MG+MSUM

Mednarodni muzejski dan 2017
Četrtek, 18. maj 2017 | 16.30 – 18.00
#
#
#
#

Moderna galerija, MG+

Četrtek, 18. maj 2017, 16.30 – 18.00 ure

 

Brezplačno javno vodstvo: po razstavi  Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti, vodi kustosinja razstave Bojana Piškur

 

Dediščina 1989 se ukvarja z največjo od razstav, katerih naslov se je začel s pridevnikom jugoslovanski in ki so prispevale k skupnemu jugoslovanskemu kulturnemu prostoru. Ponovno poskuša premisliti idejo skupnega, in sicer kot nečesa inherentno konfliktnega, kar pa je v času socialistične Jugoslavije, v vzdušju multikulturnosti in kolektivnosti kljub temu stimuliralo sposobnost družbenega povezovanja in solidarnosti.

 

Na ogled:

Razstava 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi prekinja linearnost kronološke postavitve modernističnih del s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

 

Avditorij Moderne galerije ob 18.00 uri

Moderna galerija v Ljubljani in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani vabita na predstavitev projekta v teku z naslovom Po kreativni poti do praktičnega znanja (2016 – 2017). Dogodek z nasloveom Marij Pregelj pod drobnogledom bo namenjen raziskavi slikarjeve tehnologije, načrtovanje posegov in sodelovanje pri konserviranju-restavriranju izbranih umetnin. Dogodek se bo odvijal na Mednarodni muzejski dan v okviru 10. konzervatorsko-restavratorske transverzale.

 

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Četrtek, 18. maj 2017, ob 17.00 uri

 

Brezplačno javno vodstvo: po razstavi Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča vodi kustosinja razstave Barbara Borčić.  

 

Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča je drugi del projekta Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov. Razstava prikazuje razširjeno polje umetnosti osemdesetih let, za katero je bila značilna praksa, ki so jo zaznamovale večmedijskost, samoorganiziranost, interdisciplinarnost, transgeneracijskost in skupinsko avtorstvo. Razstava je zasnovana po značilnih prizoriščih in dogodkih, zlasti so poudarjene izbrane avtorske instalacije.

 

Na ogled:

Razstava Nizkoproračunske utopije – reciklirano drugič je osma postavitev zbirke Moderne galerije Arteast 2000+, v kateri razvijamo koncept zbirke kot orodja. V okviru pričujoče razstave razlagamo zbirko in muzej kot orodji za vzdrževanje utopične zavesti.

 

Skupna razstava

Skupno razstavo Nacionalni muzeji Slovenije smo pripravili ob ICOM Mednarodnemu dnevu muzejev, ki ga obeležujemo 18. maja 2017. Letošnja vodilna tema Muzeji in spregledana preteklost: Nepovedano v muzejih ponuja refleksije spominov in različne predstavitve interpretacij preteklosti.

[PDF] vabilo na odprtje, ki bo v četrtek, 18. maja 2017, ob 11.30 uri na Muzejski ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem. Razstavo bo odprla dr. Kaja Širok, predsednica ICOM Slovenija (The International Council of Museums). 

 

 

ZA OTROKE

Moderna galerija, MG+, četrtek, 18. maj 2017, 17.00–18.00 ure, KJE ŽIVI MODERNA UMETNOST?

Musej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, četrtek, 18. maj 2017, 17.00–18.00 ure, KJE ŽIVI SODOBNA UMETNOST?

 

Igrivi vodeni ogledi NoO Parental Advisory! so namenjeni otrokom od 5. do 12. leta starosti. Na vodstvih se ob izbranih delih na stalnih ali začasnih razstavah pogovarjamo o temah, s katerimi nas dela nagovarjajo - o umetnosti, muzejih, družni, znanosti in tehniki, vesolju, medicini in biologiji, mitologijah, idr. Prilagojeno vodstvo za otroke vključuje zraven sproščenega pogovora tudi igro in aktivno sodelovanje. Število mest je omejeno, obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

 
Priporočamo