski stanovi in podobno so prostori ali objekti, mimo katerih hodimo vsak dan in jih opazimo ali pa tudi ne. S pomočjo grafičnih predstavitev se bomo seznanili z nekaterimi najbolj zanimivimi slovenskimi arhitekturami iz preteklosti, nato pa bomo z barvnimi svinčniki oblikovali svoje poštne razglednice. Poslali jih bomo svojim prijateljem in jim predstavili kraje in stavbe, kamor bi jih radi povabili.

Delavnico bo vodila arhitektka Barbara Žižič.