MG+MSUM

U3 | Lina Rica in Boštjan Čadež: TEKSTOM(L)AT
#
#
#

Lina Rica in Boštjan Čadež

Tekstom(l)at

Animacija, 2014

 

Tekstom(l)at je v realnem času generirana animacija, ki naključno izbira dele obravnavanega besedila in jih oblikuje v stavek brez interpunkcijskih znakov in brez konca. Vrste besed so sestavljene v maniri kolaža časopisnih izrezkov. Ob nastanku nove vrste se ostale pomaknejo za eno mesto navzgor. Na ta načinTekstom(l)at skozi dekonstrukcijo besedila in smisla odpravlja kronologijo in podaja nove smisle. Vzpostavlja tekstualni prostor, ki daje dom besedam, jim brez predsodkov o njihovem pomenu določa položaj in s tem ustvarja in gradi zmedo. V kontekstu sodobnega informacijsko komunikacijskega časa Tekstom(l)at z manipulacijo relativizira informacije in ustvarja prostor za nova spoznanja. S tem vzpostavlja vez med tekstom kot dogodkom in zunanjimi, izkustvenimi procesi nelinearnega branja, mišljenja. 

 

Lina Rica, Boštjan Čadež

 

 

 

Lina Rica je intermedijska umetnica, ki delujejo na področju instalacij z uporabo videa, grafike, fotografije in animacije. Pri svojem delu obravnava družbene procese preteklih in sedanjih svetov in njihovih vplivov na sodobnega posameznika. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu leta 2008, z nagrado za najboljšo umetniško teza na oddelku za grafiko. Njena dela so bila predstavljeni in objavljeni na nacionalni in mednarodni ravni. Leta 2006 je dobil častno omembo žirije 4. hrvaškega trienala grafika in nagrado ALU v Zagrebu za posebne študijske dosežke. Njene grafike so del zbirke MGLC ter Critical Mass in Femicomix Portfolio. Od leta 2012 je bila kustosinja 23. razstav v umetniško vodenem galerijskem prostoru GaleRica v Makarski.

 

Boštjan Čadež je intermedijski umetnik. Študiral je industrijsko oblikovanje na ALUO v Ljubljani. V času študija je dobil priznanje za posebne študijske dosežke za oblikovanje pnevmatike Sporty, ki jo še danes proizvaja in prodaja podjetje Sava. Istočasno je bil aktiven na področju grafitov in ulične umetnosti, ter objavil tri kompilacije avdio-reaktivnih animacij na internetni strani takrat zelo popularnega mp3 predvajalnika Winamp. Z interaktivno računalniško igračo Line Rider, oblikovano pod mentorstvom profesorja Zdravka Papiča, je bil uspešen na svetovnem trgu in za delo prejel prestižno nagrado za inovacijo na srečanju razvijalcev računalniških iger v San Franciscu. Za tem je sodeloval z umetnikom Veliborjem Barišičem na projektu PPP box, v okviru katerega je v pomembnih galerijah doma in v tujini, razstavljalo več ducat umetnikov. Leta 2013 je dobil nagrado Zlata ptica v kategoriji intermedijske umetnosti. V zadnjem času se osrodotoča predvsem na področje računalniške, v realnem času generirane in generativne grafike ter robotike, ki jih predstavlja v obliki performansov in inštalacij.

 

Boštjan in Lina sodelujeta od leta 2010. Z video performansi sta nastopala na več festivalih in dogodkih v klubih in avtonomnih kulturnih centrih na prostoru bivše Jugoslavije. Od leta 2012 v Makarski (Hrvaška) vodita umetniški prostor GaleRica.