MG+MSUM

NAGRADA ICOM Slovenije za razstavo Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih

V četrtek, 12. decembra 2019 je minister za kulturo, mag. Zoran Poznič v Muzeju novejše zgodovine podelil nagrade ICOM Slovenije za najboljše mednarodne projekte slovenskih muzejev in galerij.


Nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme (Muzeji kot kulturna središča-prihodnost tradicije) je prejela razstava Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, kustosinje Bojane Piškur, ki je bila na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova od 7. marca – 10. septembra 2019.


Nagrada se podeljuje posameznikom, skupini ali organizacijam, ki s pripravo razstav, projektov, dogodkov in prireditev na temo Mednarodnega muzejskega dne vzpodbujajo kreativni razmislek o razpisani temi in s tem odražajo aktualno in angažirano stanje muzejskih institucij v svetu.


Komisija je razstavi Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki je bila rezultat večletnega raziskovalnega dela podelila nagrado zaradi izrazito mednarodno umeščenega snovanja projekta, v katerem so z Moderno galerijo sodelovali muzeji umetnosti v Sloveniji, Srbiji, Črni gori, Čilu, na Japonskem, v Bangladešu in Hong Kongu.


Iz utemeljitve: Koncept raziskave in razstave je presegel pogled na konkreten zgodovinski čas in prostor ter z njima povezana temeljna vprašanja in dileme. Aktualizacija vprašanj, ki so neločljivo povezana s prizadevanji gibanja neuvrščenih, med katerimi je bilo v ospredju vprašanje solidarnosti, nas opominja, da so ponovno (ali še vedno) aktualna. Dediščina umetnosti posameznih primerov in hkratna umeščenost del sodobne umetnosti v razstavo sta nudili možnost premisleka o sodobnem času na podlagi zgodovinske izkušnje neuvrščenosti. Kreativni razmislek, ki je izražen v razstavi Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, dediščino interpretira kot sredstvo razumevanja sodobnega sveta, kar odraža angažirano usmerjenost delovanja sodelujočih v projektu, obenem pa spodbuja mednarodni dialog ter zavedanje o univerzalni odgovornosti za dediščino.

Priporočamo