MG+MSUM

MG+ | VABILO K SODELOVANJU PRI PERFORMANSU | Ištvan Išt Huzjan: Poslednje kólo

V imenu umetnika Ištvana Išta Huzjana in 9. trienala sodobne umetnosti U3, Živo in mrtvo, vas vabimo k sodelovanju pri plesnem performansu Poslednje kólo.

 

Čas performansa: četrtek, 10. oktobra 2019, ob 18.00 uri

Zbor: ob 17.00 uri

Generalka: ob 17.30 uri

Trajanje performansa: 10 minut

 

Imena plesalcev bodo objavljena na spletni strani trienala. Performans bo posnet z brezpilotnim letalnikom. Dokumentacija dogodka bo naknadno poslana udeleženim preko spletne storitve WeTransfer.

 

Zaradi omejenega števila udeležencev prosimo za potrditev sodelovanja na e-naslov: info@mg-lj.si ali tel.: 01/24 16 800.

 

Kot razkriva že ime, se performans Poslednje kólo nanaša na folklorni ples v sklenjenem krogu, pri nas značilen za belokranjsko območje.

 

Belokranjsko kólo umetnostnozgodovinsko najbolj poznamo s slik Matija Jame in iz kasnejših apropriacij ponarodelega motiva s strani avantgard in transavantgard polpretekle zgodovine. Huzjan odgovarja na vprašanje Vita Havránka, kustosa letošnje razstave U3, »Ali je avantgarda mrtva ali živa?« s predlogom kolektivnega performansa.

 

Umetnik vabi 110 umetnikov in ostalih strokovnjakov s področja vizualne umetnosti iz cele Sloveniji, ki sooblikujejo nacionalni program. Vsak od njih je nagovorjen, naj se udeleži odprtja 9. trienala sodobne umetnosti U3 in s seboj prinese eno umetniško delo, ki ga je v zadnjih treh letih razstavil. Sodelujoči plesalci sklenejo krog tako, da si med seboj namesto rok podajo prinesle umetnine, in kot sklenjena veriga (–človek–umetniško delo–človek–umetniško delo–) zaobjamejo stalno zbirko Moderne galerije skozi galerijo in okoli nje. Enotni in obrnjeni drug proti drugemu se vsi sodelujoči v počasnem ritmu zavrtijo okoli zbirke ob spremljavi petja v živo.

 

S spoštovanjem,

Ištvan Išt Huzjan

Vit Havránek

 

Seznam sodelujočih [PDF]

Priporočamo