MG+MSUM

RAZSTAVA | SONICA | Tuomas A. Laitinen
27. september 2021 — 03. oktober 2021
#

Habitat Cascade, 2019

Instalacijsko okolje, ultrazvočna avdio instalacija, video, stekleni predmeti narejeni za hobotnice.

fotorafija z razstave, WAM-museum, Turku, Finland

 

 

V sodelovanju s Festivalom Sonica v organizaciji  MOTA - Muzeja tranzitornih umetnosti
www.sonica.si

 

27. september – 3. oktober 2021, Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)

Odprtje: ponedeljek, 27. september 2021, ob 20.00 uri

Novinarska konferenca: ponedeljek, 27. september 2021, ob 12.00 uri

 

Umetnik Tuomas A. Laitinen v svojih raziskavah prepletenosti medvrstnega sobivanja dela z gibljivimi slikami, zvokom, svetlobo, steklom, kemičnimi in mikrobnimi procesi ter z algoritmi. Ustvarja situacije in instalacije, ki se poglabljajo v porozno medsebojno povezanost jezika, telesa in snovi v spreminjajočih se ekosistemih. Zadnja leta se ukvarja z vprašanji ekologije, pojmi razširjenega uma in produkcijo znanja. Dela so pogosto narejena iz prosojnih in prozornih materialov, kar omogoča plastenje in lomljenje materialnih odnosov in različnih epistemoloških sistemov.

Laitinen se že od leta 2016 v delu svojega umetniškega raziskovanja in prakse dotika raziskav razmišljanja in zavedanja ne-človeških umov, še zlasti hobotnic. To prikazuje z različnimi materialnimi prijemi: s steklenimi predmeti, izdelanimi za hobotnice, številnimi video in avdio deli in s serijo glifov – narejenih kot črkopis in kot niz steklenih predmetov – izpeljanih iz raziskav o gibih lovk pri hobotnicah.

Prikazan bo video Hemocianin, ki nastal v sklopu razvoja teh raziskav. V videu, ki vzporeja prizore vročega tekočega stekla in telesne gibe hobotnice, umetnik raziskuje kognicijo in zavest hobotnice in njeno interakcijo s steklenimi skulpturami kot svojstveno arhitekturno intervencijo v njeno življenjsko okolje ter njene (z)možnosti integracije vanj.   

V zadnjem času se je Laitinen z deli predstavil na 21. bienalu v Sydneyju, 7. bienalu v Bukarešti, bienalu Screen City 2019 (Stavanger), SADE LA (Los Nageles), v Amado Art Spaceu (Seul), Moving Image v New Yorku, A Tale of a Tub (Rotterdam), Art Sonje Centru (Seul), v galeriji Helsinki Contemporary, v Muzeju sodobne umetnosti Kiasma, v EMMA – Espoo Museum of Modern Art, v Muzeju sodobne umetnosti Šanghaj in v Cinemateca do MAM Rio de Janeiro. 

 

http://www.tuomasalaitinen.com/

 

Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ. Udeležijo se ga lahko samo osebe z dokazilom o izpolnjevanju enega od PCT pogojev.

Priporočamo